Egy zsarolási ügy okozta a kispesti klánvezér vesztét

A kispesti „terrorcsalád” feje jelenleg is börtönben várja tárgyalását egy zsarolási ügy kapcsán. Lapunk hozzájutott az ügy dokumentumaihoz, amelyekből az derül ki, hogy a klánvezér egy szerelmi háromszögbe kerülve zsarolhatta és lophatta meg vetélytársát. Mindeközben kérdéseket juttattunk el a kispesti ingatlanmaffia-gyanús ügyek kapcsán a XIX. kerületi polgármesterhez és Lackner Csaba ex-MSZP-s önkormányzati képviselőhöz. Kérdéseinkre hetek óta hiába várjuk a választ.

2020. 10. 04. 6:45
Kispest Dankó József
20200825 budapest kispesti Móricz Zsigmond utca 82. szám alá egy kispesti anyag illusztrációihoz. A helyszínen körbejárunk egy telket, a kispesti terrorcsalád korábbi ingatlanát, közben a történet főszereplőjével beszélgetek, így ő is szerepelhet majd a képeken_havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet még augusztus 23-án küldött újságírói kérdéseket Lackner Csaba kispesti ex-MSZP-s önkormányzati képviselőnek, valamint Gajda Péternek, a XIX. kerület MSZP-s polgármesterének a lapunk által feltárt kispesti ingatlanmaffia-gyanús történetek és azok főszereplője, V. T. L. kapcsán. Lapunk Gajdától és Lacknertől részben ugyanazt kérdezte, mint korábban – 2020 februárjában – V. T. L-től, a kispesti klánvezértől, akivel a Venyige utcai börtönben találkoztunk. Többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy a klánvezér „számlázott-e” a két szocialista politikusnak, és pontosan mit takarhat ez a kifejezés. Erre a kérdésre a klánvezér találkozónk során érdemben válaszolt, majd nem sokkal később letiltotta a vele készült interjú közlését. Lapunk arra is kíváncsi volt, hogy a politikusok ismerik-e M. Á.-t, az egyik exrendőrt, aki a klánvezérnek segített az ingatlanmachinációkban és a zaklatásokban.

A polgármesterhez egy 2016-os aláírásgyűjtés kapcsán is intéztünk kérdéseket. Dankó József, az ingatlanmaffia-gyanús történet egyik sértettje 2016-ban aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy Gajda Péter tartson helyszíni bejárást a kispesti Móricz Zsigmond utcában azért, hogy a hatóság és a kerületvezető a saját szemével láthassa az áldatlan állapotokat. Az Index.hu 2018-as cikkéből az derült ki az esetről, hogy Gajda Péter megígérte, majd lemondta a bejárást a hatóságok állítólagos kérésére hivatkozva. A portál megkérdezte a hatóságokat is, akik azt válaszolták: nem kértek ilyet a polgármestertől. Lapunk arra volt kíváncsi, hogy a polgármester fenntartja-e korábbi állításait, és ha igen, akkor mi lehet a magyarázata az ellentmondásnak? Erre és számos kérdésünkre a mai napig nem érkezett válasz. Egyedül Guzmics Zsombor, a kispesti Építéshatósági- és Városfejlesztési Iroda korábbi vezetője nyilatkozott lapunknak. Guzmics kiemelte: nem ismerte V. T. L.-t, sem pedig bizalmasait.

