Gyurcsány jövő őszig adott haladékot az ellenzéknek

Közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltet, listát és egyéni jelölteket akar Gyurcsány Ferenc a 2022-es választásra. Az MSZP–Párbeszéd-szövetség támogatja a javaslatot, míg a DK jelenlegi legkomolyabb ellenzéki riválisa, a Momentum egyelőre távolságtartó. Vona Gábor volt Jobbik-elnök szerint viszont erkölcstelen és veszélyes Gyurcsány ötlete, amivel saját visszatérését készíti elő.

Bákonyi-Bácskai-Gabay
2020. 01. 03. 6:05
null
Logókavalkád. A volt miniszterelnök azt szeretné, ha a kormányváltást óhajtó erők legközelebb csak egy listát állítanának Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sokat teketóriázott Gyurcsány Ferenc, aki az új év második napján közösségi oldalán adott iránymutatást az ellenzéknek, mondván, „egy közös miniszterelnök-jelölt, egy közös lista, mindenhol csak egy egyéni ellenzéki jelölt. Egy az egy ellen. Így lehet győzni”.

A DK elnöke szerint a mindehhez szükséges feladatokat már jövő őszre el kell végeznie az ellenzéknek, mint fogalmazott, „külön, de együtt, önálló pártok közös nagy ellenzéki választási szövetségeként”. – Megtanultuk, hogy csak együtt lehetünk sikeresek. Persze van, aki liberálisabb, van, aki inkább nemzeti konzervatív, de ez nem fontos most ahhoz képest, hogy új polgári Magyarországot, új köztársaságot kívánunk – hangoztatta.

Logókavalkád. A volt miniszterelnök azt szeretné, ha a kormányváltást óhajtó erők legközelebb csak egy listát állítanának
Fotó: Mirkó István

– Tóth Bertalan pártelnök, Kunhalmi Ágnes választmányi elnök és Karácsony Gergely főpolgármester már decemberben kiállt a közös indulás mellett –

mondta a Magyar Nemzet megkeresésére Molnár Zsolt.

Az MSZP pártigazgatója lapunk felvetésére vitatta, hogy mindebből az következne, Dobrev Klára lesz az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje. Szerinte a kérdésben teljes ellenzéki konszenzusra van szükség, vagy adott esetben előválasztáson dőlhet el a közös jelölt személye. – Évekkel az országgyűlési választás előtt nyilván nem lehet minden technikai kérdésre választ adni, az viszont biztos, hogy csak a közös indulás ad az ellenzéknek egyáltalán elvi esélyt a sikeres szereplésre, a kormányváltásra – hangoztatta Molnár.

A DK jelenlegi legkomolyabb ellenzéki riválisa, a Momentum egyelőre távolságtartóan reagált Gyurcsány javaslatára. – Jelenleg az a feladat, hogy megmutassuk: tudunk kormányozni, alternatívát mutatni – mondta lapunknak Németh Gyöngyvér arra utalva, hogy a párt számos önkormányzati képviselői, illetve városvezetői pozíciót is szerzett az őszi önkormányzati választáson.

A Momentum sajtóreferense szerint tisztában vannak azzal, hogy valamilyen ellenzéki együttműködésre, koordinációra szükség lesz, amiről nem az utolsó pillanatban kell majd megállapodni, a részleteket azonban még ráér kidolgozni.

Berg Dániel, a Momentum elnökségi tagja egyelőre szintén pártja kormányzóképességének bemutatását tartotta a legfontosabbnak, ettől függetlenül elismerte, hogy 2021-re mindenképp meg kell állapodni az országgyűlési választásokon való indulás részleteiről. Berg szerint az a lényeg, hogy bármennyi erőforrást, szervezést is igényel, a közös jelölteket előválasztás vagy valamilyen más, objektív mérce, ne pedig közvélemény-kutatások alapján válasszák ki.

A Jobbik hivatalosan nem reagált a DK elnökének ötletére. Sneider Tamás pártelnök azonban december végén három határon túli portálnak a 2022. évi esetleges együttműködésről azt mondta, ennek a technikai részleteit még nem tisztázták pontosan, de csak így van esélyünk leváltani a mostani kormányt.

A volt miniszterelnök újra színre lépne
Fotó: Mirkó István

Sneider azt is mondta, ha valóban veszít a Fidesz, akkor nem tud elképzelni egy olyan kormányzást, ahol nincs jelen nagyon komoly súllyal a Jobbik, és majd ők fogják féken tartani a határon túl élő magyarok ellen fellépő DK-t és Gyurcsány Ferencet.

– Erkölcstelen, rossz és veszélyes – így jellemezte Gyurcsány ötletét Vona Gábor. A Jobbikból már távozott korábbi pártelnök szerint a teljes listás összefogás nem a kormányváltás miatt fontos a DK-nak, hanem a saját hatalmi céljai miatt, hiszen valószínűleg Dobrev Klára lenne a miniszterelnök-jelölt, és ezzel Gyurcsány Ferenc surranópályán visszakerülne az ország élére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.