Fogházba megy a volt rendőrfőkapitány

Jogerősen négy év fogházra ítélte a Fővárosi Ítélőtábla Ármos Sándor rendőr dandártábornokot; a volt megyei rendőrfőkapitány húszmillió forintos korrupciós ügyben került a vádlottak padjára, miután a Nemzeti Védelmi Szolgálat jelzésre még 2016-ban tetten érték 7 millió forintnyi valuta kenőpénzként való átvétele közben.

2020. 03. 16. 13:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már 2017 áprilisa óta nem hivatásos rendőr Ármós Sándor tábornok, akit múlt héten korrupciós bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen 4 év fogházra ítélet a Fővárosi Ítélőtábla.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) jelzésére több mint hétmillió forint értékű valutában kifizetett kenőpénz átvétele közben érték tetten Ármós Sándor rendőr dandártábornokot a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) munkatársai még 2016-ban – írta meg elsőként a Magyar Idők. Ármós és öt társa ellen a főügyészség vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt emel vádat 2017 nyarán.

A PestiSrácok szerint még 2016 elején a volt Pest megyei rendőrkapitány azt állította egy cég képviselőjének, hogy ő fog előkészíteni egy állami támogatásról rendelkező határozatot. Az eredményes ügyintézés érdekében 24 millió forintot kért azért, hogy a dokumentumot olyan személynek továbbítsa, akinek „ráhatása van az ügyre”. Az ügyészség szerint a másik fél ezt, valamint a később tízmillió forintra csökkentett ajánlatot először visszautasította, ám végül egy ismerősén keresztül mégis eljuttatta a kért összeget a tábornoknak.

A volt főrendőrt azzal is megvádolta a KNYF., hogy kérésre több embernek is megígérte: egy külföldi ismerőse révén utánanéz annak, hogy egyikük ellen adott országban kiadtak-e körözést. Valótlanul azt állította, hogy az illetőt körözik, de 7 millió forintért elintézi, hogy ennek ellenére zavartalanul beléphessen az adott ország területére.

„A vádlott a magánszemélyektől további hatósági ügyek elintézéséért 7 millió forintot kért arra hivatkozva, hogy azt az ügyben eljáró külföldi hivatalos személynek továbbítja” – fogalmazott a vádról Keresztes Imre KNYF a főügyésze, aki szerint a volt rendőri vezető az ügyintézésért cserébe először 6 millió forintot kapott. A vádlottat akkor érték tetten, amikor 2016 július 29-én a fennmaradó 8 millió forintot átvette egy gyorsétterem parkolójában – tette hozzá.

A vádhatóság kitért arra: a vádlott az ígéretei ellenére az ügyekben nem intézkedett, az erre történt valótlan hivatkozással megszerzett pénzt másoknak nem továbbította, az általa átvett, összesen 16 millió forintot saját céljaira fordította.

Ármós hivatásos szolgálati viszonyát 2017 április 30-ával szüntette meg Áder János köztársasági elnök, miután a tábornok méltatlanná vált a belügyi szolgálatra, majd elsőfokon még 6 év fogházat kapott.

A dandártábornok 2011-től lebukásáig a Belügyminisztérium állományában, a közfoglalkoztatási helyettes államtitkárságon szolgált. Előtte 2007-től Pest megyei, korábban Nógrád megyei rendőrfőkapitány volt. A Pest megyei rendőrség éléről 2011-ben váltották le, miután főkapitányi körlevélben hívta fel az állomány figyelmét arra, a rendőrség többszáz millió forintos adóssága miatt megszorító intézkedésekre, így például a túlórák kifizetésének megvonására van szükség. Az ORFK átvilágította a főkapitányságot, és megállapította: hibás adatokból levont téves következtetéseken alapult a körlevél, amit visszavonattak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.