Dankó József szembeszállt és évekig harcolt a terrorcsaláddal, és némi szerencsével nyert. Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet

Mint ismert, a kispesti Móricz Zsigmond utcába 2009-ben beköltözött a helyiek és az Index.hu által csak „terrorcsaládnak” nevezett família, akik egészen 2018-ig napi szinten zaklatták szomszédaikat. Folyamatos volt a verbális fenyegetés, de a vádak szerint a hatóságok félrevezetésével is rendszeresen eljárásokat indítottak a szomszédaik ellen. Mindeközben légpuskával lőttek ki egy felfújható medencét egy szomszédban lakó kisgyermek alól, a háziállatokra csúzlival lövöldöztek, tulajdonképpen végtelenítve lehetne felsorolni a napi szinten elkövetett aljasságokat. A zaklatások miatt Dankó és a környékbeliek arról kezdtek suttogni: az ingatlanmaffia akarja őket elüldözni házaikból, hogy aztán nyomott áron juthassanak hozzá. Lapunk tanúk segítségével azt is feltárta: két egykori rendőr, a polgármesteri hivatal egyik munkatársa és más hivatalnokok segítették a terrorcsaládot és a klánvezért abban, hogy 2009 és 2018 között háborítatlanul zaklathassák szomszédaikat. A klánvezér veszte, ami miatt börtönben várja tárgyalását, egy zsarolási ügy lett, amelynek dokumentumai lapunk birtokába kerültek.

„Elvágom a torkod, te fogyatékos”

A történet egy klasszikus szerelmi háromszöggel kezdődött. A hölgy elhagyta élettársát 2017 végén, és a kispesti Móricz Zsigmond utcába költözött a klánvezérhez. Az új pár esküvője igen hamar, öt hónap múlva következett, ám ezalatt az idő alatt V. T. L. és a későbbi V-né többször megfenyegette a nő előző partnerét. A páros először 2018 márciusának közepén jelent meg a sértett lakásán, hogy a nő értékeit összepakolják. „Megverjelek? Elvágom a torkod, te fogyatékos! Te g...ci. Nyakon szúrjalak?” – kérdezte V. T. L. a pakolás közben a hatósági jegyzőkönyvek szerint. Ezután a férfit még napokig fenyegette telefonon és SMS-ekben.

Március végén a páros úgy döntött, hogy kipakolja V.-né korábbi élettársának lakását, a férfit fenyegető üzenetekkel üldözték el otthonról. V. T. L. és társai pechjére a lakáson belül volt egy kamera, ami felvette, ahogy kirámolják az ingatlant. A társaság végül a Móricz Zsigmond utcába vitte vissza a zsákmányt: egy tévét, egy laptopot, egy tabletet, egy mobiltelefont és a beltéri kamerát – amelynek merevlemezét, rajta a bizonyítékkal ott hagyták.

A bűntény másnapján V. T. L. visszatért a helyszínre, ahol ezúttal a kaputelefonon csöngetett be a sértetthez. „Gyere ki! Ha bemegyünk, megdöglesz” – mondta a klánvezér a vádirat szerint, és eközben ordítozva, dühöngve próbált bejutni a lakásba, hiába.

Áldatlan állapotok

A rendőrség ezúttal a korábbi évekhez viszonyítva villámgyorsan cselekedett, a rablás során eltulajdonított értékeket megtalálták V. T. L. Móricz Zsigmond utcai ingatlanjában, és visszajuttatták jogos tulajdonosához. A hivatalos dokumentumokban a hatóságok részletes leírást készítettek a terrorcsalád ingatlanjáról, amelyből döbbenetes összkép bontakozik ki.

„A Budapest XIX. kerület, Móricz Zsigmond u. [...] szám alatt levő építmény emberi tartózkodásra, különösen egy kisgyermek számára alkalmatlan építmény volt, annak életveszélyes állapota, kialakítása miatt” – olvasható a dokumentumokban. Mint azt korábban leírtuk, a terrorcsalád több gyermeket nevelt az épületben, többek között kiskorú veszélyeztetése miatt is eljárás indult ellenük.

Az iratok szerint az elektromos hálózat szabálytalanul futott a falakon kívül, a villanyvezetékek szabálytalan bekötése miatt az egyik szobában elektromos tűz keletkezett, melynek nyomai a falon kívülről is láthatóak voltak.

