Fontos javítani a vagyoni helyzeten is

Ameddig a Fidesz—KDNP lesz kormányon, folyamatosan bővíteni fogják a családtámogatásokat — nyilatkozta a demográfiai csúcson a Magyar Nemzetnek a család- és ifjúságpolitikáért felelős államtitkár. Novák Katalin hozzátette: továbbra is támogatni szeretnék azokat, akik felelős módon gyermeket vállalnak, hogy a most még meglévő hátrányuk teljesen eltűnhessen.

Csekő Imre
2019. 09. 06. 9:09
null
Azt ígérte, továbbra is bővítik a támogatásokat Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A demográfiai csúcsot felvezető egyik sajtótájékoztatón azt mondta, az itteni tapasztalatok hasznosak lehetnek egy esetleges második családvédelmi akcióterv kidolgozásakor. Lehet számítani egy következő intézkedéscsomagra?

– Nincs még vége a családtámogatási intézkedések sorának, mert ameddig mi kormányon leszünk, mindig bővíteni fogjuk a támogatásokat, csakúgy, mint 2010 óta folyamatosan. Viszont fontos, hogy értelmes tempóban tegyük ezt, és megnézzük, hogy a már bevezetett elemeket miként fogadják az emberek, és azok mennyire sikeresek. Most még egészen friss a családvédelmi akcióterv. Július elsején indult négy támogatási forma, és még csak jövőre vezetjük be a négy- és többgyermekes édesanyák szja-mentességét, valamint a nagyszülői gyedet. Ettől függetlenül nem lepne meg, ha a jövőben egy családvédelmi akcióterv 2 is születne majd valamelyik Orbán-kormány idején.

– A miniszterelnök beszédében célul tűzte ki, hogy a gyermekvállalás előnyös legyen anyagi szempontból is. Nem túlzottan ambiciózus terv ez?

– A miniszterelnök maga is elmondta, hogy milyen nehéz rövid távon kézzelfogható eredményeket felmutatni a demográfia terén. Hosszú távon sem könnyű, mert igen előnytelen helyzetből indultunk. A célunk, hogy a gyerekvállalás ne járjon olyan anyagi lemondással, ami azt jelentené, hogy aki gyermeket vállal, szükségképpen rosszabb anyagi helyzetbe kerül, mint aki nem. Ezt még nem sikerült megvalósítani, de az ingyenes tankönyvellátással és étkeztetéssel, az ingyenes bölcsődével, az otthonteremtési programmal vagy a családi adókedvezménnyel annyit adunk már most is a gyermeket vállalóknak, aminek révén jelentősen tudtuk csökkenteni a különbséget.

Azt ígérte, továbbra is bővítik a támogatásokat
Fotó: Kurucz Árpád

– Létezik olyan gazdagabb ország, ahol ez a cél megvalósult? Ez hozzáállás vagy anyagiak kérdése inkább?

– Sokszor nem teszünk különbséget a jövedelmi és a vagyoni helyzet között, és szinte mindig a jövedelemre, a befolyó havi összegre koncentrálunk, és nem a vagyonra és a megtakarításokra. Pedig a támogatásaink jelentős része erre összpontosít, és lehet, hogy a jövedelmi helyzeten nem javít rögtön. Ha valaki felveszi a csokot és utána még lakáshitelt is kell törlesztenie például, lehet, hogy az aktuális jövedelmi helyzete ideiglenesen még romlik is, de hosszú távú eredményként saját tulajdonú otthona lesz, amit később a gyermekei örökölhetnek, tehát a vagyonát gyarapítjuk azoknak, akik gyermeket vállalnak. Ezért fontos lenne szerintem, hogy szakadjunk el a kizárólag a jövedelmi helyzetet vizsgáló megközelítéstől, és a vagyoni helyzet alakulására is koncentráljunk. Mi hosszú távra tekintünk – hiszen a gyermekvállalás egy életre szól –, és hozzájárulunk a gyermeket vállalók vagyoni helyzetének a gyarapításához is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.