Gyurcsány és Fekete-Győr dönt a gödi polgármesterről

Üzengettek, majd egymás nyakába borult Fegyőr és Gyurcsány a gödi haszonszerző politikai háborúban.

Szemán László János - Kárpáti András
2020. 08. 10. 17:20
null
A hazudozás mestere most sem tagadja meg magát
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még ezen a héten eldőlhet a helyi ellenzéke szerint emberileg és szakmailag alkalmatlan, munkája alól felmentett Balogh Csaba, Göd momentumos polgármesterének a sorsa. Minderről Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció és Fekete-Győr András, a Momentum elnöke a napokban négyszemközti egyezkedés során fog dönteni.

A két pártot és a helyi politikai viszonyokat egyaránt jól ismerő informátoraink szerint amennyiben Gyurcsány ragaszkodik a városhoz, illetve a Samsungtól befolyó adó részbeni, áttételes visszaszerzésének lehetőségéhez, le fogja seperni a politikai szlengben Fegyőrként emlegetett momentumos elnököt.

Ebben az esetben Balogh Csabának végleg bealkonyul, az ellene zajló fegyelmi eljárás eredményétől függetlenül vissza kell vonni őt a gödi frontvonalról. Azt ugyanis mindkét pártban pontosan tudják, hogy a gödi ellenzéki együttműködés felrobbanása a komromisszumra képtelen Balogh Csaba miatt következett be. Ráadásul a józan politikai gondolkodású erők pontosan tudják azt is, hogy a Samsung adóbevételeit Balogh fellépése következtében vesztette el a gödi önkormányzat, azaz a gödi polgárok. A több száz milliós adók feletti „gondoskodás” pedig több mint vonzó a DK számára; Gyurcsányék hajlanak is háttéralkukra az adók feletti, akár részbeni rendelkezés visszaszerzése érdekében.

A hírek szerint Gyurcsány kezében meglehetősen nyomós, állítólag dokumentációval is alátámasztott érvek vannak Balogh esetleges leváltásához, és nem is fog tétovázni, ha ki kell játszania lapjait.

Balogh lenullázásáért cserébe azonban Gyurcsánynak az ország más településein kell valahol megfelelő ellentételezést adnia Fegyőrék számára. Ellenkező esetben már most kútba eshet a 2020-ra országosan tervezett ellenzéki együttműködés, aminek jelenleg a két legerősebb tagja a DK, illetve a Momentum. Elemzők szerint azonban a fiatal, már-már radikálissá váló pártban hajlamosak a DK megvezetésére is.

A Momentum láthatóan még hezitál, hogy a DK-t is magába foglaló baloldali összefogás részeként induljanak-e a 2022-es országgyűlési választáson, vagy pedig külön listát állítsanak.

Fekete-Győr András a Klubrádió tegnapi adásában kitérő válaszokat adott az említett témát firtató kérdésekre, és korábban is ellentmondásos üzeneteket küldött a választóik felé. Míg a múlt pénteken közzétett Facebook-bejegyzésében a pártelnök egy felfordított, viharvert Gyurcsány-plakát mellett pózolt, és a DK-t bírálta az állítólagosan manipulált gödi hangfelvétel miatt, addig szombaton már Tihanyban kvaterkázott az egykori szocialista miniszterelnökkel. A Momentum belső működését ismerő forrásunk lapunknak megerősítette: a pártvezetés még nem szánta el magát, hogy külön listán indulnak-e. Szavai szerint a méréseik azt mutatják, a közös listaállításnak van valamelyest nagyobb támogatottsága, és abban bíznak, hogy ebben a felállásban megismételhető a tavaly őszi főpolgármester-választáson elért baloldali siker. Az azonban fejtörést okoz számukra, hogyan „rejtsék el” a 2022-es választás kampányában a DK-t – különösen pedig Gyurcsány Ferenc személyét –, valamint a Jobbik számukra kevésbé vállalható, máig radikálisnak tartott vonalát. Mint mondta, a pártvezetés érzi, hogy sürgeti őket az idő, és az ősszel esedékes, széles körű ellenzéki egyeztetések során szeretnék dűlőre vinni a listaállítás kérdését. Forrásunk arra is kitért, hogy Gyurcsány mellett a felesége, Dobrev Klára sem jöhet szóba közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltként a Momentum számára. Márki-Zay Pétert is kategorikusan kizárta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.