Hamarosan megkezdődhet a Radetzky-laktanya újjászületése

A Bem téri romos épület, a Radetzky-laktanya Duna felőli tömegének utcai homlokzatai megújulhatnak, de a többi részét elbonthatják – derül ki a Miniszterelnökség lapunknak küldött válaszából. A létrejövő új épületkomplexum Bem téri oldalán szálloda, más részeiben pedig irodaház fog működni, valamint megújul maga a tér is.

2020. 11. 12. 6:05
null
Radetzky laktanya látványterv Forrás: 3h Építésziroda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A II. kerületi Bem József téren könnyen beazonosítható, hogy melyik a Radetzky-laktanya épülete: ez az egyetlen építmény, amely romos, méltatlan állapotban található. A Magyar Nemzet úgy tudja, nemcsak a vakolat válik le homlokzatról, hanem épületszerkezeti állékonysági problémák is felmerültek.

Az egykori laktanya épülete a Külgazdasági- és Külügyminisztérium mellett található, kiemelt helyen, ezért az évek során több befektető is szemet vetett rá. Korábban a HB Reavis próbálta meg hasznosítani, majd ők eladták a jelenlegi tulajdonosnak: 2019 februárjában a WS Buda Project Kft. vásárolta meg. A cég tervei azóta nyilvánosságra kerültek: a műemlékvédelmi szempontból védett Bem téri épülettömeg utcai homlokzatait megtartanák és felújítanák, az épület többi részét pedig lebontanák.

A Bem téri épülettömbben hotelt alakítanának ki, a többi területen magas minőségű irodaépületet húznának fel.

A tervek szerint a hotel az építmény Bem tér felőli részén, míg az irodaház a Bem József utca és a Fekete Sas utca felőli részén épülne. A teljes épület alatt mélygarázst alakítanak ki, a Tölgyfa utca felé eső oldalon egy, a környékbeli lakók számára is használható parkoló lenne elérhető.

A Radetzky-laktanya sorsa az Országgyűlésben is téma volt. Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője írásbeli kérdéssel fordult október elején Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez. A dokumentum szerint Tordai nehezményezte a romos, ám korábban műemléki védettséget élvező épület várható elbontását.

– A Radetzky-laktanya jelenlegi méltatlan állapotának megszüntetése közös érdekünk (...) A balliberális kormányok idején például az Önök szövetségesei által követett örökségvédelmi gyakorlat odáig ment, hogy a 2009-es tervek alapján még a Radetzky-laktanya lerombolása és helyére egy üveg-acél irodaház megépítése is felmerült – írta válaszában Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára. Hozzátette: „a Radetzky-laktanya városépítészeti arculatának fejlesztése az építészeti érték és az örökségvédelem figyelembevételével történik”.

Lapunk kérdésekkel fordult a Miniszterelnökség felé a beruházás kapcsán, amely kiemelte:

az épület előtti teresedés és közterület alakítás összhangban van a Fővárosi Önkormányzat által készíttetett Duna Buda koncepcióval. Hozzátették: a választott funkcióval (a tervezett passzázs átkötéssel) együtt már nem forgalmas közlekedési csomópontként fog majd tovább élni a terület, hanem valódi élettel teli, városi tér tud majd kialakulni.

Emlékeztettek arra is: „A baloldal kormányzása idején erre az épületre bontási engedélyt adtak ki. Az új beépítés koncepcióterveivel kapcsolatban több alkalommal tervegyeztetést folyt a Miniszterelnökség Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkárságán, ezért a fejlesztési tervek és az ebből kirajzolódó építészeti koncepcióra adta ki a tárca májusban a világörökségi miniszteri véleményt”. A tárca álláspontja szerint a tervezett új épület

nem befolyásolja kedvezőtlenül a Bem téri főépület látványát és annak Duna felőli feltárulását.

– A beruházással kapcsolatban építési engedély iránti kérelmet nem nyújtottak be, azonban a beruházó a meglévő épület részleges, műemléki értékként nyilvántartásba nem vett épületszerkezeteinek bontása tárgyában tett örökségvédelmi bejelentést az illetékes hatóság felé, amely bejelentést a kormányhivatal tudomásul vett. A tulajdonos ezeknek megfelelően végezhet csak építési, illetve bontási tevékenységet – írták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.