A kormány elkötelezett a munkahelyek megvédésében

Már több mint százezer ember kapott segítséget, hogy megmaradhasson a munkahelye.

Csókás Adrienn, Szilágyi Anna
Forrás: M12020. 05. 19. 10:50
null
Print
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munkahelyvédelmi bértámogatási programra a jelentkezők száma ugrásszerűen megnőtt,

már kilencvenezer embernek tudtak ezáltal segíteni

– mondta el Bodó Sándor az ITM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóján. Úgy fogalmazott: minél több munkahelyet szeretnénk megmenteni és új munkahelyeket is teremtünk.

A legtöbb igény Fejér, Pest és Győr-Moson-Sopron megyéből érkezett – ismertette. Hat olyan cég jelentkezett, amelyben ezer fő felett van a foglalkoztatottak száma – tette hozzá.

A legnagyobb számban továbbra is a kisvállalkozások élnek a lehetőséggel.

A regisztrált álláskeresőket nyolcvanmilliárd forintos programmal segítik: ez azt jelenti, hogy

kilenc hónapig biztosítják a bértámogatásukat. Már több mint százezer embernek tudtak segíteni, hogy megmaradjon a munkahelyük

– ismertette Bodó Sándor.

A bértámogatási program kapcsán Bodó Sándor elmondta:

minden álláskereső elhelyezkedését nettó 112 ezer forinttal támogatják.

Az érintettek kilenc hónap alatt összesen közel nettó egymillió forint jövedelemre tehetnek szert. Közlése szerint

a cégek a pályázat beadásának napján érvényes állomány létszámmal vehetnek részt a pályázaton.

A kérelmek már benyújthatók a cégkapun keresztül – jelezte, hozzátéve: az érdeklődők további részletes információkat találnak munka.hu portálon.

A gazdaságvédelmi intézkedések megvédik a magyar munkahelyeket

– hangsúlyozta az államtitkár.

Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte: az elmúlt 24 órában 21 fővel nőtt az igazolt fertőzöttek száma, így ma 3556 fő fertőzött személyt tartanak nyilván. Az elhunytak száma 5 fővel, összesen 467-re emelkedett. 1412-en pedig már meggyógyultak.

A mai napon 1677 fő aktív fertőzöttet tartunk nyilván, 45 százalékuk budapesti. A gyógyultak közül 645-an (46 százalék) fővárosiak, 767 főt (54 százalék) pedig vidéken tartunk nyilván – mondta.

Az elhunytak közül 3 fő a 30-41 éves korosztályból került ki, 8 fő 40 és 51 év közötti, 22 fő 50 és 61 év közötti, a döntő többség, 434 fő pedig 61 év feletti.

Az egészségügyi szolgáltatások újraindulása miatt ismét tumultust tapasztaltak néhány intézményben, épp emiatt fontos az előzetes telefonos bejelentkezés – hívta fel a figyelmet a tisztifőorvos. Hozzátette, ugyanez igaz a háziorvosok és más szakorvos esetén is.

A családorvosok napja alkalmából Müller Cecília köszönetet mondott minden itt dolgozónak a helytállásukért, empátiájukért, hiszen ők a kapuőrök, akik végigkísérik a családok életét.

Bár rendkívül kedvezően alakulnak a járványügyi adatok, meg kell tartani az éberséget, az óvatosságot:

nem tehetünk még pontot a járvány végére

– fogalmazott.

Sem a szúnyogok, sem a kullancsok nem terjesztik a koronavírust

– emelte ki a tisztifőorvos.

A kullancsok a természetben a dús aljnövényzetben fordulnak elő, ezek terjesztik a bakteriális Lime-kórt és a vírusos agyhártyagyulladást – ismertette Müller Cecília.

A kullancs jellemzően a bőrbe jutástól számítva órákkal később tud fertőzni, így amint észrevesszük, gyorsan távolítsuk el

– kérte. Hozzátette, a sokszor a fej bennszakad, de ettől nem kell félni, mert a kullancs potrohában található a fertőzés. Ne tekergessük, hanem egyszerű mozdulattal távolítsuk el.

