Gidránokkal erősít a Magyar Honvédség

A Magyar Honvédség több mint háromszáz darab Gidrán 4x4-es, páncélozott, kerekes katonai járművet rendszeresít majd, az első tíz darabot már át is vehette az MH 25. Klapka György Lövészdandár.

2021. 02. 11. 13:48
null
Gidrán 4x4 támogató harcjármű Forrás: Facebook/Magyar Honvédség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átadták a Magyar Honvédségnek az első tíz, Gidrán típusú, támogató feladatú páncélozott járművet az MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájában tegnap. A korszerű, gumikerekes, páncélozott harctámogató járműveket a honvédelmi miniszter vette át a török gyártó vezérigazgatójától. Benkő Tibor elmondta, hogy hamarosan további negyven jármű érkezik Tatára. A miniszter kiemelte, hogy a közeljövőben a honvédség több alakulatához pedig már olyan járművek kerülnek majd, amelyeket már Magyarországon készítenek a török gyártóval közösen. Benkő Tibor hozzátette:

a most átadott adott Gidrán járművek – a többi, a közelmúltban beszerzett technikai eszközhöz hasonlóan – a harci tapasztalatokat figyelembe véve és a magyar igényekkel kiegészítve készültek el.

Engin Aycol, a Nurol Makina vezérigazgatója hangsúlyozta: a Nurol Makina kész arra, hogy befektessen Magyarországon, és egy helyi társaságot hozzon létre.

A Magyar Nemzet korábban megírta: tavaly decemberben jelentették be, hogy a Magyar Honvédség több mint háromszáz Gidrán 4x4-es, páncélozott, kerekes katonai járművet rendszeresít majd. A járműveket Kaposváron gyártják majd. A programhoz kapcsolódó fegyverzeti kutatás-fejlesztést pedig német–magyar együttműködésben végzik. A projekt kapcsán Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos akkor úgy fogalmazott: a projekt a Lynx lánctalpas gyalogsági harcjárművek beszerzésének és előállításának mintáját követi. Az első fázisban a későbbi kaposvári gyártáshoz licencet adó török cég szállítja a tíz plusz negyven darab járművet. A második fázisban történik a négykerék-meghajtású járművek magyarországi előállítása, amelynek során fokozatosan állnak át az európai fegyverrendszerek beépítésére.

Az első tíz darab Gidrán 4x4-es támogató harcjármű a tatai laktanya alakulóterén
Fotó: Facebook/Magyar Honvédség

A támogató járművek mindenekelőtt nagy fokú védelmet nyújtanak személyzetük és a szállított katonák számára. Ez olyan hadműveleti körülmények között különösen fontos, amelyekkel a Magyar Honvédség is szembesül missziós szerepvállalásai során. Alkalmazásukkal olyan alegységek személyi állománya is fokozott védelemben részesül, melyek korábban nélkülözték az ilyen magas szintű túlélőképességgel rendelkező járműtechnikát.

A 16 tonnás, aknaálló, páncélozott, golyóálló kerekekkel felszerelt, az Ejder Yalcin típuson alapuló harcjárművet egy 375 lóerős dízelmotor hajtja, lövegtornyába egy stabilizált 12,7 milliméteres géppuskát telepítettek. A páncélozott terepjáró legnagyobb sebessége 120 kilométer óránként, hatótávolsága elérheti a hétszáz kilométert.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.