Esélyt kapnak az adósok a tartozásuk rendezésére

A kilakoltatások és a lefoglalások veszélyhelyzet végéig tartó felfüggesztésével nemcsak egyetért, de szorgalmazta is azt a kormánynál a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar.

Jakubász Tamás
2020. 03. 23. 19:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A végrehajtó kamarával egyeztetve a kilakoltatásokat és a lefoglalásokat fölfüggesztjük – közölte hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök, amikor a globális koronavírus-járvány káros hatásainak kivédéséért kialakított második gazdaságvédő intézkedéscsomag részleteit ismertette.

A lépés hatásairól szólva a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, Schadl György érdeklődésünkre azzal kezdte, hogy a végrehajtói szakmának is megvan a maga társadalmi felelőssége. A kilakoltatások és a lefoglalások veszélyhelyzet végéig tartó felfüggesztésével így nemcsak egyetértenek, de szorgalmazták is azt a kormányzatnál.

– A mostani válságidőszakokhoz hasonló helyzetekben nem is igen észszerű árveréseket tartani – jegyezte meg az elnök. Ilyenkor ugyanis a potenciális vevők legnagyobb része nem vásárol: vagy azért nem, mert van ugyan pénze, de azt inkább biztonságban tartja, vagy azért, mert maga is elvesztette megrendeléseit, állását. Így a meghirdetett házak, lakások alacsonyabb áron találhatnának csak új gazdára, ez pedig az adósoknak kárt okozhat.

– A moratórium voltaképpen adósmentő, adóskímélő intézkedés. A megoldás ugyanakkor a hitelezők érdekével is egyezik, a végrehajtás lényege ugyanis az, hogy az adós kifizesse tartozását. Erre pedig leginkább akkor nyílik lehetőség, ha az elmaradással küzdő fél esélyt kap a talpon maradásra. A mostani intézkedés lényegében ezt az esélyt adja meg – vélekedett Schadl György. Hozzátette ugyanakkor: a tartozásokat nem törlik el, azokat vissza kell fizetni, de a végrehajtók most kilakoltatások, új árverések felől nem intézkedhetnek.

Felvetésünkre az elnök kitért arra is, hogy a mostani helyzet és a 2008-as válság utáni időszak a végrehajtások szempontjából nemigen hasonlítható össze. – 2015 előtt mélyrepülésben volt a végrehajtói szakma – fogalmazott Schadl György, utalva azokra az esetekre, amelyek miatt abban az időben nem egyszer országos felháborodás bontakozott ki. – A végrehajtói karnak azt kell mindenkor garantálnia, hogy tisztességes eljárásokban jó szakemberek, képzett jogászok járjanak el az ügyekben – mondta az elnök. Ez ma szerinte idehaza adott, hiszen – a korábbi szabályokkal ellentétben – immár kizárólag jogi diplomával lehet csak valakiből végrehajtó.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.