Gulyás Gergely: Az oltások tömegessé válása segíthet a korlátozások feloldásában

– A koronavírus továbbra is a legfontosabb politikai kérdés Európában és hazánkban is – mondta Gulyás Gergely a kormányinfón. A miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, továbbra is érvényben vannak a korlátozások, amelyek révén sikerült megakadályozni a járvány túl gyors terjedését. – Azt reméljük, hogy a korlátozások utolsó szakaszában vagyunk, de fenn kell tartani az intézkedéseket, amíg a szakembereknek ez a véleménye – mondta a miniszter, és hozzátette, a konzultáció arról szól, milyen ütemben és fázisokban történjen majd a korlátozások feloldása.

Csekő Imre, Veres László
2021. 02. 25. 11:07
GULYÁS Gergely
Budapest, 2020. szeptember 11. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. szeptember 11-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A következő egy-két hétben romlani fognak a számok a hazánkban megjelent vírusmutációk miatt – mondta a tárcavezető, de hozzátette, ezek ellen is hatékonyak a védőoltások. – A következő két hét ugyanakkor kifejezetten nehéz lesz – mondta. Március 15-ig ezért a kormány változatlan formában fenntartja a mostani szabályokat.

– Az oltások tömegessé válásával jó esély van arra, hogy feloldhassák a korlátozásokat akár már egy hónap múlva

– fejtegette Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a konzultáció a korlátozások üteméről és fázisairól is kérdezi az állampolgárokat

– Hazánkban áll rendelkezésre a legtöbb fajta oltóanyag a legnagyobb mennyiségben az uniós tagállamok között – jelentette ki Gulyás Gergely, kifejtve, hogy a következő két hétben több embert oltanak majd be hazánkban, mint eddig összesen. – A szakértők szerint a jó oltás az, amit már beadtak – hangsúlyozta a miniszter, aki szerint

a baloldali pártok az oltási akciótervet kritizálva oltásellenes politikát folytatnak.

– Ez minden bizonnyal azért van, mert jó esélyt látnak a hatalom megszerzésére, ha elhúzódik a járvány – fejtette ki Gulyás Gergely. A miniszter szerint az elmúlt hetek legszomorúbb fejleménye, hogy baloldali polgármesterek egyes elfogadott oltóanyagok bojkottjára hívnak föl. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy minden rendelkezésre álló oltóanyag jó, aki pedig ezekkel szemben kétségeket ébreszt, az az emberek életével játszik.

– Így tesz Gyurcsány Ferenc és a DK is

– jelentette ki. Gulyás Gergely úgy véli, sokan azért nem regisztráltak még a vakcináért, mert úgy érzik, hogy életkoruknál fogva egyelőre nem kerülnének sorra. Az oltások menete azonban felgyorsul, ezért arra kér mindenkit, hogy jelentkezzen a vakcináért. A miniszter beszámolt róla, hogy már 425 ezren töltötték ki a nemzeti konzultációt, illetve hogy a kormány fenntartja a bértámogatásokat és valamennyi gazdaságvédelmi intézkedését.

A bértámogatások kifizetése felgyorsult, és napra készen zajlik, 39 milliárdot már ki is fizettek. Jelezte, hogy a kormány az év második negyedévében kirobbanó gazdaságélénkülésre számít.

– Visszatérünk a növekedés korszakához. Ez a következő hónapokban valóság lesz. Ehhez viszont a harmadik hullámot is le kell győzni, amihez már rendelkezésre állnak az oltások

– hangsúlyozta.

Az oltások menete felgyorsul, ezért azt tanácsolják, mindenki jelentkezzen a vakcináért. A képen Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter látható

– Nehéz eldöntetni, mi súlyosabb, hogy Stummer János álhírt, vagy az, hogy titkos információt hozott nyilvánosságra – mondta a Magyar Nemzet kérdésére válaszolva Gulyás Gergely, de hozzátette:

nemcsak magyar védett vezetők miatt építenek autós behajtót a Puskás Arénához, hanem nemzetközi állami és sportvezetők érkezése miatt is.

A tárcavezető azt is elmondta, szükség van a behajtóra, hogy a gyalogosok és az autósok ne zavarják egymást. – Az az érzésünk, hogy a baloldalivá vált Jobbik pártelnökének balesetéről akarták elterelni a figyelmet ezzel az akcióval – fogalmazott Gulyás Gergely, aki szerint

elfogadhatatlan, hogy a Jobbik elnökének sofőrje a jobbik egyik választókerületi politikusa, akinek a múltját náci megnyilvánulások terhelik.

A Magyar Nemzet kérdésére válaszolva Gulyás Gergely kifejtette, a védekezést irányító személyek hazánkban nem elsőként kaptak oltást.

