Célba érhet a Momentum zsarolása Gödön

Az alpolgármester felfüggesztette tagságát az LMP-ben, amelyről maga számolt be közösségi oldalán..

2020. 09. 03. 17:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Révbe érhet a Momentum-vezérkar követelése Gödön, amely felfogható akár zsarolásnak is, legalábbis a botrányairól elhíresült Duna menti településről érkező legfrissebb hírek erre utalnak. Hétfőtől ugyanis a Fidesz a legerősebb pártfrakció a gödi önkormányzati testületben, miután a Demokratikus Koalíció (DK) után a Lehet Más a Politika (LMP) is hoppon maradt. Fülöp Zoltán, Göd alpolgármestere felfüggesztette tagságát az LMP-ben, amelyről maga számolt be közösségi oldalán.

Fülöp Zoltán, Göd alpolgármestere (LMP) Fotó: Fülöp Zoltán Facebook-oldala

„Sajnos egyes ellenzéki pártok a gödi problémákat akarták felhasználni egymással szemben, ezért minden, ami itt történik helyi ügyből országos üggyé vált.”

– írta Fülöp, aki a városért akar tenni, nem a pártközpontok diktátumát végrehajtani.

Ismert, hogy miután év elején megromlott a kapcsolat az önkormányzati választásokon még vált vállnak vetve küzdő ellenzéki egyesülés tagjai és a momentumos Balogh Csaba polgármester között, két fegyelmi eljárást is indított a képviselő-testület a városvezető ellen, amelynek az lett az eredménye, hogy Baloghot felfüggesztették a munkavégzés alól. (A bíróság a felfüggesztéseket időközben eltörölte.)

A lapunk által nyomon követett és dokumentált fejlemények ma is arra mutatnak, hogy a Balogh elleni puccsot a helyi DK-sok robbantották ki, miután Dunakesziről importáltak egy harmadik DK-st, ő egyébként Lőrincz László alpolgármester mindeneseként vált ismertté helyi körökben.

Így nem véletlen, hogy az országos ellenzéki botránnyá dagadó gödi belháború miatt Fekete-Győr András (Momentum) Gyurcsány Ferencet (DK) ostorozta és a Momentum felszólította Gyurcsányon keresztül a DK-t, szíveskedjenek rendet csinálni Gödön, mert a DK tehet mindenről.

Gyurcsány próbálkozása valódi gyurcsányi „mesterművé” fajult, a gödi DK-sok felfüggesztették párttagságukat, s ma már párton kívüliek. A DK elnöke ezzel behódolt a Momentum azon követelésének, hogy a Balogh Csaba ellen fordult ellenzékiek pártjai zárják ki őket a szervezetükből.

A Momentum zsarolásának eddig csak a Jobbik nem engedett, amelynek képviselője továbbra is ott ül a renegát ellenzéki frakcióban.

Az LMP-s alpolgármester lépésével az önkormányzati testületben már csak a Fidesznek (4 fővel), a Momentumnak (3) és a Jobbiknak (1), illetve az Együttnek (1) maradt képviselete. A többi képviselőt vagy kizárta pártja, vagy kilépett. Fülöp Zoltán egyébként hamarosan eljuthat a kizárásig, ugyanis az LMP alapszabálya sem ismer olyan esetet, hogy egy párttag felfüggesztheti párttagságát; vagy kilép, vagy tag marad, nincs harmadik lehetőség, felfüggeszteni valakit csak a fegyelmi bizottság tud. Ugyanez volt a helyzet a DK-sok esetében.

Fülöp lépésével a látszólagos erőviszonyok egyébként nem változtak Gödön. Balogh Csaba momentumos polgármester negyedmagával kisebbségben van Fülöpék Göd Fejlődéséért frakciója és a Fidesz-frakció ellenében. E két képviselőcsoport továbbra is tartja magát ahhoz, hogy Balogh alkalmatlan a polgármesteri tisztség betöltésére. Az azonban nem véletlen, hogy Fülöp Zoltán lehet az egyik, akit a Momentum megpróbálhat átállítani a saját oldalára.

A minap számoltunk be a Momentum azon szándékáról, hogy saját erőteret alakítanának ki a gödi önkormányzati testületben, mivel a Baloghgal együtt három momentumos és egy Együtt-párti képviselő frakciója rendre alul marad a Göd Fejlődéséért – Fülöp Zoltán (felfüggesztett státusú LMP-s), Hives Gábor (Jobbik), Lőrincz László (ex-DK), Szilágyi László (ex-DK) –, valamint a négyfős Fidesz-frakció alkotta kétharmados többséggel szemben. A Momentum agytrösztjei azonban kitalálták, hogy meg kell környékezni a nyolcakból legalább két főt, hogy a szavazási arány 6:6-ra javuljon, amikor is a polgármester szava dönt az adott kérdésben.

A momentumos polgármester hétfőn visszafoglalta polgármesteri székét Gödön Fotó: Balogh Csaba Facebook-oldala

A keddi testületi ülésen meglepő változás volt tapasztalható, elsősorban Balogh Csaba részéről; nem zárható ki, hogy pártvezetői, például Fekete-Győr személyesen ösztökélte arra, hogy próbáljon meg kompromisszumkésznek mutatkozni, legalább látszólag. A hétfői ülés vezetése során Balogh gyakorolt is gesztusokat. Szilágyi László és Fülöp Zoltán pedig az előterjesztések során bizonyultak különösen aktívnak és bizonyos határon belül együttműködőnek. Mindez a korábbi, időnként káromkodásba torkolló testületi ülésekhez képest üdítő volt a külső szemlélő számára is.

Ami külön is feltűnt, Balogh Csaba egyetlenegyszer sem viselkedett antipolitikusként két alpolgármesterével szemben.

A korábbi testületi üléseken nemegyszer előfordult, hogy – ellenzéke szerint – fennhéjazva kioktatta a két helyettesét. Balogh Csaba egyebek mellett ezek miatt a viselkedési hibák miatt jutott aztán el addig, hogy belső ellenzéke emberi és szakmai alkalmatlansága miatt feljelentette őt az ellenzéki összefogás pártjainak vezetésénél, amiből aztán országos botrány lett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.