Európának is kötelessége lenne a segítségnyújtás

A világ egyik legnagyobb aktuális emberi jogi problémája a keresztényüldözés, napjainkban közel negyedmilliárd keresztény szenved üldöztetést és negatív megkülönböztetést a hitéért.

2019. 11. 29. 10:57
A statue of Virgin Mary broken in two parts is seen in front of the St. Anthony's Shrine, Kochchikade church after an explosion in Colombo
A templomokat érő merényletek mára mindennapossá váltak Fotó: Dinuka Liyanawatte Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ egyik legnagyobb aktuális emberi jogi problémája a keresztényüldözés, napjainkban közel negyedmilliárd keresztény szenved üldöztetést és negatív megkülönböztetést a hitéért. A vallásuk miatt üldözött emberek négyötöde Jézus követői közül kerül ki – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a keresztényüldözésről idén második alkalommal Budapesten megrendezett konferencia harmadik, záró napján tegnap. Szavai szerint a konferencia egyik célja felkelteni a szabad világ társadalmainak érdeklődését ebben a kérdésben.

– Ahhoz, hogy megérthessük a keresztényüldözésnek a társadalom egészére térben és időben gyakorolt hatását, tájékozott, magasan képzett tudósok és szakemberek munkájára van szükség, amely feltárja a geo­politikai és vallásdiplomáciai összefüggéseket, és amelyek révén megtalálhatjuk a megfelelő megoldásokat – fejtette ki a tárcavezető.

A templomokat érő merényletek mára mindennapossá váltak
Fotó: Reuters

Gulyás Gergely kitért rá, hogy a magyar kormány által indított Hungary Helps program a helyismeretre épül.

– Ellentétben az eddigi nemzetközi segélyezési gyakorlattal, mi magunk visszük egészen a rászorulókig a segítséget, hiszen nekik kell megmondaniuk, hogy mire van szükségük. Így egész közösségek életének újraindításához tudunk hozzájárulni, nem csupán pénzzel vagy az abból létrehozott fejlesztésekkel – például iskolák helyreállításával és kórházak felépítésével –, hanem azzal a reménnyel is, hogy számíthatnak másokra – fogalmazott.

A miniszter reményét fejezte ki, hogy a konferencián látott szolidaritás arra is felhívja a figyelmet: Európának sokkal erősebben kell hallatnia a hangját az üldözött keresztények megsegítése ügyében.

A konferencián bemutatták a Budapest-jelentés a keresztényüldözésről 2019 című könyvet. A magyar és angol nyelven is kiadott kötet a keresztény közösségekkel kapcsolatos biztonságpolitikai elemzések mellett tartalmaz történeti áttekintő részeket, de egyebek mellett górcső alá veszi a vallásuk miatt üldözötteket érintő jogalkotási folyamatokat is. A magyar kormány és a főváros által szervezett nemzetközi konferencia előadói között megtalálható volt III. Gewargis, az Asszír keleti egyház pátriárkája, valamint Joseph Kaszab tiszteletes, a Szíriai és Libanoni Nemzeti Evangelikál Zsinat főtitkára is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.