Debreceni nyári egyetem: 33 országból 156 hallgató

Megkezdődött hétfőn a Debreceni nyári egyetem négy hétig tartó nyári kurzusa, amelyre harminchárom országból 156 hallgató érkezett.

Forrás: MTI2019. 07. 22. 19:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csernoch László, a Debreceni Egyetem (DE) tudományos rektorhelyettese a megnyitót megelőző sajtótájékoztatón azt mondta: évről-évre örömmel fogadják a nyári kurzusokon azokat a külföldi hallgatókat, akik érdeklődnek a magyar nyelv, a magyar kultúra iránt.

Az idei kurzusra a legtöbben a szláv országokból érkeztek. Bulgáriából, Csehországból, Horvátországból, Lengyelországból, Oroszországból és Ukrajnából ötvenöt hallgató vesz részt a képzésen, közöttük a legtöbben orosz anyanyelvű diákok. Őket követik az angolszász országok: Kanadából, Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból és Új-Zélandról harmincan szeretnék elmélyíteni magyar nyelvtudásukat. Ázsiából (többi között Indonéziából, Tajvanról és Izraelből) tizenheten érkeztek, tizennyolc diák pedig német anyanyelvű. A legidősebb hallgatóebben az évben 78 esztendős, míg a legfiatalabb 15 – sorolta a rektorhelyettes.

Barcsa Lajos (Fidesz-KDNP), Debrecen alpolgármestere elmondta: a város önkormányzata az idén öt külföldi hallgató tanulmányait biztosítja ösztöndíjjal a nyári egyetemen. Csatár Péter, a DE bölcsészettudományi karának dékánhelyettese közölte: karuk egy tanári és egy hallgatói ösztöndíjjal támogatja az idei nyári egyetem kurzusát.

Szaffkó Péter, a nyári egyetem igazgatója hozzátette: a kilencvenkettedik nyári kurzusra a részt vevő diákok több mint a fele érkezik ösztöndíjjal, illetve kap valamiféle kedvezményt. Legtöbben a Tempus Alapítvány ösztöndíjával tanulhatnak, Debrecen város öt ösztöndíjasa mellett négy hallgató a clevelandi magyar közösség támogatásával érkezett az egyetemre.

Emellett évek óta kedvezményt kapnak a csoportosan érkezők, illetve a magyar diaszpórákban, a magyar közösségekben tevékenykedők – mondta, megjegyezve: a szervezők így próbálnak segíteni azoknak a nyelvtanulóknak, akik a saját környezetükben tesznek a magyar kultúra és a nyelv terjesztéséért.

Szaffkó Péter azt mondta, a hagyományos nyelvtanfolyam mellett a nyári egyetem ebben az évben is megszervezte a magyar történelemről és kultúráról szóló, angol nyelvű, „Modern Hungary” elnevezésű kurzust.

A klasszikus nyelvórákon túl további programokat is kínál a nyári egyetem: azok, akik a kiejtésüket szeretnék csiszolni, fonetikaórákon vehetnek részt. Az irodalmat kedvelőknek szövegolvasási órát szerveznek, ahol a magyar irodalom gyöngyszemeiből válogat egy tanár.

Akik pedig a magyar gasztronómiával szeretnének megismerkedni, ellátogathatnak a magyar konyha elnevezésű programra, ahol megtanulhatnak magyar ételeket főzni. A város és a történelem iránt érdeklődők pedig minden második héten éjszakai városnézésen vehetnek részt – ismertette Szaffkó Péter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.