Drámai a helyzet az egyik fővárosi fenntartású idősotthonban

Rettenetes állapotok uralkodnak a koronavírus miatt a fővárosi fenntartású Baross Utcai Idősek Otthona Csokonai utcai telephelyén, ezért az intézmény vezetősége titoktartási szerződést íratott alá a munkavállalókkal – számolt be róla az Origo forrása. Miután az ott dolgozó nyolc nővérből hét megfertőződött a vírussal, az intézmény működése az összeomlás szélére került. A vezetés ezért ideiglenes nővérekkel, és a Baross utcai központból odairányított szakemberekkel próbálta megoldani a helyzetet. Az Origo informátora szerint ez nem sikerült: a betegellátás továbbra is akadozik, egy krónikus betegségben szenvedő férfit is kénytelenek voltak munkába állítani, és a lakók ruháit sem mossák rendszeresen. Úgy látja, a felelősség teljes egészében a vezetőséget terheli.

Forrás: ORIGO.HU2020. 11. 17. 20:49
null
Korábban a szintén fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonban kellett fertőtleníteniük a Magyar Honvédség katonáinak Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október közepén érkezett a hír, hogy rengeteg a beteg a fővárosi önkormányzat által fenntartott Baross Utcai Idősek Otthona Csokonai utcai telephelyén.

Sajtóértesülések szerint akkor tizenegy lakó és két dolgozó tesztje lett pozitív.

A fővárosi önkormányzat ezt követően járványügyi megfigyelést rendelt el, amit két hét múlva újabb hatósági tesztelés követett. Az eredmény döbbenetes lett: az intézmény ötven idős lakója közül negyvennégy megfertőződött koronavírussal, négyen pedig meghaltak. Mivel a hatósági tesztelés nagy arányú fertőzöttséget mutatott, ezért a főváros vizsgálatot indított a történtek kapcsán. Csakhogy sokáig óriási csend övezte az ügyet, a Karácsony Gergely vezette önkormányzat nem adott tájékoztatást.

Súlyos emberhiány

„Borzasztó, drámai körülmények uralkodnak a Csokonai utcában, nem véletlen, hogy nagyon nagy a csend” – mondta az Origó.hu informátora, aki belülről ismeri az idősotthont. Mint elmondta, a Baross Utcai Idősek Otthonának három telephelye van, az egyik az eredetileg ötvenhat fős befogadóképességű Csokonai utcai intézmény (a vírus miatt ez a szám ötvenegyre csökkent, mert elkülönítettek egy külön termet).

Mint az Origó.hu forrásának szavaiból kiderült, a fővárosi idősotthonban nem készültek fel megfelelőképpen a koronavírus-járvány második hullámára.

Először két dolgozó betegedett meg, október elején pedig még több nővérnek is negatív lett a tesztje. Csakhogy ezt követően nem sikerült megakadályozni a vírus terjedését a Csokonai utcában, így a nyolc nővérből hét elkapta a vírust. Mindössze egy maradt talpon közülük – mondta.

Elmondása szerint a megbetegedések következtében óriási emberhiány alakult ki az egészségügyi személyzetnél, a kiesett munkavállalókat úgynevezett bérnővérekkel, illetve a Baross utcai központból átirányított ápolónőkkel igyekeztek pótolni.

Ez azért lehet gond, mert a „vadidegen körzetbe” irányított ápolók nem ismerik a lakókat, így nem tudnak szakszerű ellátást biztosítani a betegeknek. Szerinte az intézmény vezetőségének kétségbeesettségét mutatja, hogy süteményekkel és ingyen kólával próbálja motiválni az új munkaerőt, pedig korábban ez nem volt jellemző. Már az újak között is van fertőzött.

Arról is beszámolt, hogy az idősotthonban elkülönítették a betegeket: a földszinten a negatív tesztet produkáló, az első emeleten a pozitívak és tünetmenetesek, a második emeleten pedig a két negatív teszttel „hazafelé tartók” kaptak helyet.

Akadozik a betegellátás

Jól jellemzi a helyzetet, hogy az Origó.hu informátorának elmondása szerint amikor a fővárosi önkormányzat által fenntartott idősotthon egyik alkalmazottja múlt hétfőn bement dolgozni, akkor az idős ápoltak szabályosan „ráborultak”, annyira megörültek neki.

„A lakóknak komoly lelki támogatásra lenne szükségük, az intézmény azonban ezt most nem tudja megadni nekik” – mesélte indulatosan, hozzátéve, hogy a súlyos emberhiány miatt jelenleg akadozik az idős emberek egészségügyi ellátása.

