Georg Spöttle: Liberális agymosás folyik Németországban

Bár a liberális német lapok és a közmédia várhatóan a jövőben is erősen támadják Magyarországot, a két ország viszonya összességében stabil a gazdasági és kulturális kötelékek miatt Georg Spöttle szerint. A Nézőpont Intézet elemzője a Magyar Nemzetnek elmondta: Németországban különösen erősen érvényesül a liberális fősodor, életpályák törhetnek derékba akár egy konzervatív vagy nemzeti értékrendet hirdető megnyilvánulás miatt.

2020. 05. 25. 15:41
null
Az elemző szerint őszre évek óta nem látott migrációs nyomás alakulhat ki a sechengeni határövezetben Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

- A ZDF után másik német köztelevízió, az ARD készített lejárató propagandafilmet Magyarországról. Ahogyan ön is említette korábban, a 2015-ös migrációs válság idejét feldolgozó Üldözöttek (Die Getriebenen) rendkívül elfogult, egyoldalú, és pontatlanságoktól hemzsegő. Egy adott médiumnak veszi el a hitelességét, ha ilyen produkciókat jegyez?

- Természetesen hitelteleníti. Ám Németországban rendkívül markáns szerepet vállal a politikában a közmédia, valamint a baloldali sajtó. Így, akik csak ezekből a forrásokból, vagy például a Facebookról tájékozódnak politikai ügyekben, azok kritikátlanul elfogadják, amit az Üldözöttekben, vagy a hasonló anyagokban látnak vagy hallanak.

- Egyfajta kettősség érződik abban, ahogy Németország hazánkhoz viszonyul. Egyfelől sorolhatók a liberális német lapok támadásai, a közmédiájuk hamisításai, a múlt év végén a ZDF A döntés órái címmel szintén a 2015-ös krízist dolgozta fel migránspárti szempontból, április elején pedig az ARD híresztelte, hogy Orbán Viktor felfüggesztette a parlamentet. Másrészt ugyanakkor stabilitás jellemző a két ország viszonyára, Angela Merkel kancellár egy alkalommal meg is köszönte hazánknak, hogy megvédte a schengeni határt.

- A két ország viszonya minden bizonnyal összességében kiegyensúlyozott marad a jövőben is, hiszen a nagy német cégek – köztük a BMW, az Audi, a Siemens – hazánkban is működnek, ez pedig szorosan összekapcsolja a gazdaságainkat. Továbbá az évszázadok során erős kulturális kötelékek is kialakultak. Ettől még Magyarországot folyamatos támadások fogják érni a jövőben, amiben nagy szerepe lesz az említett német sajtónak. Köztük a Die Weltnek, a Spiegelnek, valamint a fiatal brüsszeli elitistáknak, akik nagyrészt semmilyen élettapasztalattal nem rendelkeznek, migránst is legfeljebb például a Homeland című sorozatban láthattak, mégis a liberális, bevándorláspárti dogmákat fújják.

Fotó: Mirkó István

- Minek tudható be ez a fajta radikalizmus, ami nem is a mindennapi tapasztalatokból nőhetett ki?

- Az úgynevezett érzékenyítésnek, ami gyakorlatilag agymosás. Általános iskolától a felsőoktatás végéig a liberális mainstream tanait sulykolják, a genderelmélettől kezdve a konzervatív családmodell tagadásáig. Ha pedig valaki ezektől eltérő álláspontnak ad hangot, azt gyakorlatilag ellehetetlenítik.

- Mit ért ez alatt?

- Az úgynevezett Aktionswochenende keretében a rendőrség, valamint a titkosszolgálatok csak azért vehetnek őrizetbe embereket, és foglalhatják le az adathordozóikat, mert olyasmit posztoltak a közösségi médiában, ami nem összeegyeztethető a liberális mainstream demokráciafogalmával. Ehhez elég annyi, ha valaki konzervatív tartalmakat kedvel, vagy oszt meg a Facebook-oldalán. Sőt, pusztán egy arról szóló hír közzététele is hatósági intézkedéseket vonhat maga után, hogy egy migráns személy valamilyen bűncselekményt követett el. A bevándorlás árnyoldalainak bemutatása rendkívül erős tabuvá vált, karrierek roppanhatnak meg egy ilyen megnyilvánulás miatt. Nem véletlen, hogy több rendőr kollégám is törölte magát a Facebookról.

- Ugyanakkor az Üldözöttek egy jelenetében – migránsgyerekek rajzaként – koronával a fején ábrázolják Merkelt.

- Ez a kettős mérce, de nevezhetjük világnézeti diktatúrának is. Ha valaki büszke a nemzeti identitására, a zászlóra, hagyománytisztelő módon szeretne élni, vagy egyszerűen szeret bajor módra sörözni, akkor rögtön nácinak kiáltják ki. A másik oldalról a szélsőbaloldali csoportok, például az Antifa aktivistái rendszeresen támadnak meg másként gondolkodó embereket, köztük a jobboldali AfD politikusainak családjait, gyerekeit is. Ez a szellemiség a több évtizedes érzékenyítő aknamunka következménye.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.