Ezért nem jó ötlet a gyorstesztekkel való tömeges tesztelés

Nekünk is hasznosítani kellene a szlovákiai nagy Covid-tesztelés tanulságait – mondta a Népszavának Falus Ferenc egykori országos tiszti főorvos, aki szerint itthon is lenne értelme egy nagy, országos átvizsgálásnak. Szlávik János ezzel szemben határozottan ellenzi az efféle tömeges tesztelést. A Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa szerint a tesztelés akkor jó, ha van mellette erős kontaktkutatás és követés, az antigén gyorsteszt azonban csak egy szűk periódust lát.

Magyar Nemzet
2020. 11. 04. 16:35
Coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in Berlin
Tesztelés Berlinben. Rekordszámú új eset van. Fotó: Michele Tantussi Forrás: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy követendő-e a szlovák példa a lakosság tömeges tesztelését illetően. Mint azt lapunk is megírta, az október 31-i hétvégén zajlott Szlovákiában az országos koronavírus-tesztelés. A Népszava a cikkében úgy érvel, hogy a hagyományos módszerrel Szlovákiában csak napi 2-3 ezer fertőzöttet találtak, a nagy szűréssel viszont egy hétvége alatt 38 ezret, így őket el lehet különíteni, és ezzel meg tudják akadályozni, hogy továbbadják a fertőzést. Falus Ferenc egykori országos tiszti főorvos szerint nekünk is hasznosítani kellene a szlovákiai nagy Covid-tesztelés tanulságait, itthon is lenne értelme egy országos átvizsgálásnak.

Cikkünkből az is kiderült, hogy a szlovák lakosság antigén gyorstesztnek veti alá magát, s a mintavétel után mintegy fél órával már mindenki megtudja, hogy pozitív vagy negatív lett-e a tesztje. Akinek negatív lesz a tesztje, azokra a jövő héten már nem fog vonatkozni a kijárási tilalom, akik az október 31-i hétvégén nem tudták leteszteltetni magukat, azoknak egy hét múlva, szombaton és vasárnap lesz még újabb lehetőségük.

Csakhogy a tömeges tesztelés egyáltalán nem garantálja, hogy hiteles kép alakul ki egy ország átfertőzöttségéről. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa egy Forbesnak adott interjúban úgy nyilatkozott,

nem ért egyet a tömeges tesztelés gyakorlatával, mert az antigén gyorsteszt csak egy rendkívül szűk periódust lát.

Mint mondta, a tesztelés akkor jó, ha van mellette erős kontaktkutatás és követés. – Nálunk a mentőknél jó helyük van, mert ők eleve beteg emberekhez mennek, megszűrik őket mire beérnek a kórházba, ez nagyon hasznos. De tömeges szűrésre nem használnám – jelentette ki a főorvos.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.