Budapesten találkoznak a diaszpóra pedagógusai

A találkozó fő célja, hogy a nemzetpolitikai államtitkárság a különböző pályázati lehetőségek és programok mellett szakmai fórummal is segítse a diaszpórában élő magyarságot.

2020. 02. 21. 11:16
null
Ahol magyar közösség van, ott egy darab Magyarország is van Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harmadik alkalommal rendezik meg pénteken Budapesten a hétvégi magyar iskolák találkozóját, amelyre 27 országból 111 iskolavezető és pedagógus érkezik – erről beszélt csütörtökön a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán. Új-Zélandtól Kanadáig minden magyar iskola vezetője Budapesten lesz a rendezvényen. Potápi Árpád János – aki az esemény megnyitóján előadást tart – azt mondta, a világban 250 hétvégi magyar iskola működik, ahol a külföldön élő magyar gyerekek magyar nyelvet, történelmet tanulnak, és hagyományőrzéssel, a magyarság kultúrájával foglalkoznak. – A legnagyobb létszámú ilyen iskola a torontói Árpád-házi Szent Erzsébet Magyar Iskola, ahol mintegy kétszázan tanulnak – tette hozzá.

Ahol magyar közösség van, ott egy darab Magyarország is van
Fotó: Bach Máté

A találkozó fő célja, hogy a nemzetpolitikai államtitkárság a különböző pályázati lehetőségek és programok mellett szakmai fórummal is segítse a diaszpórában élő magyarságot, lehetőséget biztosítva a találkozásra, tapasztalatcserére és szakmai fejlődésre, illetve erősítse a magyar nyelvű oktatást szerte a világon. – Az idei esemény egyik témája az lesz, hogyan lehet egységes oktatási felületet biztosítani a hétvégi magyar iskoláknak, hogy ne maguknak kelljen metodikai módszereket kitalálniuk. A Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kara ennek érdekében távoktatási felület létrehozásán dolgozik – közölte az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Potápi Árpád János lapunknak kifejtette: ő maga is több hétvégi magyar iskolában járt már, így például Edmontonban, Stuttgartban, Stockholmban vagy éppen Isztambulban, és mindenütt hasonló tapasztalatokat szerzett. Azt látta, hogy a hétvégi magyar iskolák szervezői saját pénzüket, energiájukat fektetik be az intézményekbe azért, hogy sok esetben a gyermekeik, unokáik őrizzék a magyar nyelvet, tisztában legyenek Magyarország történelmével, hagyományaival, mindemellett felkészítik őket a nemzeti vagy egyházi ünnepekre. – Ahol egy kis magyar közösség van, ott egy darabka Magyarország is van – fogalmazott. Hozzátette: érdekes tapasztalat volt, hogy a szülőkkel, nagyszülőkkel ellentétben a kisgyermekek úgy tudnak magyarul, mint bármelyikünk, az államtitkár szerint ezt kellene megőrizni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.