A magyar miniszterelnök nem akart a sorban elől állni, ezért kérte, hogy a kormány tagjai ne az elsők között kapjanak oltást.

A miniszter elmondta, közérdek fűződik ahhoz, hogy a vezető politikusokat hamar oltsák be, a tiszti főorvos is ezt jelezte, és most már sor kerülhet a vezetők beoltására, hiszen megkezdődnek a tömeges oltások, így jövő héten Orbán Viktor is megkaphatja az oltást.

– Nem igaz a DK állítása, miszerint nincs szabad vakcinaválasztás hazánkban – mondta Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy ma az még nem biztosítható, hogy mindenki minden vakcinából választhasson. – Ezért, ha valaki sorra kerül, elfogadhatja vagy elutasíthatja a rendelkezésre álló vakcinát, és amint lesz az általa preferált oltóanyagból, kaphat belőle – fejtette ki Gulyás Gergely. Hozzátette:

minden Magyarországon elérhető vakcinát a magyar hatóságok külön megvizsgálnak, így az állam felelősséget vállal azok hatékonyságáért.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a kínai oltóanyagból már korábban is volt hazánkban, és a hatóság megkezdte a vizsgálatokat, összesen tehát több mint három hétig vizsgálták ezt a vakcinát. – A hatóság mindig a konkrétan beérkezett anyagokat vizsgálja – tette hozzá a miniszter.

Gulyás Gergely miniszter elmondta, közérdek fűződik ahhoz, hogy a vezető politikusokat hamar oltsák be, a tiszti főorvos szerint most már sor kerülhet a vezetők beoltására
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

A miniszter beszámolt róla, hogy az enyhítések során először a kijárási korlátozás feloldása lehetséges, a nagy rendezvények megtartására viszont csak az utolsó körben kerülhet sor. Beszélt arról is, hogy a hatvan év felettiek közel hárommillióan vannak, és több százezren vannak a hatvan év alatti, krónikus betegek, ezért nagyjából 2,5–3 millió oltást kell ahhoz beadni, hogy a legsérülékenyebb csoportok védettek legyenek.

– Amint ők megkapták mind a két oltást, akkor nagyobb fokú enyhítésre lehet számítani

– tette hozzá. A miniszter kitért rá, hogy a védettségi igazolványt március elsejétől kapják meg az arra jogosultak, rájuk a karanténszabályok biztosan nem fognak vonatkozni. Hozzátette: az egyéb, rájuk vonatkozó könnyítéseket észszerűen kell majd meghozni, ebben lesz a kormány segítségére a nemzeti konzultáció. Elmondta azt is, hogy az országos kórház-főigazgatóság szabad mandátumot kapott az ügyeleti szabályok tárgyalásáról a különböző orvosi szakterületek képviselőivel.

– Mindenkinek elfogadható megoldás fog születni, az orvosok pedig jóval több pénzt fognak keresni, és megszűnik a hálapénz rendszere

– hangsúlyozta.

A miniszter azt is egyértelművé tette, hogy magánkórházakban nem olthatnak pénzért, az állam mellett nem ad ki másnak a Nemzeti Népegészségügyi Központ engedélyt. – Ha Magyarországra oltóanyag érkezik, azt az állam lefoglalja a központi programra – mondta Gulyás Gergely.

További kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, hogy a múlt héten az Alkotmánybíróság a kormánynak adott igazat, és az Alaptörvény biztosítja, hogy az önkormányzatok finanszírozást kapjanak a közfeladatok ellátására. – A jelenlegi vita nem erről szól, hanem arról, hogy az iparűzési adó egy része a vállalkozásoknál marad – magyarázta a miniszter.

– Akkor tudjuk a munkahelyeket megvédeni, ha a vállalkozásoknál hagyjuk a pénzt

– tette hozzá a miniszter , aki elismerte, az önkormányzatok helyzete is nehéz, és az állam is sok bevételtől esett el, ezért kevesebből kell gazdálkodni. Az állam kész tárgyalni az önkormányzatokkal, és ahol segítségre van szükség, ott készek támogatást nyújtani. A tárcavezető hozzátette: a gazdag önkormányzatoknak, amelyeknek több milliárd forint van a számlájukon, a tartalékok kihasználásával felelősséget kellene, hogy vállaljanak. – A tartalékok éppen az ilyen rendkívüli helyzetekre szolgálnak – mondta a miniszter.

Katonák Hercegszántón, a határzárnál 2020. november 18-án
Fotó: MTI/Rosta Tibor

– A kormány biztosítja a határvédelmi erőket, de a jelenlegi nyomás a déli határon a 2015-ös állapotokat idézi – ismerte el Gulyás Gergely, hozzátéve,

a magyar hatóságok nem engedik az illegális belépést Magyarországra, ha valaki bejutna, azt kiutasítják Magyarországról.

