Borvendég János kapta idén a Hőgyes Endre-emlékérmet

Borvendég János professzor, klinikai farmakológus kapta idén a Hőgyes Endre-emlékérmet; a rangos elismerést Szigeti Szabolcs egészségügyi gazdálkodásért és intézményfelügyeletért felelős helyettes államtitkár adta át a díjazottnak pénteken Budapesten.

Forrás: MTI2019. 12. 13. 16:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szigeti Szabolcs azt mondta Borvendég Jánosról, hogy kiemelkedő szolgálatával méltóvá vált Hőgyes Endre örökségéhez és példát mutat az egész magyar társadalom számára.

A díj névadójáról szólva felidézte: Hőgyes Endre nemcsak kiváló orvos, tudós és szervező-tanár volt, hanem mindenekelőtt olyan hazafi, aki minden cselekedeténél – legyen az a védőoltás kiterjesztése, az orvostársadalom tudományos életének megszervezése, vagy az orvosképzés fejlesztése – az ország és a nemzet gyarapítását, sorsának jobbra fordítását tartotta szem előtt.

Szigeti Szabolcs felidézte: Hőgyes Endre orvosi és emberi nagyságát és tisztánlátását az mutatja meg a legjobban, hogy a magyar egészségügyi képzés múltját feldolgozó munkáiban célokat és irányokat is megfogalmazott. Hozzátette: a kísérleti orvostudomány kiemelkedő kutatójának egykori gondolata ma is aktuális, miszerint az állam legértékesebb tőkéje az ember, „az állam számára minél tanultabb és minél képesebb orvosi rendet nevelni” egyike a legfontosabb kulturális feladatoknak.

Borvendég János az orvostudomány kandidátusa, klinikai farmakológus. Kezdetektől képviselője az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek, illetve jogelődjének: eleinte a tagja, majd alelnöke, 2017-től emeritus tagja.

A díjazott az ünnepségen a magyar klinikai gyógyszeres vizsgálatok történetéről szóló előadásában arról beszélt: már az 70-es évektől kezdődően új klinikai gyógyszerek vizsgálatának tervezésével, szervezésével foglalkozott. Több mint ötven tudományos közlemény szerzője, társszerzője, az 1980-as évektől kezdődően számos nemzetközi bizottság tagja.

Az 1961-ben alapított Hőgyes Endre-emlékérmet az Egészségügyi Tudományos Tanács elnöksége javaslatára adományozza az emberi erőforrások minisztere.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.