Folytatódik a modern fegyverek beszerzése

2019. 10. 02. 8:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rheinmetall gyártmányú tűzvezetőrendszerrel, valamint 120 és 155 milliméteres ágyúkkal fegyverzik fel a magyar Leopard 2A7+ harckocsikat és a Panzerhaubitze 2000-es önjáró tarackokat – jelentette be a német vállalat. A tankok a legmodernebb L55A1-es lövegeket kapják majd, amelyeket 2017 óta gyártanak. A közlemény szerint az L55A1-esek páncélátütő képessége sokkal nagyobb, mint elődjéé, az új ágyút a modern páncélzatok megjelenésére válaszul fejlesztették ki a német mérnökök.

A fegyver a hagyományos páncéltörő és repeszromboló gránátok mellett alkalmas a programozható, DM11-es többcélú lövedék célba juttatására is. Mint azt megírtuk, 2018 decemberében állapodott meg a német Krauss-Maffei Wegmann vállalattal a Honvédelmi Minisztérium 44 új gyártású, a lehető legmodernebb Leopard 2A7+ harckocsi és 24 Panzerhaubitze 2000 önjáró tarack legyártásáról a Magyar Honvédségnek. A szerződés részeként 12 korábbi gyártású Leo­pard 2A4-es harckocsi is a honvédség kötelekébe kerül.

A csomagban még szerepel öt műszaki mentő harcjármű és három hídvető is, melyek szintén Leopard 2-es alvázra épülnek. A Rheinmetall mostani közleményében az árcédula is szerepel, sőt hozzáteszik, hogy a 300 millió eurós megállapodás része 13 HX és TGS logisztikai jármű is, amelyek a Rába katonai gépjármű-programjával együttműködő MAN termékei.

Közben folytatódik a tüzérség optikai eszközeinek megújítása is. A közbeszerzésen nyertes DEFCON Systems Ipari és Kereskedelmi Kft. mintegy 787 millió forintért szállíthat három nagytávolságú hőkamerás felderítő- és bemérőállomást, összesen 14 készlet hőkamerás felderítő- és bemérőműszer-készletet, valamint 18+12 szett lézeres felderítő- és bemérőműszert.

Szeptember 20-án kihirdették a meglévő Mi–8 és Mi–17-es közepes szállítóhelikopterek és az Mi–24-es harci helikopterek üzemeltetésének fenntartásához szükséges közbeszerzést is. Az orosz AO Vertoljoti Rossziji közel nyolcmilliárd forintért szállíthat és javíthat helikopter-alkatrészeket. Az USA biztonsági-védelmi segítségnyújtási programjának részeként pedig újabb M4 Colt gépkarabélyokat kap a honvédség különleges rendeltetésű dandárja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.