Hamarosan már az orosz vakcinára is lehet időpontot foglalni

A tumultus elkerülése érdekében SMS-ben fogják értesíteni azokat, akik jelentkezhetnek a Szputnyik oltásra. Napokon belül kezdődik a 16–18 éves korosztály immunizálása is.

Forrás: M12021. 05. 04. 15:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az oltásoknál elérkeztünk az egyéni felelősség szakaszába. Az államigazgatás minden feltételt megteremtett ahhoz, hogy mindenki, aki kéri a vakcinát, az beoltathassa magát – hangsúlyozta az operatív törzs keddi tájékoztatóján az országos oltási munkacsoport vezetője. György István emlékeztetett: a kormány nyugatról és keletről is bőven vásárolt vakcinát, ingyenessé tették a védőoltást, több ezer oltópontot működtetnek, folyamatosan biztosítják a regisztrációt, valamint lehetővé tették az internetes időpontfoglalást is.

Az államtitkár kiemelte, hogy Magyarország továbbra is az uniós oltási ranglista második helyén áll, a magyar lakosság – szemben a 24 százalékos uniós átlaggal – 43 százaléka, tehát

minden második felnőtt be van oltva.

György István az online időpontfoglaló rendszer előnyeit méltatva elmondta: hatalmas lehetőség, hogy aki ma időpontot foglal, akár más másnap hozzá tud jutni a védőoltásokhoz. Tájékoztatása szerint az Eeszt.gov.hu weboldalon továbbra is Sinopharm-, valamint AstraZeneca-oltásokra lehet foglalni,

hamarosan pedig megnyílik az online időpontfoglaló kétszázezer Szputnyik V vakcinára is.

A tumultus elkerülése érdekében – tette hozzá – SMS-ben fogják értesíteni azokat a regisztráltakat, akiknek lehetőségük lesz az orosz vakcinára időpontot igényelni.

Az országos oltási munkacsoport vezetője arról is beszámolt, hogy kedden folyamán 333 450 adag Pfizer-szállítmány érkezett Magyarországra, amelynek nagyobbik részét az esedékes második körös oltásokra fogják felhasználni, a többit pedig a 16–18 éves korosztálynak különítik el. Az államtitkár emlékeztetett, hogy

hamarosan megkezdődik a 16–18 éves korosztály oltakozása is, ehhez a fiataloknak legkésőbb május 7-ig kell regisztrálniuk a Koronavírus.gov.hu weboldalon, ugyanis a jövő hét második felében tervezett oltásokra csak érvényes regisztrációval lehet majd időpontot foglalni.

Hozzátette: az említett korosztályt értesíteni fogják arról, hogy melyik napon nyitják meg nekik az online időpontfoglalót, ez esetben pedig csak ők fognak tudni a Pfizer-vakcinára időpontot foglalni.

György István közölte továbbá: ezen a héten egy Moderna-szállítmányt is várnak, aminek nagy részét második körös oltásokra használják fel, 30 ezer adag kerül a háziorvosokhoz első körös oltásokra, hatezer adagot pedig az idősotthonokba juttatnak el. Az államtitkár emellett arról is szólt, hogy

a héten a Janssen-vakcinájával is elkezdődik az oltás.

Elmondása szerint ezt az oltóanyagot a honvédségi oltóbuszokon alkalmazzák, és mivel egyadagos, elég, ha a buszok egyszer mennek egy településre, ezáltal több helyre juthatnak el. György István végül az oltási program fontos állomásának nevezte, hogy megkezdődik a Magyarországon élő, pontosabban itt dolgozó és tanuló külföldiek oltásának előkészülete is.

Az oltási munkacsoport vezetője elmondta, hogy ők keddtől regisztrálhatnak védőoltásra, rajtuk kívül pedig a külföldön élő és a külhoni magyar állampolgárok is jelentkezhetnek oltásra,

de mivel ők nem Magyarországon élnek – fűzte hozzá –, az ő oltásuk csak azután kezdődik, ha az itt élő regisztráltak már megkapták a vakcinát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.