Cáfolja Mészáros Lőrincék lehetséges kitiltását az amerikai nagykövet

Hamis cikknek nevezte David Cornstein budapesti amerikai nagykövet az ATV-nek a Wall Street Journal cikkét, amely szerint az amerikai kormányzaton belül előkészületek zajlanak arra, hogy szankcionálják Mészáros Lőrincet.

Forrás: atv.hu2019. 05. 16. 8:40
CORNSTEIN, David B.;
Budapest, 2018. június 27. David B. Cornstein, az Egyesült Államok új budapesti nagykövete Kövér László házelnöknél tett bemutatkozó látogatásán az Országházban 2018. június 27-én. MTI Fotó: Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamis cikknek nevezte David Cornstein budapesti amerikai nagykövet az ATV-nek a Wall Street Journal cikkét, amely szerint az amerikai kormányzaton belül előkészületek zajlanak arra, hogy szankcionálják Mészáros Lőrincet.

Az amerikai nagykövet az ATV Egyenes Beszéd című műsorának adott exkluzív interjút. A műsorvezető a Wall Street Journal és az Átlátszó közös cikkére is rákérdezett, amely szerint az amerikai kormányzaton belül előkészületek zajlanak arra, hogy a Globális Magnyitszkij-törvény (Global Magnitsky Act) alapján szankcionálják Orbán Viktor magyar miniszterelnök barátját, Mészáros Lőrincet.

A lap budapesti és washingtoni források alapján azt állítja, hogy a szóban forgó szankciók amerikai beutazási tilalmat és az Egyesült Államokban tartott vagyonelemek befagyasztását jelentenék Magyarország egyik leggazdagabb – a száz leggazdagabb magyart felsoroló listán az előkelő második helyen álló – vállalkozója számára, akinek becsült vagyona majdnem 300 milliárd forint. Az írás szerint a szankciókat előkészítő kormányzati illetékesek látókörében van még Tiborcz István, a miniszterelnök veje, és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője is.

Cornstein az Egyenes Beszédnek azt mondta: „az Amerikai Egyesült Államok nem fenyeget embereket szankciókkal”. Ilyen szankciókról nem hallott egészen a Wall Street Journal ma megjelent cikkéig. A nagykövet hamis cikknek nevezte a Wall Street Journal írását. Leszögezte, hogy az Egyesült Államok nem fenyeget embereket szankciókkal, szerinte kivetnek, vagy nem vetnek ki szankciókat, de nem fenyegetnek azzal. A nagykövet viszont nem tud arról, hogy ilyen terv lenne.

Cornstein arról beszélt, hogy Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke Orbán Viktor miniszterelnököt a Fehér Ház Ovális Irodájában fogadta, ahova a legfelsőbb vezetők is elmentek, hogy találkozzanak a miniszterelnökkel. Mint mondta, ha lenne gyanú arra, hogy ilyen szankciók vannak előkészülőben, nem hiszi, hogy erre a találkozóra sor került volna. Hozzátette: az amerikai pénzügyminisztérium és nem a Fehér Ház dolga, hogy ilyen szankciókat vessenek ki. A nagykövet azt mondta, ez egy téves cikk.

A teljes tartalom IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.