– Komoly vitánk van az unióval – mondta Gulyás Gergely, hiszen ők a határmenedzsmentben hisznek, a határvédelemben nem. – Ez a magyar kormánynak elfogadhatatlan és veszélyes – mondta Gulyás Gergely, de hozzátette, 2015-ben is a magyar kormánynak volt igaza.

Gulyás Gergely szólt arról is, hogy a védettségi igazolványt egy magyar állampolgár csak akkor kaphatja meg, ha Magyarországon lett beoltva. Közölte: Hiesz György gyöngyösi polgármester jogszerűtlen beoltása ügyében vizsgálat indult, de még nem ismert ennek az eredménye.

– Az ENSZ-ben az elmúlt hetven évben kevés, Izrael mellett kiálló állásfoglalást fogadtak el, hazánk célja azonban az, hogy minél több állammal alakítson ki baráti viszonyt

– jelezte. Arra a felvetésre, hogy William Burns lett a CIA új vezetője, aki kritizálta az USA korábbi nagykövetét, David Cornsteint, mert jó véleménnyel volt Orbán Viktorról és kormányáról, azt felelte: amikor Burns így nyilatkozott, még nem volt a CIA vezetője, azóta remélhetőleg már tisztábban lát, és reméli, hogy ezentúl „nem fog hülyeségeket beszélni”. A miniszter beszámolt róla, hogy a szakemberek véleménye szerint elsősorban az egészségügyi intézmények megfelelőek a védőoltások beadására, ezért egyelőre nincs tervben, hogy a szavazóköri helyiségekben is kialakítsanak oltópontokat. Hozzátette, fontos lenne, hogy a megbeszélt időpont előtt senki ne menjen órákkal korábban az oltópontokra, mert emiatt alakulnak ki ott a tumultusok.

– Érdemes lenne az Európai Uniónak döntést hozni az óraátállításról, hogy ne alakuljon ki káosz – válaszolt egy további újságírói kérdésre Gulyás Gergely, aki egy következő kérdés kapcsán arról is beszélt, hogy bízik abban, hogy nem lesz negyedik hullám, mert addigra segít a védőoltás. A harmadik hullámra vonatkozó modellek a fertőzésszám felfutását mutatják a következő hetekre, ezért

arra kérte az embereket a miniszter, hogy korlátozzák a társadalmi életüket a következő időszakban.

A mostani modellek egyöntetűen azt mutatják, hogy jelentős növekedés várhatók a fertőzésszámban, és valamivel csekélyebb növekedés a halottak számában is. A miniszter kifejtette, a jövő évi költségvetésben az egészségügy lényegesen több forrást fog kapni a jelentős béremelések miatt.

Gulyás Gergely elmondta, az informatikai rendszerben követhető, melyik orvos, hol, milyen betegeket lát el, a törvénysértések pedig szankciót vonnak majd maguk után, így az nem fordulhat elő, hogy a magánbetegét az állami rendszerben kezelje egy orvos, soron kívül. Márciustól élesen szétválasztják a magán- és a közellátást.

A gyógyfürdők március 16-tól részlegesen megnyitnak, de csak azok vehetik igénybe a szolgáltatásokat, akik gyógykezelésre mennek
Fotó: Havran Zoltán

– Minden légitársaságnak az az érdeke, hogy minél több utasa legyen, ezért feltételezhetően nem fognak politikai kérdést csinálni abból, hogy ki, milyen származású vakcinával lett beoltva, és az oltóanyag típusától függetlenül elfogadják majd a védettségi igazolványt – vélekedett Gulyás Gergely. Szólt arról is, hogy

a gyógyfürdők március 16-tól részlegesen megnyitnak, de csak azok vehetik igénybe a szolgáltatásokat, akik gyógykezelésre mennek.

A miniszter közölte: márciusban ötszáz-ötszázezer, májusban pedig három és fél millió adag kínai és orosz vakcina érkezik hazánkba. Elmondta: az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet munkatársai csütörtöktől vizsgálódnak Szentpéterváron és egy másik oroszországi vakcinagyárban, az oltóanyagok ára pedig nem közérdekű adat.

A kormányinfó utolsó kérdéseire válaszolva a tárcavezető elmondta, hogy eddig eszközökkel, lélegeztetőgépekkel segítettünk a bajba jutott Szlovákiának, és a továbbiakban is megadjuk mindazt a segítséget, amit a magyar emberek biztonságának megőrzése mellett képesek vagyunk nyújtani a kórházi kapacitásai végére érő országnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.