A klánvezér ingatlanjának egyetlen bejárata, a sínek felől. Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet

„A házban patkányok és egerek éltek. Az egérürülék az építmény szekrényeiben nagyobb mennyiségben volt megtalálható, emellett a patkányok lyukat vájtak a falba, ahova diót rejtettek. A ház kiürítése során legalább 5 elszáradt egér- és patkánytetemet találtak” – áll az iratokban.

A hatóság arról is beszámolt, hogy az építmény bejáratától pár méterre egy engedély nélkül kialakított 40x40 centiméteres „emésztő gödör” volt, amelyet egy szőnyeggel fedtek le, ezt pedig egy-egy tégla tartotta a helyén. V. T. L. egy szivattyút tett a gödörbe, amelynek tartalmát a kertbe ürítette, a „kifolyt fekália a környéken bűzt, a szomszédoknál növénykihalást okozott” – olvasható a hatósági jegyzőkönyvekben. Hozzátették: a háztartási szemetet az építmény melletti aknába dobálták.

Ha fedeles, akkor nagyon jó a legendája

A klánvezér és a kispesti terrorcsalád történetének legmegdöbbentőbb része az, ahogyan a hivatalok és a hatóságok kis híján egy évtizeden keresztül látszólag fedezték, egyes esetekben pedig látszólag segítették is a bűnbandát. A kispesti hivatalokra különösen igaz ez utóbbi megállapításunk. Emiatt és az egyes tanúk által elmondottak miatt számos vad elmélet kapott szárnyra a több tucatnyi sértett között. Ezek egyike az ingatlanmaffiás szál. A legvadabb elméletek szerint azonban a klánvezérnek komoly hatósági, titkosszolgálati kapcsolatai is lehettek. Egy tanú arról mesélt például, hogy V. T. L. visszamondott neki egy olyan, beszélgetésből származó információt, amelyet telefonon bonyolított le. Olyannal is találkoztunk, aki állította: valakik követték, később pedig a klánvezér használta fel az így szerzett információkat a megfélemlítésére. Habár a vadabbnál vadabb elméleteknek aligha lehetett alapja, többen is feltételezték, hogy V. T. L. úgynevezett fedeles lehetett.

A fedelesek, vagy fedett nyomozók az alvilágba beépülve kettős életet élnek, és akár bűncselekményeket is elkövethetnek büntetlenül. A munkájuk része, hogy fiktív élettörténettel és személyazonossággal rendelkeznek azért, hogy sikeresen beépüljenek. Ezeket a történeteket a szakzsargonban legendának hívják.

– Ha V. fedeles, akkor nagyon jó a legendája – kommentálta az egyik sértett felvetését egy ORFK-s forrásunk inkább viccesen, mint komolyan. Az viszont aligha kétséges, hogy a klánvezér nagyon jó kapcsolatokkal rendelkezett Kispesten. Ezt segítette, hogy lobbanékony természete ellenére könnyen barátkozott másokkal. Hogy a klánvezér kapcsolatai milyen magasra értek a kerületen belül, az alighanem ki fog derülni.

Frissítés (2020.10.04., 11:35): Gajda Péter polgármester cikkünk megjelenése után nem sokkal reagált augusztusban feltett kérdéseinkre. Mint írta, ismét egy olyan személlyel próbáljuk kapcsolatba hozni, akivel soha semmilyen ismeretsége nem volt.

Ingatlanmaffia Kispesten

Az ingatlanmaffia beköltözött a kispesti városházára? Cikksorozatunk első részében feltártuk, hogy a klánvezér és családja milyen kapcsolatokkal rendelkezett Budapest XIX. kerületében és bizonyos fővárosi hivatalokban, amelyek segítségével majd egy évtizeden keresztül el tudták érni, hogy érintetlenül zaklassák a Móricz Zsigmond utca környékén élőket.

Bögrével ütötte-verte az élettársát! Cikksorozatunk második részében azt mutattuk be, hogy milyen bántalmazásokat szenvedtek el a terrorcsalád környezetében élők és a családban nevelkedő gyermekek, valamint a klánvezér élettársa.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.