Fidesz: Karácsony csak tanulhat a polgármesterektől

Egyre fogy a levegő a baloldal közös főpolgármester-jelöltje, Karácsony Gergely körül, akit „kerületjárása” során nem hajlandók fogadni a Fidesz—KDNP budapesti polgármesterei. Szerintük ugyanis Karácsony alkalmatlansága miatt Zugló a főváros legsikertelenebb, „vezetetlen” és botrányoktól hangos városrésze lett. Mindeközben Tamás Gáspár Miklós is kételyeit fogalmazta meg Karácsony tehetségét és vezetői képességeit illetően, aki a filozófus szerint „nem lehet önálló szereplő” az őt körülvevő politikai kényszerek miatt.

Bákonyi Ádám
2019. 05. 06. 11:12
KARÁCSONY Gergely
A Fidelitas szerint a kerület vezetője felel a vesztes Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Karácsony Gergely legfeljebb tanulni mehetne a többi városvezetőhöz, de kampányolni nem – így reagáltak a Fidesz–KDNP budapesti polgármesterei arra, hogy a baloldal közös főpolgármester-jelöltje, a Párbeszéd társelnöke korteskedése részeként „kerületjárásba” kezdett. Karácsony pénteken jelentette be, hogy ellátogat mind a 23 kerületbe, és – mint fogalmazott – bemutatja, hogyan lesz Budapest élő és élhető város, ez hogyan valósul meg kisebb léptékekben. A kormánypárti városvezetők közleményükben azt írták, Zugló polgármestere ne most fedezze fel Budapestet, inkább tegyen rendet az általa vezetett kerületben, amely alkalmatlansága miatt a főváros legsikertelenebb városrésze lett, „vezetetlen” és botrányoktól hangos.

– A budapesti kerületek közül egyedül a XIV.-ben veszteséges a parkolás, a botrányos szerződések a zuglóiaknak egymillió adóforintjukba kerül naponta. Karácsony Gergely az előnytelen szerződéseket még mindig nem mondta fel, és menekül a felelősség elől – tették hozzá. Mindezek alapján a Fidesz–KDNP budapesti polgármesterei közölték, hogy amíg Karácsony nem tesz rendet a kerületében, addig nem fogadják őt és nem kívánják kísérgetni más kerületekben sem kampánykörútja során.

A Fidelitas budapesti elnöke ugyancsak arra hívta fel a figyelmet, hogy Karácsony Gergelyt terheli a felelősség, amiért naponta egymillió forint veszteséget termel a zuglói parkolási rendszer, miközben az összes többi kerület nyereséggel tudja azt működtetni. A Karácsony alkalmatlansága miatt kieső összeget a választóknak kell megfizetniük, és nem tudni, hová tűnik ez a rengeteg pénz – hangsúlyozta Borbély Ádám, aki pénzszivattyúnak nevezve a zuglói parkolási rendszert azt kérdezte, hogy „kikhez folyik el ez a rengeteg pénz”. – Ha Karácsony Gergely ezt tudja, ideje lenne elmondania, mert ha ezt nem teszi meg, arra is alkalmatlan, hogy megvédje az itt élők érdekeit – mondta a Fidelitas budapesti elnöke.

A Fidelitas szerint a kerület vezetője felel a vesztes
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Mindeközben Tamás Gáspár Miklós a Mérce.hu-n közzétett elemzésé­ben arról írt, hogy sokak mellett neki is kételyei támadtak Karácsony tehetsége, „különösen vezetői képességei” kapcsán, ami azzal függ össze, hogy az őt körülvevő politikai kényszerek folytán Zugló polgármestere „nem lehet önálló szereplő”. A baloldali filozófus ezen kényszerek közé sorolta például, amikor „a potenciális szövetséges érzékenységére” való tekintettel Karácsony „relativizálni próbálta” a jobbikos Gyöngyösi Márton zsidólistázós szavait vagy amikor „legfontosabb szövetségeséhez, az MSZP-hez kellett alkalmazkodnia”, ezért mentegette Bangóné Borbély Ildikó tűrhetetlen patkányozós kijelentését.

Tamás Gáspár szerint Karácsony azért nem tudja megoldani „az MSZP és a Fidesz korrupt parkolási bizniszét”, mert „nincs számba jöhető saját pártja” (a Párbeszéd támogatottsága lényegében kimutathatatlan – a szerk.), mindezeken fölül engednie kell az „összefogista” fanatikusok nyomásának, ami viszont „teljesen megoldhatatlan probléma”. A filozófus megállapítása egybecseng az LMP budapesti elnöke, Moldován László közelmúltbeli nyilatkozatával, melyben úgy fogalmazott: „Karácsony Gergelyről tudjuk, hogy egyszerűen döntésképtelen, és a mögötte álló érdekcsoportok irányítják. Zuglóban a helyi ­MSZP-s elnök, Tóth Csaba irányítja Karácsonyt, az ő zsebében van.”

– A Fidelitas hazudik: a parkolás 100 milliós nyereséget hozott. Többet is fog, ha saját kézbe vesszük az üzemeltetést – reagált tegnap Karácsony Gergely. Szerinte ezt a javaslatot ellenzi a Fidesz, ők a zuglóiak helyett a parkolási cég oldalára álltak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.