Baranyi Krisztina kijelentette: nem hajlandó bocsánatot kérni

A polgármester azt hangoztatta, hogy részéről ez nem antiszemitizmus vagy zsidózás volt, hanem annak a számonkérése.

Magyar Nemzet
Forrás: ATV, Origo2020. 12. 16. 17:03
Baranyi Krisztina
Budapest, 2018. március 14. Baranyi Krisztina országgyűlési képviselőjelölt az Együtt megemlékezésén a fővárosi H13 Rendezvényközpontban a március 15-i nemzeti ünnep előestéjén, 2018. március 14-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán Fotó: MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem hajlandó bocsánatot kérni antiszemita kijelentései miatt Baranyi Krisztina. Az ATV Egyenes beszéd című műsorában próbálta megmagyarázni, hogy miért zsidózott egy telekeladás kapcsán. Ferencváros első embere kijelentette:

– Az én mondatom, ha úgy tetszik, egy nyelvi eszköz, amivel szerettem volna felhívni a képviselők figyelmét arra, hol tart ez a vita.

Baranyi elmondta, hogy egy burkolt nyelv- és érvkészletet használtak a képviselők a vitában, amely szerinte megszokott Magyarországon. Ferencváros polgármestere közben többször is elmondta, hogy antiszemita megjegyzést senki sem tett.

A balliberális polgármester továbbá azt hangoztatta, hogy részéről ez nem antiszemitizmus vagy zsidózás volt, hanem annak a számonkérése.

Arra a felvetésre, hogy a Momentum, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői egy közleményben határolódtak el tőle, kijelentette: ha ők ezt antiszemita kijelentésnek értékelték, akkor az ülésen miért nem tették szóvá? Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, hogy szerinte ez a mondat helyénvaló volt, csak kiragadták a szövegkörnyezetből.

Baranyi Krisztina durva antiszemita kijelentése a múlt csütörtökön, online megtartott képviselői tájékoztatón hangzott el, amelyen a Vágóhíd utca 6. szám alatti ingatlan elidegenítésére kiírt pályázat elbírálásáról számolt be a képviselő-testület tagjainak. Ferencváros balliberális polgármestere a telek eladása kapcsán kialakult vitában közölte:

„Így van, tehát akkor most döntsük el. Nem adjuk el a telket, nincs belőle semennyi bevételünk. Viszont a rohadt, szemét zsidó befektető, az nem építhet ezerkétszáz négyzetméteren többen. Ugye?”

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint Baranyi Krisztina elfogadhatatlan kijelentése már a sokadik bizonyíték arra, hogy miközben a baloldal rendszeresen nácizza a kormányoldalt, valójában ők azok, akik amellett, hogy nyíltan antiszemita kijelentéseket tevő politikusokat támogatnak a választásokon, egymás között nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illetik zsidó honfitársainkat.

A minap az antiszemitizmus ellen is fellépő Tett és Védelem Alapítvány az esettel kapcsolatban közleményt adott ki, kiemelve, hogy aggodalommal veszik tudomásul, „hogy egy IX. kerületi ingatlaneladás kapcsán kialakult vitában ismét előkerült az antiszemita kártya”.

A történtek kapcsán az Origo megkereste a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét, akik szintén elítélték Baranyi kijelentését: „Ne zsidózzon senki! Ma ismét szégyent hoztak a magyar közbeszéd méltóságára. Elfogadhatatlannak tartjuk, ha bármilyen helyzetben, vitában érvként, szitokszóként vagy szarkasztikus köntösbe öltöztetve bármely kisebbséget becsmérelnek” – szögezte le a Mazsihisz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.