Feldühödött ellenzéki szavazók nyilatkoztak az I. kerület romboló városvezetéséről

Botrány van kilátásban a budavári lakások kezelésének ügyében. A V. Naszályi Márta által vezetett I. kerületben egyértelmű társadalmi kísérlet zajlik. A tét: túlélheti-e a Vár politikai hovatartozástól független közössége a városvezetés ámokfutását. A hirado.hu több olyan ellenzéki, liberális beállítottságú, a kerület ügyeit és múltját jól ismerő lakossal beszélt, aki saját politikai oldala által támadva és megalázva érzi magát, és úgy gondolja, hogy a polgármester asszony balos pártkomisszárként osztja mindkét irányba a legprimitívebb ellenzéki propagandát.

Forrás: hirado.hu2021. 03. 09. 10:35
null
Budapest, 2021. január 12. Mûemlék épületek sora a Budai Vár Úri utcájában. Jobbra a Prímási-palota, a magyarországi Katolikus Egyház fejének fõvárosi székhelye. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vár lakásállományát a rendszerváltás óta rendezetlen viszonyok jellemzik. A szocializmus alatt minden lakás állami tulajdonban volt. A privatizáció időszakában a nagy értékű, műemléknek nyilvánított lakásokat nem piacosították, az ide bejegyzett lakók nem vásárolhatták meg, hanem bérleti szerződéssel, nyomott áron az önkormányzattól bérelték tovább ezeket – a felújításaikkal pedig az önkormányzati vagyont növelték. Most, a járványkrízis alatt V. Naszályi Márta felül kívánja vizsgáltatni az eddigi szociális alapú bérleti szerződéseket, illetve a bérlők keresetét.

Ennek következményeképpen számos lakót úgynevezett költségelvű bérleti díj megfizetésére kötelezné a Budavári Önkormányzat, s akár a triplájára is emelheti a bérleti díjat azok számára is, akik a törvényi szabályozás miatt, önhibájukon kívül nem tudták saját tulajdonként megvásárolni az általuk használt lakást.

A határozat életbe lépése a bérlők többségének komoly anyagi terhet jelentene. Arról nem is beszélve, hogy ez a lépés a lakások „csereértékét” is drasztikusan csökkentené, ami becsapdázná, bérleményükhöz kötné és a városvezetés döntéseivel szemben kiszolgáltatottá tenné az I. kerületi lakosokat.

A V. Naszályi Márta által dirigált városvezetés direkt politikai okokból – a régi iskola módszerei szerint – szociális uszítással próbálja keresztülverni akaratát a Várban élő polgárokon, akik egyszeriben feláldozható szerepben találták magukat.

A hirado.hu által megkérdezett, névtelenséget kérő lakók szerint

V. Naszályi Márta becsapta a helyieket, azaz több mint ezer itt élő családot, köztük a saját szavazóit.

Az önkormányzati választásokon a kerületi ellenzékre szavazott bérlők felhívták a figyelmünket arra, hogy még a visszafogottabb vélemények szerint is szükség lenne a nyilvános bocsánatkérésre, de szép számmal akadnak olyanok is, akik nem szeretnék a kerület vezetőjeként látni V. Naszályi Mártát.

Ők már megbánták, hogy rá adták le szavazatukat. Mint mondták, a megszegett ígéreteket nehezen felejtik el az itt élő emberek, a szociális demagógiába ágyazott kampányolást pedig soha.

– Az pedig megbocsáthatatlan, hogy városlakó és városlakó között generálnak feszültséget politikai haszonszerzés céljából. Soha nem fordult még elő, hogy egy polgármester hajtóvadászatot indítson az itt élőkre. Belesápadunk, ha V. Naszályi Facebook-oldalán megnyilvánuló kommentelők sorait olvassuk, olyan fokú indokolatlan gyűlölet irányul felénk – magyarázza egy másik megszólalónk, kiemelve a polgármester férjét, aki elmondása szerint előszeretettel oktatja ki a számára nem szimpatikus kommentelőket.

Az önmagát szintén ellenzéki szavazóként meghatározó lakó kifogásolta azt is, hogy választási kampányában V. Naszályi Márta az új lakásügyek rendezése alatt megígérte, lehetővé teszi a Vár műemlék lakásainak megvásárlását.

– Megválasztása után azonban a polgármester 180 fokos fordulatot téve közölte, hogy erről szó sem lehet, ám az új lakásrendeletben majd a duplájára-triplájára emeli a lakbért. A legfelháborítóbb érvelés szerint a Várban önhibájukon kívül bérleti jogviszonyba ragadt bérlők megkárosítják a kerület többi lakóját azzal, hogy túl sokba kerül az itt lakásuk

– fogalmazott a bérlő.

Megjegyezte: ez az érvelés tendenciaszerűnek mutatkozik a budapesti ellenzéki városvezetők körében: Niedermüller Péter, a VII. kerület jelenlegi vezetője hasonló tervekkel állt elő Erzsébetvárosban, míg Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester a helyi autótulajdonosokat „démonizálta”, amikor a parkolási díj emelésének ágyazott meg.

A budai Várban lakó egyik bérlő nehezményezte azt is, hogy V. Naszályi lankadatlan harci kedvvel veti bele magát a Bayer Zsolt ellen évek óta zajló lejárató hadjáratba, amit valamiféle szabadságharcnak gondol a Fidesz ellen. Az itt élők véleménye szerint viszont „akadnának fontosabb tennivalók is, mint ez a permanens csetepaté a vár fenegyerekével, de a polgármester asszony prioritásai máshol vannak. A csata állása pillanatnyilag döntetlen, V. Naszályi Márta nem tudta bebizonyítani, hogy Bayer Zsolt bármivel is megkárosította a kerületet, nyilván azért, mert a lakáscsereügyletekben az önkormányzat soha nem jut pénzhez, hiszen ezek az ügyletek tipikusan magánszemélyek között köttetnek, az önkormányzat mint tulajdonos jóváhagyásával”.

Ugyanez a lakó elárulta, többször is összefutott a várnegyedben Bayerrel, és bár „enyhén szólva nem állnak egy politikai barikádon”, a kerület aktuális ügyeiben, illetve V. Naszály konsternáló működésével kapcsolatban nincsen vita közöttük.

Egyébként a liberális beállítottságú lakóknak elsősorban nem a szociális jellegű intézkedések felvetésével van problémája, hanem azzal a „végtelenül vérlázító, nem vállalható stílussal”, amit nap mint nap tapasztalnak a polgármester és csatolt testrészeinek közösségi felületein.

A Várban lakók „beáldozhatónak” érzik magukat, olyanoknak, „akiknek a szavazata nem számít” az ellenzéki városvezetésnek.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

A borítóképen műemlék épületek sora látható a Budai Vár Úri utcájában

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.