Olyan ruhában érdemes kirándulni, amely könnyű, szellős, de minél nagyobb felületet takar a bőrön és világos színű, így könnyebb észrevenni a kullancsot.

Ha észreveszünk bőrpírt, koncentrikus körökben, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz

– javasolta.

Fokozott figyelemmel el tudjuk kerülni a kellemetlenségeket, amelyek egy szabadtéri túra során jelentkezhetnek – összegezte Müller Cecília.

A tisztifőorvos kitért arra is, hogy

hazánkban egzotikus tájakról behurcolt új szúnyogfajták is megjelentek, de ezeknek nincs meg az életterük, járványügyi kockázatuk elhanyagolható.

A saját szúnyogjainkról ez nem mondható el. A dalos szúnyogok például a Nyugat-nílusi lázat terjeszthetik. Ez a fertőzés lovakat és az embert is képes megbetegíteni – jelezte a tisztifőorvos. Hozzátette:

emberről emberre, állatról emberre azonban nem terjed tovább a betegség.

Kiss Róbert rendőr alezredes jelezte:

május 21-től Szlovákiába hatósági karantén elrendelése nélkül is visszautazhatnak, akiknek a beutazása nem haladja meg a 24 órát.

Horvátország felé pedig változás, hogy már nemcsak azok mehetnek, akik ingatlannal vagy hajóval rendelkeznek az országban, hanem azok is, akik méltányolható személyes okból kívánnak beutazni. Ilyen oknak számít, ha valaki például

családi eseményre, orvosi vizsgálatra, gyógykezelésre utazik, vagy ha valakinek érvényes dokumentummal igazolt szállásfoglalása van.

Kiss Róbert beszámolt arról is, hogy az elmúlt 24 órában 806 hatósági házi karantént rendeltek el, így ma 10394 karantén van érvényben összesen. Az elmúlt napon 31 esetben tapasztaltak a rendőrök magatartásszegést.

Újságírói kérdésre Müller Cecília elmondta,

ugyanazt a textilmaszkot csak egyszer használjuk, minden használat után fertőtlenítőszerrel mossuk ki.

Az egészségügyben használt maszkokat jellemzően négyóránként cserélik – tette hozzá.

Az idősebb rokonokkal való találkozásról azt mondta, hosszú ideig kellett távol lenni egymástól, újra érintkezhetnek fizikailag is, de csak akkor, ha mindenki egészséges.

Az idősávok szerinti vásárlásról Kiss Róbert azt mondta,

továbbra is kérik, hogy 9-12 óra között csak a 65 év felettiek menjenek az élelmiszer-üzletekbe, gyógyszertárakba, drogériákba.

Müller Cecília hangsúlyozta, minden egészségügyi ellátást úgy lehet igénybe venni, hogy előzetesen telefonon időpontot kérünk. Ha nincs jele annak, hogy valaki koronavírus-fertőzött és a kérdőív is ezt igazolja, akkor nem szükséges negatív laborvizsgálatot vinni.

A gyermekek esetén a vonatkozó jogszabály nem tesz különbséget az életkorok szerint, de

a hat éven aluli gyermekekre nem szabad rákényszeríteni a maszkot, mert zavarhatja a légzésüket

– mondta Müller Cecília. Egy másik újságírói kérdésre úgy reagált,

a játszótéren gyermekeket kísérők elég, ha betartják a szociális távolságot, más óvintézkedés, például a maszkviselés nem szükséges.

A nyári táboroknál egy nyilatkozat szükséges a szülőtől, hogy a gyermek egészséges, így mehet közösségbe – emlékeztetett a tisztifőorvos.

Arra a kérdésre, hogy mi okozza a fertőzöttek számának újbóli növekedését, Müller Cecília elmondta: az egyik napról a másikra történő változások nem nyújtanak kellő információt, ennél hosszabb távon lehet csak értékelni az adatokat.

Tegnapról mára egyébként ismét csökkenés figyelhető meg, és elmondható, hogy az utóbbi 10-14 napban a trend mindenképp lefelé irányul

– fogalmazott.

Kijelentette: a nyitás ellenére nem növekszik a megbetegedettek száma. Továbbra is leszálló ágban van a járvány.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.