Éjfélre elérheti a beoltottak száma a két és félmilliót

Hazánk kiemelkedően teljesít a lakosság immunizálásában, ennek köszönhetően ma éjfélre, de legkésőbb szerda délelőttre elérheti a két és félmilliót a beoltottak száma – hangsúlyozta az operatív törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília.

Bákonyi-Végh
2021. 04. 06. 12:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már csak pár tízezer vakcina beadása kell a kritikus, két és félmilliós szám eléréséhez – hangsúlyozta az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos megköszönte az oltópontokon dolgozó orvosok és önkéntesek, a vakcinák szállítóinak munkáját, valamint annak a 270 ezer embernek a magatartását, aki a húsvéti ünnepeken is elmentek, hogy beoltassák magukat.

Minden oltópont működött húsvétkor, Budapesten 18 szakrendelő is megnyitott,

ezzel sikerült duplájára emelni az átoltottsági arányt az unió többi országához képest – mutatott rá, hozzátéve: az egyéni védettség nagyon fontos, ha ez minél nagyobb számban megtörténik, az a kisebb családi közösségeket és az ország lakosságát is védeni fogja. Ez a járványból kivezető út egyetlen megoldása.

A védett személy már nem fertőződik, ha mégis, akkor is enyhe lesz a vírus lefolyása.

Az országos tiszti főorvos kiemelte: a lakosság oltásán túl jó eredmény, hogy a 65 év felettiek körében több mint nyolcvanszázalékos, a nyolcvan év felettiek körében pedig kilencvenszázalékos a beoltottak aránya. A háziorvosi praxisok nagy részéből már eltűntek a veszélyeztetett korúak, egyre fiatalabbakat választhatnak ki oltásra a háziorvosok. Ez nagyon fontos, mert a brit mutáns a fiatalokat támadja meg, az átoltottságnak továbbra is ebben az ütemben kell folytatódnia – magyarázta Müller Cecília.

A húsvéti hosszú hétvégén 270 ezer embert oltottak be az orvosok. A veszélyeztetett korúak döntő többsége már megkapta a vakcinát
Fotó: Balázs Attila / MTI

Beszámolt arról is, hogy a honvédség autóbuszai is segítik az oltakozást, öt busszal a legkisebb településeket is elérik. Ma Komárom-Esztergom megyében dolgoznak a katonaorvosok.

Holnap 276 870 adag Pfizer-vakcina érkezik az országba, ez a pedagógusok második körös oltására is elég lesz, de folytatódik a lakosság átoltása is. A kismamák oltását is ebből a vakcinából oldják meg.

Az utóbbi öt hét alatt jelentősen megnőtt a vakcináció iránti igény, másfél millióval többen regisztráltak az oltásra – hangsúlyozta Müller Cecília.

Kitért arra is, hogy a járványügyi adatok szerint a pandémia még mindig nem csitul: világszerte 2,9 millió ember vesztette az életét a fertőzés következtében.

A húsvéti fegyelmezettségnek ugyanakkor meglehet az eredménye, tetőzhet a járvány harmadik hulláma.

Muszáj kitartani, mert a kórházak leterheltsége nő, csak az ünnepek alatt 260 fő került kórházba – fűzte hozzá a tiszti főorvos.

Ismertette továbbá, hogy a beoltottak száma a ma reggel mért adatok szerint 2 432 313 fő, közülük 922 886 polgár már a második oltását is megkapta.

1890 új fertőzést regisztráltak az orvosok, ezzel a járvány kezdete óta összesen 691 743 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Müller Cecília megjegyezte ugyanakkor, hogy ezt az adatot kellő óvatossággal kell kezelni, mert sokan lehetnek, akik a húsvéti ünnepek miatt nem fordultak orvoshoz.

Stagnál a szennyvízben mért koronavírus örökítőanyag, de ez a stagnálás sajnos magas, Szegeden és Szolnokon emelkedett, de nagy értékű csökkenését sehol nem mértek. Emiatt a járványügyi intézkedéseket folyamatosan be kell tartani.

Elhunyt 170 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 22 098 főre emelkedett. A gyógyult betegek csoportja is folyamatosan nő, jelenleg 418 568 fő, de az aktív fertőzöttek száma is elérte a 251 077-es számot. A mai napon 12 007 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1440-en vannak lélegeztetőgépen.

Továbbra is élvonalban Magyarország: a hazai átoltottság az uniós átlag duplája
Fotó: MTI

A tiszti főorvos szerint az oltás a húsvéti ünnepek alatt is folyamatos volt. Magyarország Európában kiemelkedően teljesít, hazánk a második az uniós oltási ranglistán. A magyar lakosság 24,2 százaléka már kapott oltást, szemben az uniós 12,7 százalékos átlaggal. A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elől a sorban, az eddig regisztrált 65 év felettiek 85 százaléka már megkapta az oltást.

A poszt-covid betegség tüneteivel kapcsolatban az országos tiszti főorvos hangsúlyozta, minden fertőzésből kigyógyult, ám fejfájással, alvászavarral, egyéb tünetekkel küzdő polgár azonnal forduljon orvoshoz. A háziorvosok kaptak egy központi protokollt, hogyan, hova kell fordulni ilyen esetekben.

Magyarország oltási rendje a terveknek megfelelően, európai szinten is kiemelkedően teljesít. Az oltási folyamat a húsvéti ünnepek alatt sem állt le, ennek köszönhetően

várhatóan ma éjfélig, legkésőbb a holnap délelőtti órákban eléri a beoltottak száma a 2,5 milliót.

Ezt követően a 144/2021-es kormányrendelet értelmében megkezdődik a lépcsőzetes újraindítás, ám addig Müller Cecília szerint a védekezésé a főszerep.

 

A húsvéti hosszú hétvégén 3949 emberrel szemben kellett intézkednie a rendőröknek a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt – ezt már Kiss Róbert mondta az operatív törzs tájékoztatóján. A rendőr alezredes közlése szerint

a hétvégén sokan mentek zöld területekre, közülük egy kisebb, fiatalokból álló társaság 18 tagját kellett ellenőrzés alá vonni,

ugyancsak a maszkviselés elmulasztása miatt. A kereskedelmi üzletekre, szálláshelyekre vonatkozó korlátozások megszegése miatt 1019 esetben kellett intézkedni, egy virágboltot ideiglenesen be is zártak. A kijárási tilalom megszegéséért pedig 3249 esetben volt szükség rendőri intézkedésre a hosszú hétvégén – tájékoztatott Kiss Róbert.

Beszámolt arról is, hogy április 1-jén a XIII. kerületben egy magánlakásba kellett csendháborítás miatt kiszállni, ahol három személyt a kijárási korlátozások megszegése miatt bírságoltak meg. Ennek ellenére pár órával később ugyanide kellett visszajönniük a rendőröknek, mert a bulizás ugyanúgy folytatódott, így végül minden ott tartózkodó ellen intézkedni kellett.

A hosszú hétvégén összesen 22 275 hatósági házi karantént rendeltek el –

– közölte Kiss Róbert.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.