Babák életét mentette meg a távgyógyászati eljárás

Nagyváradi szülészorvosa javaslatára jelentkezett a Magyarországról működtetett Magzatmentő programba egy romániai várandós kismama, aki gyermeke életét köszönheti a magyar–román távgyógyászati kooperációnak. A koronavírus-járvány miatt a kismama és orvosa találkozóit korlátozni kellett, ezért „Biharország” fővárosában is a magzatok méhen belüli állapotának megítélésére alkalmazott telemedicinás szolgáltatást vették igénybe, amely immár tizenhárom baba és két édesanya életét mentette meg.

Veres László
2020. 05. 19. 9:00
null
A kockázatmentesnek tűnő várandóságoknál is nagy jelentőségük van a mobil eszközöknek Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magzatmentő programban egy magyar fejlesztésű, uniós jogszabályoknak és előírásoknak megfelelő eszközt biztosítanak a várandósoknak, amellyel a kismama otthonában naponta vizsgálható a babák méhen belüli állapota, szakorvos távfelügyeletével. Az NST-CTG (Non Stress Test Cardotocographia) készülék, amely mindenfajta biológiai kockázattól mentesen, ultrahanghatás nélkül működik, egyszerre regisztrálja a magzat szívfrekvenciáját, az anyai méh aktivitását és a kismama által jelzett magzatmozgásokat, így lehetővé teszi a magzati veszélyállapotok korai felismerését. – Május 14-én a Magzatmentő orvosközpontjában kollégáim észlelték a baba oxigénhiányos állapotát, és rögtön értesítették a kismamát, valamint kezelőorvosát, aki a riasztást követően császármetszéssel segítette világra a kisfiút. A kicsi és a mama is jó egészségnek örvend – tájékoztatott Török Miklós, a centrum vezetője.

A koronavírus-járvány világszerte, így Magyarországon is megváltoztatta az emberek életét és szokásait. Az egészségügyi, ellátási és gondozási tevékenységeknél is kiemelten fontos szemponttá vált mind az ellátottak, mind az ellátók egészségének megóvása egy esetleges fertőzéstől. A várandósgondozás jogszabályban meghatározott módon, több szakember bevonásával végzett komplex tevékenység, amely jellegéből fakadóan sok személyes kontaktussal jár. – A járvány miatt azonban előtérbe kerültek azok a megoldások, amelyek úgy segítik a várandósgondozást, hogy kizárják egy esetleges fertőzés lehetőségét – közölte lapunkkal Takács István, a program alapítója.

Hozzátette: a Magzatmentő mind a kismamáknak, mind a gondozóknak segítséget jelent, ugyanis a protokoll szerint a 38. héttől kötelező a heti egy NST-CTG vizsgálat, amelyet – túlhordás esetén – a 40. héttől másnaponta, a 41. héttől pedig naponta kötelező elvégezni. – A méhen belüli magzati veszélyállapotoknak az esetek többségé­ben nincs érzékelhető jele sem a kismama, sem környezete számára, az pedig tévhit, hogy csak a veszélyeztetett, például cukorbetegséggel vagy magas vérnyomással küzdő terheseknél fordul elő a magzati, méhen belüli halálozás. Sőt a kockázatmentes várandósság kisebb figyelmet kap, mert a kismama és környezete nem számít a fenyegető veszélyállapotra – hangsúlyozta Takács doktor, aki arról is beszélt, hogy a programban részt vevők számára biztosított NST-CTG vizsgálóeszköz alkalmazásával úgynevezett tele-kardio­tokográfiás szolgáltatást nyújtanak a várandós kismamák részére.

A kockázatmentesnek tűnő várandóságoknál is nagy jelentőségük van a mobil eszközöknek

Ez a magzatok méhen belüli állapotának megítélésére alkalmazott orvosi vizsgálómódszer, amelyet a kismama az otthonában is tud alkalmazni, miközben a leletező orvos a modern technológia segítségével távolról figyeli a baba állapotát. Amennyiben az orvos életet veszélyeztető helyzetet észlel, figyelmezteti a várandóst, megelőzve ezzel az esetleges legrosszabb kimenetelt. A mérési eredményt a készülék automatikusan az orvosközpontnak továbbítja kiértékelésre, ahonnan a kismama 24 órán belül visszajelzést kap babája egészségéről. Gyanús eredmény esetén megismételtetik a mérést, kritikus értéknél pedig azonnal értesítik a leendő anyukát, és szakorvosa haladéktalan felkeresését javasolják.

Magyarországon a tele-kardiotokográfia 2015-től önálló egészségügyi szakmakóddal rendelkezik. A Magzatmentő program 2014-ben kezdte meg szolgáltatását, és eddig több mint háromezer állapotos vette igénybe. Magzati halálozás ebben a csoportban nem történt, és immár 13 baba, valamint két HELLP-szindrómával diagnosztizált édesanya életét sikerült így megmenteni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.