Bokrétaünnep a dubaji magyar pavilonnál

A világkiállítás legkülönlegesebb, legegyedibb pavilonját tizenhét magyar ács építi fel, és a tervek szerint szeptember 15-re készül el. A dubaji expó 2020. október 20-tól 2021. április 10-ig tart.

Veres László István
2020. 02. 22. 8:48
null
Tizenhét magyar ács dolgozik az épületen Fotó: Expo 2020 Nonprofit Kft.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkészült az októberben kezdődő dubaji világkiállítás magyar pavilonjának szerkezete, az építők pedig bokrétát helyeztek el az épület legmagasabb pontján – adta hírül az MTI.

Csernyus Lőrinc, a pavilon tervezője elmondta, a csütörtökön megtartott bokrétaünnep azt jelzi, hogy az épület elérte legmagasabb pontját, és „már nem nő tovább”. Hozzátette: a fenntarthatóság jegyében víz használata nélkül, fából készült pavilon tematikája a vízre épül, amelyben Magyarország gazdag.

A vezető építészt is meglepte, hogy Dubajban a fa szinte teljesen ismeretlen mint építőanyag, ezért – főpróbaként – a szerkezetet Magyarországon egyszer már összeszerelték, a helyszínen ugyanis nem lehet helyrehozni, ha valami nem a terveknek megfelelően alakul.

Tizenhét magyar ács dolgozik az épületen
Fotó: Expo 2020 Nonprofit Kft.

Takács Szabolcs, a dubaji expó miniszteri biztosa kijelentette: az 1992-es sevillai világkiállítás egyik leglátványosabb épülete a Makovecz Imre által tervezett magyar pavilon volt, a kormánynak pedig fontos a Makovecz-örökség ápolása. – Egy olyan országból jövünk, amely 1100 éve létezik Európa szívében, és amelynek nagyon sok olyan eredménye van, amelyet meg tudunk és meg is kívánunk mutatni.

Ezért nem volt kérdés, hogy ezen az expón is részt fogunk venni – jelentette ki a politikus, aki azt is közölte, Dubaj olyan méretű esemény megrendezésére készül, amely a világ kiemelt kulturális és sportrendezvényeinek élvonalához tartozik. Takács Szabolcs jelezte: Magyarország a világkiállítást arra is szeretné felhasználni, hogy helyzetbe hozza a magyar cégeket, kis- és közepes vállalkozásokat, startupokat.

– Emellett az expó turisztikai esemény is a világ egy tőkeerős, fizetőképes részén, így talán őket is meg lehet szólítani a magyar gyógy- és édesvizek, illetve az egészségturizmus lehetőségeivel – fejtette ki a miniszteri biztos, hozzátéve: a világeseményen gyakorlatilag az összes ország részt vesz, aki nem jön el ide, az olyan lehetőségtől fosztja meg magát, amilyen csak ötévente adódik.

A világkiállítás legkülönlegesebb, legegyedibb pavilonját tizenhét magyar ács építi fel, és a tervek szerint szeptember 15-re készül el. A dubaji expó 2020. október 20-tól 2021. április 10-ig tart, a szervezők 25 millió látogatóra számítanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.