Erdő Péter: Felértékelődik az ima szerepe ebben az időszakban

Mélyreható drámai változásokat eredményezett az életünkben a 2020-as év, mely nem kímélte a legnagyobb keresztény ünnepeinket sem: tavasszal még úgy gondoltuk, hogy csak a húsvétot, ma már látjuk, hogy a karácsonyt is megváltozott körülmények között kell ünnepelnünk – hangzott el a Hír TV Credo című műsorának péntek esti, ünnepi adásának felvezetőjében. Földi-Kovács Andreát Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a prímási palotában fogadta.

Magyar Nemzet
Forrás: hír tv2020. 12. 26. 16:33
null
2020.12.03. Budapest Erdő Péter római katolikus pap, bíboros, teológus, kánonjogász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Szent István Tudományos Akadémia elnöke, 1998 és 2003 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora. Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Más években, karácsony napjaiban két, nagyjából harmincfős köszöntést szoktunk tartani. Az egyiket Budapesten az Egyházmegyei Hivatal dolgozóival, a másikat Esztergomban az ottani központi intézmények dolgozóival. Most ez a két nagyobb köszöntés elmaradt, viszont helyette a legszűkebb munkatársakkal megtartottuk a gyertyagyújtást. Ez különbség, de különbség van a templomi liturgiákban is. Ezzel együtt a karácsonyi liturgiát azért megtartottuk – válaszolta a bíboros atya a műsorvezető azon kérdésére, hogy idén mennyire ünnepelte másképp a megváltó születését. Hozzátette: idén az adventi lelkigyakorlatot is online közvetítették.

Erdő Péter elmondta, az első hullám alatt sem tartottak nyilvános istentiszteleteket, de a templomok nyitva maradtak. A nap egy bizonyos részében az emberek be tudtak menni imádkozni. – Ugyanakkor a papságot felszólítottuk, hogy magánmisét mindenki mondjon. Jobban gondoltunk a ránk bízottakra – fogalmazott. A bíboros atya arra a kérdésre, hogy hogyan tehetjük meghittebbé az ünnepet, a következőket mondta: – Egy érdekes szót mondok erre, önmegtagadás! [...] A legnagyobb örömünk az, hogy ha plusz erőfeszítések árán másnak örömet szerzünk. Az adakozásnak ilyenkor is megvan a módja. Ezen kívül a szeretteink – akikkel nem találkozhatunk – várják azt, hogy felhívjuk őket. Ez plusz figyelmet, erőfeszítést igényel. Ha viszont látjuk, hogy örülnek, ez önmagában megszépíti a saját ünnepünket is.

– Jézus azt mondta, ahol ketten vagy hárman összejönnek az én nevemben, ott vagyok köztük – idézte fel Erdő Péter, hozzátéve: az imának ebben az időszakban felértékelődik a szerepe. A bíboros hangsúlyozta, hogy a világegyház szempontjából is nagy megpróbáltatás volt ez az év.

A teljes beszélgetés itt nézhető vissza:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.