Egy év alatt ítélet született a csallóközi klán tagjai ellen

A Pápay klán lemészárlásának 20. évfordulóján, tegnap elítélték a Sátor Lajos-féle csallóközi maffia még élő tagjait Besztercebányán. A magyarországi kapcsolatokkal is rendelkező klán szervezte az 1999-es dunaszerdahelyi kivégzést, ám ezúttal más bűncselekmények és gyilkosságok miatt marasztalták el a nyolc vádlottat, köztük egy volt magas rangú rendőri vezetőt.

2019. 03. 26. 7:46
null
A besztercebányai bíróságnak harminc tárgyalási nap kellett a döntéshez Fotó: Cséfalvay Á. András/Paraméter.sk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elítélte tegnap a besztercebányai bíróság a Sátor Lajos-féle csallóközi maffia még életben lévő hét tagját, valamint az őket segítő volt rendőrtisztet. A tavaly indult perben 30 tárgyalási nap után született ítélet: a nyolc vádlottat bűnösnek találva 17-től 25 évig terjedő szabadságvesztést szabtak ki rájuk.

Az ítélet napja szimbolikus, hiszen – mint azt a szombati, Lugas című mellékletünkben megírtuk – napra pontosan 20 éve végezte ki három, kommandósnak öltözött bérgyilkos Sátorék dunaszerdahelyi ellenlábasát, Pápay Tibort és klánjának kilenc tagját a dunaszerdahelyi Fontana bárban. A mészárlás körülményeit újra vizsgálja a szlovák rendőrség, miután újabb vallomások születtek bűnbánó maffió­zók részéről a feltételezett tettesekről.

Annak idején három gyanúsított is rács mögé került, Szamaránszky Árpád, Raisz Szilárd és Raisz Csaba. Az első férfi állítólag közlekedési balesetben meghalt, a Raisz fivérek öt év vizsgálati fogság után szabadultak. A tegnapi ítélet szerint Nagy Zsolt 2008-ban meggyilkolta őket, testüket 2011-ben ásták ki a koronatanú, Horváth Lehel csótfai birtokáról.

Ugyancsak hétfőn született elmarasztaló ítélet a Pápay klán egyetlen túlélő alvezére, Écsi Béla és testőre, Brano K. 2003-as meggyilkolása miatt. Écsi még a vérengzés előtt távozott a Fontanából, és tanúvédelmi programban helyezték el. A vérengzést 20 éve vizsgáló nyomozók között ott volt Boris Drevenák, aki a tegnapi ítélet szerint már ekkor ellátta rendőrségi információkkal a Sátor klánt. Drevenák később a szlovák szervezett bűnözés elleni szolgálat vezetőjeként elárulta Sátor Lajoséknak, hogy Écsit hol találják Pozsonyban. Nagy Zsolt, Kádár Krisztián, Bugár György, Vlcko Pál, Szamaránszky Roland és Márik Andor vett részt az Écsi Béla elleni támadásban.

A bíróság tegnap kimondta: Nagy, Bugár, Vlcko, Szamránszky, Márik, Zakál és Kádár Krisztián tagja volt a Sátor klánnak, Drevenák pedig pénzért informálta őket. Kádárt és Zakált bűnösnek mondták ki a főnök, Sátor Lajos 2010-es megölésében is, amit ténylegesen a koronatanú, Horváth Lehel követett el, ám az ő tetteit egy külön eljárásban fogja megítélni a bíróság.

A besztercebányai bíróságnak harminc tárgyalási nap kellett a döntéshez
Fotó: Cséfalvay Á. András/Paraméter.sk

A szlovák igazságszolgáltatás hatékonyságát emelte ki a Magyar Nemzetnek a Sátor klán elítélése kapcsán több magyarországi nyomozó is, akik emlékeztettek rá, hogy a vád szerint rendőri vezetőket korrumpáló Vizoviczki László pere már ötödik éve tart, és még mindig nincs elsőfokú ítélet. A Debreceni Törvényszék katonai tanácsa előtt 2015-ben kezdődött titkosított perben eddig több mint 70 tárgyalási napot tartottak. Korábban csak háromhavonta tűztek ki tárgyalást, és csak idén gyorsították fel az eljárást, heti két napon tárgyalnak, így év végén várható elsőfokú ítélet.

A vád lényege szerint az 1990-es években a prostitúciós szolgáltatást nyújtó vállalkozások, majd vendéglátóipari tevékenysége kapcsán ismert Vizoviczki jó kapcsolatokat épített ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság, illetve a Nemzeti Nyomozó Iroda vezető beosztású tisztjei­vel és más hatóságok dolgozóival. A vád szerint a rendőrök feladata az volt, hogy a Vizoviczki érdekeltségébe tartozó szórakozóhelyeken lehetőség szerint ne legyenek hatósági ellenőrzések, illetve ha mégis, akkor azokról előre értesítsék őt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.