Gulyás Gergely: EU-s jogra hivatkozva segítik a menekültkérelmekkel való visszaélést

Megtartotta utolsó nyári ülését a kormány, amelyen átfogóan értékelték és áttekintették az elmúlt év hazai és nemzetközi eseményeit − mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán délelőtt a kormányinfón, ahol Orbán Viktor és Ursula von der Leyen csütörtöki találkozójáról és a továbbra is hazánkat támadó Juncker-bizottságról is beszélt.

Csekő Imre
2019. 07. 31. 11:47
GULYÁS Gergely
Budapest, 2019. július 31. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. július 31-én. MTI/Soós Lajos Fotó: MTI/Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerdai kormányinfón Gulyás Gergely kijelentette, hogy a kormányülésen hangsúlyosan tárgyalták az európai ügyeket, hiszen csütörtökön négyszemközti találkozón tárgyal majd Orbán Viktor miniszterelnök Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság újonnan megválasztott elnökével. A találkozó kapcsán Gulyás Gergely megjegyezte, hogy erős megelőlegezett bizalommal vannak az új vezető iránt, akinek jelölését és megválasztását is megszavazták. A miniszter szerint

a konszenzus megteremtése és a kontinens keleti és nyugati országai közötti megosztottság enyhítése az új elnök feladata, amelyre Ursula von der Leyen eddigi megnyilatkozásai alapján mindenképpen alkalmasnak látszik.

A távozó bizottságról szólva a politikus kiemelte, jól látható, hogy már nem változnak, és bebetonoznák a politikájukat, amely a hazánk ellen az elmúlt hónapokban indított kötelezettségszegési eljárásokon − amelyek az illegális bevándorlás megakadályozására hozott döntéseket támadják − is jól látszik.

Gulyás Gergely kitért az Európai Unió bíróságának hétfői döntésére, amely a menekültügyi kérelmek elbírálása esetén lehetőséget ad a bíróságoknak, a menekültügyi hatóság döntésének megváltoztatására. A miniszter szerint arról van szó, hogy

EU-s jogra hivatkozva bővítik a menekültkérelmekkel való visszaélés lehetőségét. A konkrét ügyben pedig egy büntetett előéletű férfinak az unióba való belépését segítette a bíróság.

Ezzel kapcsolatban a miniszter elmondta, ha szükséges, akkor jogalkotási feladat lesz erre reagálni, aminek az áttekintésére Varga Judit, igazságügyi miniszter asszonyt kérték föl.

Fotó: MTI/Soós Lajos

A legfrissebb gazdasági adatok közül kiemelte a rekord magas foglalkoztatottságot.

Hazánkban a 20 és 64 év közöttiek 75,2 százaléka dolgozik, ami azt jelenti, hogy a Fidesz-KDNP kormányra kerülése óta 850 ezerrel többen dolgoznak hazánkban, mint korábban.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter fölhívta arra a kormányhatározatra a figyelmet, amely alapján jövőre 32 milliárd forinttal többet fordítanak innovációra és kutatásra.

Gulyás Gergely a Magyar Nemzet kérdésére, miszerint tervezi-e a kormány betiltani a külföldi szennyvíziszap behozatalát elmondta, hogy

a jövőben nem fognak hatósági engedélyt kiadni erre, és hat hónapon belül a már kiadott engedélyek is lejárnak, és a jövőben nem lesz lehetőség a szennyvíziszap behozatalára hazánkba.

Azt is megkérdeztük a minisztertől, kivizsgálják-e, hogy, mely üzleti körök érdekeltek ebben. Gulyás Gergely elmondta, a vizsgálat nem a kormány feladata, amennyiben bűncselekmény gyanúja merül föl, az ügyészség feladata vizsgálatot indítani. A miniszter hozzátette, hogy maga is érdeklődéssel olvasta a sajtóban az érdekelt vállalkozás tulajdonosi hátterére vonatkozó cikkeket, és kiemelte, megfontolandó, hogy kilenc évvel a hatalomra kerülésük után sem feltétlenül a kormányhoz kötődnek a tisztázatlan hátterű ügyek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.