Összesen hat nővér van ugyanis szolgálatban, akik párosával váltják egymást, nekik kell ellátniuk az intézmény 51 betegét. Elmondása szerint a következő a felállás: két, korábban megfertőződött alkalmazott ismét munkára jelentkezett, az egyik nővér egyáltalán nem kapta el a vírust, ezenkívül a központ átirányított három dolgozót. „Ez édeskevés, ennyien nem tudják normálisan ellátni a feladatot” – kommentálta, hozzátéve, hogy „óriási fejetlenség” uralkodik a Csokonai utcában, és így nehéz lesz kikeveredni ebből.

Korábban a szintén fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonban kellett fertőtleníteniük a Magyar Honvédség katonáinak
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Úgy látja, hogy a „pótemberek” nem olyan színvonalon látják el munkájukat, mint a kiesett dolgozók. Az intézmény falain belül szárnyra kapott a pletyka, miszerint az átirányított nővérek többször is azt hangoztatták, hogy nem feladatuk az idős betegekre mosni. Állítólag többször is előfordult, hogy nem mosták ki a ruhákat. „Ha ezt meg is tették, nem biztos, hogy a ruhák visszakerültek a tulajdonosaikhoz. Volt rá példa, hogy egy férfi lakónál női ruhákat találtak. Egyszerűen elkeverednek a dolgok” – fogalmazott.

Egy újabb rémisztő történetet ismertetve azt mondta, akkora az emberhiány, hogy az egyik ismerősét, akinek krónikus betegsége van, cukorbeteg, magas a vérnyomása, szívinfarktusa is volt, a személyzet számának csökkenésének hírére átirányították a Csokonai utcába dolgozni. „Természetesen elkapta a koronavírust, így most betegen fekszik az ágyában” – fűzte hozzá szomorúan. Szavaiból az is kiderült, hogy a férfit karbantartónak vették át, mivel a pozíciót hónapok óta senki nem töltötte be.

A vezetőség a hibás

„Fentről azt az utasítást kaptuk, hogy hallgassunk a Csokonai utca titkairól. Még véletlenül sem azt kérték, hogy próbáljuk megoldani a helyzetet, hanem azt, hogy maradjunk csendben” – ismételte meg értetlenkedve, hogy csendre utasították az intézmény dolgozóit. Szintén furcsának tartotta, hogy a vezetőség az alkalmazottakkal aláíratott egy dokumentumot, amiben otthonmaradásra kötelezte őket. „Nem jártunk színházba, nem jártunk sehova. A családommal nem találkoztam” – hozta szóba ingerülten a szokatlan parancsot.

A kialakult helyzetért egyértelműen a vezetőséget terheli a felelősség – mutatott rá az Origó.hu forrása, aki szerint ezt támasztja alá, hogy titokban váltás történt az idősotthon élén. Mint ismertette, Dobrainé Csernus Erzsébetet, a Csokonai utcai intézmény igazgatóját felfüggesztették tisztségéből, helyére a Kamaraerdei Úti Idősek Otthonának vezetőjét irányították át.

A főváros szerint nincsenek problémák

Ahogy az a fentiekből kitűnik: továbbra is súlyos a helyzet Baross Utcai Idősek Otthona Csokonai utcai telephelyén: kevés a szakember, sok a fertőzött lakó és dolgozó. Ennek ellenére a baloldali vezetésű fővárosi önkormányzat jó ideig hallgatott az ügyben, sokáig csak annyit lehetett tudni, hogy valamiféle vizsgálat indult a Csokonai utcában történtekkel kapcsolatban. Az, hogy pontosan mit vizsgáltak Karácsonyék, nem derült ki pontosan.

Éppen ezért az Origó.hu megkereste kérdéseivel a fővárost, válasz azonban a mai napig nem érkezett. A következőket szerették volna megtudni:

  • Mivel magyarázzák, hogy a Csokonai utcai idősotthon ötven ápoltjából negyvennégy, és nyolc nővéréből hét megfertőződött koronavírussal?
  • Ki a felelős azért, hogy az intézményben magas arányú a fertőzöttség? Tettek-e érdemi lépéseket ez ügyben?
  • Ki az oka annak, hogy nem hozták nyilvánosságra a vizsgálat eredményét?
  • Levelüket múlt pénteken 9 óra 59 perckor küldték meg a főpolgármester és az önkormányzat hivatalos sajtócímére.

    A Budapest.hu-n még aznap megjelent egy szűkszavú közlemény, amiben a főváros kommunikációs osztálya azt fejtegette, hogy az intézmény körül minden a legnagyobb rendben van.

    Vajon mennyi az esélye annak, hogy véletlenül pont akkor érnek a vizsgálat végére, amikor elküldjük a közleményt – és erről egy hatsoros közleményt sikerül kiadni? – teszi fel a kérdést az Origó.hu abban a cikkben, melynek teljes tartalma IDE kattintva érhető el.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.