Eltitkolt vírusfertőzés egy fővárosi otthonban

A fővárosi fenntartású Pesti úti idősek otthona egy koronavírus-járvánnyal erősen fertőzött intézmény.

Magyar Nemzet
2020. 04. 06. 6:44
null
Karácsony Gergely bejelentése előtt másfél héttel már diagnosztizálták a betegséget egy lakónál Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napokon át nem tájékoztatta a fővárosi fenntartású Pesti úti idősek otthona az illetékes sürgősségi kórházat arról, hogy a hozzájuk sűrűn, más problémákkal küldött lakók valójában egy koronavírus-járvánnyal erősen fertőzött intézményből érkeznek – erről közölt cikket tegnap a Mandiner.hu egy az egészségügyi intézményben dolgozó alkalmazott beszámolója alapján. A tájékoztatás elmulasztása veszélyezteti a kórház dolgozóit és betegeit. Ha ugyanis a az otthonból a kórházba küldött beteg koronavírusosnak bizonyul, és ebből megfertőződés történik a kórházban, az kimerítheti a gondatlan veszélyeztetés, rosszabb esetben a gondatlan halálokozás fogalmát.

A hírportál cikkéből kiderült, hogy az otthon 64 földszinti lakója már napok óta karanténba került, egy asszony pedig már elhunyt. Az idősotthonban elharapózott járványban nincs semmi meglepő, a higiénia ottani elégtelenségét jól jelzi, hogy a kórházba küldött lakók 70-80 százalékban rühfertőzöttek.

Emlékezetes, csak múlt péntek este közölte Karácsony Gergely főpolgármester, hogy előbb öt, majd további 13 – azaz összesen 18 – lakó betegedett meg koronavírustól a Pesti úti, fővárosi fenntartású idősek otthonában.

Karácsony Gergely bejelentése előtt másfél héttel már diagnosztizálták a betegséget egy lakónál
Fotó: Teknős Miklós

Információink szerint azonban már jóval a főpolgármester pénteki bejelentése előtt felütötte a fejét az idősotthonban a koronavírus. A Mandiner tudomására jutott, hogy másfél hete egy otthonban lakó idős asszony karanténba került, majd elhunyt a járvány miatt. Az intézmény 64 földszinti lakójának szobánkénti karanténba kerüléséről pedig már kedden, napokkal Karácsony nyilatkozata előtt határozat született.

A portál megírta azt is, hogy múlt pénteken kétszáz koronavírustesztet végeztetett el a főváros az általa fenntartott Pesti Úti Idősek Otthonában egy magánlaborral. Eredmény még nincs. A Mandiner azonban megtudta: a kétszáz tesztelt személyből 115 intézményi alkalmazott és csupán 85 lakó. A XVII. kerületi, járvánnyal sújtott Pesti úti otthonban azonban 550-en élnek, továbbá kétszáz fős személyzet jár oda munkába.

Bár Gy. Németh Erzsébet humánterületekért felelős főpolgármester-helyettest a Mandiner elérte telefonon, de a politikus jelezte: nem kíván nyilatkozni az idősotthon bejelentési mulasztása kapcsán. Azt ígérte, tájékozódik az ügyben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.