Berg Dániel „retteg”, pedig nemrég az arab tavaszról álmodozott

A momentumos politikus jó példaként emlegette saját pártja számára a véres konfliktusokba torkolló arab tavaszt, most mégis telekürtölte a világhálót, hogy Orbán Viktor és támogatói a washingtoni Capitoliumnál történtekhez hasonló forgatókönyvhöz nyúlnának.

Vizvári Soma
2021. 01. 10. 12:58
null
Berd Dániel (b) - A momentumos politikus jó példának tartja az arab tavaszt saját pártja számára Forrás: Facebook/Berg Dániel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A II. kerület momentumos alpolgármestere, Berg Dániel egy írásában jó példaként emlegette a brutális erőszakhullámhoz vezető arab tavaszt, most mégis arról beszél a washingtoni Capitolium ostromával kapcsolatban: „2022-ben Orbán Viktortól, a populizmus nagymesterétől sem várhatunk sokkal jobbat.” A gyurcsányi szivárványkoalícióba beolvadt párt politikusa mindezt az Azonnalira írt véleménycikkében fejtette ki.

Szintén az Azonnali véleményrovatában 2019 elején viszont, amikor arról értekezett, hogyan kellene politizálnia a Momentumnak, így fogalmazott:

„Sok jó példa van, amiből tudunk tanulni, a szerb Otpor! munkásságától a színes forradalmakon át az arab tavaszig.

Ezek a mozgalmak sokkal nagyobb hatalmú autokratákkal konfrontálódtak, mint Orbán Viktor. Kreativitásukkal és lendületükkel képesek voltak kitörni az ellenfeleik által lefektetett politikai keretek közül. Azt lehet vitatni, hogy végül mennyire voltak sikeresek, de képesek voltak megszólítani és mozgósítani nagy tömegeket.”

Berg véleménycikke nem sokkal azután jelent meg, hogy az akkor még csak alakulófélben lévő szivárványkoalíció pártjai – köztük a Momentum is – utcai forradalmat akartak kirobbantani, a munka törvénykönyvének módosítását „rabszolgatörvényként” emlegetve, az általuk felhergelt tömeg pedig be akart törni a Parlamentbe. Ekkor történt meg, hogy Berg pártelnöke, Fekete-Győr András azzal igyekezett provokálni az Országházat védő rendőröket, hogy füstszóróval dobta meg őket.

Berg Dániel (b) – A momentumos politikus jó példának tartja az arab tavaszt saját pártja számára
Fotó: Facebook/Berg Dániel

Külön érdekes, hogy az Egyesült Államokban született, komoly amerikai kapcsolatokkal rendelkező Berg Dániel pont az arab tavaszt emlegeti.

Sógor Dániel történész, arabista egy 2015-ös interjúban (tehát még bőven Trump előtt) úgy fogalmazott: – Van egy régóta tartó amerikai szándék arra, hogy bizonyos országokat egyszerűen átrendeznek. Wesley Clark tábornok maga beszélt róla, hogy 2001 után lejöttek hozzá a Pentagonból és elmondták, melyik országokban szeretnének kormányváltást látni. Afganisztán, Észak-Korea, Szíria, Líbia. Ezek azóta mind meg is lettek támadva valamilyen módon.

A szakértő hozzátette:

– Azok az országok, ahol végigmegy az „arab tavasz”, mind olyan államok, amelyekkel a Nyugatnak, Amerikának komoly problémái voltak,

nem tudtak velük hangot találni, vagy bizonyos gazdasági érdekekkel összefüggően valamifajta markáns változást akartak.

Berg érdekes amerikai kapcsolataira a minap Rákay Philip is felhívta a figyelmet saját Facebook-oldalán. „2017-ben Berget fogadták a Fehér Házban, ahol demokrata képviselőkkel találkozott. Például Nancy Pelosival, aki az egyik legbefolyásosabb demokrata politikus, a képviselőcsoport vezetője” – írta Rákay bejegyzésében. Hozzátette:

„Az amerikai politikusoknál Berg Magyarország belügyeibe való beavatkozásért, az Orbán-kormány megregulázásáért lobbizott.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.