Gratulált a magyar nyomozóknak a kanadai lovas rendőrség

Elismerően nyilatkozott a Nemzeti Nyomozó Iroda munkájáról a Kanadai Királyi Lovas Rendőrség regionális igazgatója, miután magyar fejvadászok fogtak el egy Kanadában rablógyilkossággal gyanúsított, majd Európába szökött párt. A szökevényeket a napokban vehetik át a kanadai rendőrök.

Végh Attila
2021. 07. 10. 17:00
KRNNI
A KRNNI fejvadászai nem adtak menekülési lehetőséget a kanadai gyanúsítottnak Forrás: KRNNI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogyan azt lapunk is megírta, egy hónappal korábban magyar fejvadászok fogtak el egy Kanadában rablógyilkossággal gyanúsított, majd Európába szökött párt. A korábban sikeres modellként dolgozó, ám egy halálos baleset okozása miatt már fél éve rendőrségi eljárás alatt álló, szlovák származású Oliver Karafa és kanadai barátnője, a szépségkirálynő Yun Lucy Lu Li egyik kínai üzletfelüket lőtték fejbe. Az áldozat élettársát is meglőtték, de a nő életben maradt, ő mondta el a rendőröknek, hogy kik a gyilkosok.

A nemzetközi elfogatóparancs alapján keresett párost a magyar rendőrök találták meg, amihez most a kanadai hatóság is gratulált.

A szökevényeket a napokban vehetik át a kanadai rendőrök, repülőn szállítva őket Hamiltonba, ahol a már kész bírói határozat alapján azonnal vizsgálati fogságba helyezik őket.

A történet februárban kezdődött. A 28 éves, kanadai állampolgárságú szlovák férfi üzleti vitába keveredett egy 39 éves férfival.

Az üzletembert február 28-án a saját lakásában több lövéssel megölték. A gyilkos és barátnője még a gyilkosság éjjelén átszöktek az Amerikai Egyesült Államokba,

ahonnan a kanadai bűnügyi felderítők és az amerikai szövetségi nyomozó iroda, az FBI információi szerint ismerőseik útlevelével Európába utaztak. A kanadai rendőrök itt elvesztették a nyomot, ezért nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki a ellenük.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda fejvadászai nem adtak menekülési lehetőséget a kanadai gyanúsítottnak
Fotó: KRNNI

A nyomozásba a nemzetközi célkörözési egységek együttműködése, az ENFAST tagjaként a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai is bekapcsolódtak. Oliver Karafa még szlovák állampolgárként rengeteget járt Budapesten, kiismeri magát a városban. Június 12-én, az esti órákban Budapest belvárosában vették körbe a gyilkost és barátnőjét, amikor vacsora után hazafelé indultak volna.

A kanadai rendőrök köszönőlevele
Fotó: Police.hu

Az ügyben eljáró Kanadai Királyi Lovas Rendőrség regionális igazgatója, Bernard Tremblay felügyelő a most nyilvánosságra hozott levél szerint elismerően nyilatkozott a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozóinak munkájáról. A lovas rendőrök felügyelője köszönőlevelében kiemelte: az áldozatok családját felbecsülhetetlen veszteség érte, de a magyar célkörözési csapat fáradhatatlan és elhivatott munkájának hála a szökevényeket átadták Kanadának, ahol bíróság előtt kell felelniük. Hozzátette: a magyar rendőrök segítsége, valamint erőforrásaik biztosítására való hajlandóságuk kulcsfontosságú volt a művelet sikerében, amit nagyra értékelnek Kanadában is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.