Fenyegetnek a szakszervezetek

A szakadék szélén áll a magyar oktatás a pedagógus érdekvédők szerint, akik elégedetlenségüknek hangot adva több megmozdulást is szerveztek a hét végén. Tették mindezt annak ellenére, hogy a kormány az elmúlt kilenc évben csaknem 650 milliárd forinttal növelte az ágazat ráfordításait, folyamatosak az iskolafejlesztések, a „gyászos színvonal” pedig csak az elmúlt tanévben mintegy harminc érmet hozott Magyarországnak a tudományos nemzetközi diákolimpiákon.

Csókás Adrienn
2019. 09. 02. 6:34
null
Az érdekképviseletek nem érzékelik a valóságot Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tüntetésekkel és sztrájkfenyegetéssel köszöntötték az új tanévet a tanári érdekképviseletek. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a Keleti pályaudvar előtt tartott megmozdulást, ahol Szabó Zsuzsa elnök azt hangsúlyozta: veszélyben van a gyermekek jövője, mert lassan senki nem lesz, aki tanítsa őket. Szerinte 2016 óta semmi sem változott a magyar oktatásban, ami mára a szakadék szélén áll, a létszámproblémák pedig kritikus helyzetet teremthetnek, mivel a pályakezdők fele már az első minősítő vizsga idejére eltűnik a rendszerből.

Szombaton középiskolások is tüntetést szerveztek, akik országos diáksztrájkot hirdettek szeptember 13-ra. Mások mellett felszólalt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elnöke, Szűcs Tamás is, aki később a nemzeti tanévnyitón is követelte az önálló oktatási minisztériumot, a bérrendezést, valamint a „sztrájkjogtiprás” leállítását.

A tönk szélére sodort oktatás megmentéséért küzdő érdekvédők ugyanakkor nem emlékeztek meg arról, hogy a szerintük már-már működésképtelen rendszer mégis képes olyan tehetségeket kinevelni, akik a nemzetközi tudományos diákolimpiákon szinte minden területen kenterbe verték idén az egész világot. Tanulóink az elmúlt tanévben összesen kilenc nemzetközi megméretésen vettek részt, és hat arany-, hét ezüst-, illetve tizenhat bronzérmet szereztek.

Az érdekképviseletek nem érzékelik a valóságot
Fotó: Mirkó István

A felsőoktatásban pedig az ELTE jogászhallgatói száz ország több mint 680 egyetemének diákjai közül nyerték meg a Philip C. Jessup Nemzetközi Jogi Perbeszédversenyt, olyan tekintélyes egyetemek diákjait utasítva maguk mögé, mint az amerikai Yale.

Folyamatosak az ágazatban az infrastrukturális fejlesztések is, erről már Gulyás Gergely beszélt a Kárpát-medence református oktatási intézményei­nek közös pécsi tanévnyitóján. Mint mondta, több mint 110 milliárd forintnyi uniós és további 46 milliárd forintnyi állami támogatást biztosít e célra a kormány. Hazai forrásból 158 fejlesztés valósul meg, többek közt tornatermek, tantermek, új iskolák épülnek.

– A jövő évi költségvetés szerint a kormány 645 milliárd forinttal többet költ oktatásra 2020-ban, mint 2010-ben – összegezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Jövőre 166 600 forint lesz a hallgatói normatíva, ami a tavalyi összeghez képest negyvenszázalékos emelkedést jelent. Különböző kiválósági programokban 26 milliárdot osztanak szét, a tanárjelölteket 3,4 milliárddal segítették eddig, és gőzerővel zajlik az országos kollégiumfejlesztési stratégia kidolgozása is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.