Magyarországon egyelőre nincs szükség korlátozó intézkedésekre

Meg kell akadályozni, hogy a koronavírust külföldről behurcoljuk, ezért a kormány az operatív törzs javaslatára három kategóriába csoportosította az államokat, és ennek megfelelően korlátozzák az onnan érkezők határátlépését. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mai sajtótájékoztatóján elhangzott: Magyarországon folyamatosan csökken az aktív fertőzöttek száma, ezért az ország határain belül egyelőre nincs szükség korlátozó intézkedések meghozatalára, azonban a világban több helyen, így határaink közvetlen szomszédságában is újra fellángolt a járvány.

Veres László István
2020. 07. 12. 10:54
null
MN_SABLON

Meg kell akadályozni, hogy a koronavírust külföldről behurcoljuk, ezért a kormány az operatív törzs javaslatára három kategóriába csoportosította az államokat, és ennek megfelelően korlátozzák az onnan érkezők határátlépését. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mai sajtótájékoztatóján elhangzott: Magyarországon folyamatosan csökken az aktív fertőzöttek száma, ezért az ország határain belül egyelőre nincs szükség korlátozó intézkedések meghozatalára, azonban a világban több helyen, így határaink közvetlen szomszédságában is újra fellángolt a járvány.

Minél inkább tudjuk kontrollálni a határainkat, annál inkább tudjuk garantálni a normális, biztonságos és szabad élet feltételeit idehaza. Ezért a kormány az operatív törzs javaslatára három: zöld, sárga és vörös kategóriákra osztotta az országokat, és ezeknek a színkódoknak megfelelően korlátozzuk az onnan érkezők belépését – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján. A tárcavezető hangsúlyozta: meg kell védenünk hazánkat, meg kell akadályozni, hogy a koronavírust külföldről behurcoljuk.

– A zöld jelzésű országokban a fertőzöttség alacsony, ezért a határátlépések kockázata vállalható, így itt nincs szükség szigorításokra. Ahol a fertőzöttség mértéke kevésbé súlyos, ott sárga, ahol pedig súlyos, ott piros jelzést használunk az egyes államokra

– ismertette a részleteket a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely elmondta: a határátlépések szabályai különválnak a magyar állampolgárok és hozzátartozóik, valamint a külföldi állampolgárok esetében. Ha magyar állampolgár sárga vagy piros jelzéssel besorolt ország területéről érkezik hazánkba, akkor a határon egészségügyi vizsgálatnak vetik alá. Ha ez a fertőzés gyanúját igazolja, akkor 14 napra karanténba kell vonulnia. Ha a gyanú nem áll fenn, akkor is kötelező karantént rendelnek el, kivéve, ha a megelőző öt napban, 48 óra különbséggel két negatív koronavírus-tesztet tud igazolni. Magyar állampolgárok sárga országból való hazatérése esetén az első, vörös esetében pedig a második negatív teszt után szabadulhatnak a kéthetes karanténból. A sárga országokból érkező külföldiekre vonatkozó szabályok megegyeznek a magyarokra érvényesekkel, vörös színkódú ország polgára számára azonban nincs lehetőség belépni Magyarország területére.

A rendkívüli sajtótájékoztatón elhangzott:

a sárga kategóriába tartozik az uniós tagállamok közül Bulgária, Portugália, Románia és Svédország, az unión kívüli országok közül pedig az Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína és az Egyesült Államok. Vörös kategóriába tartozik Ukrajna, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Koszovó, Észak-Macedónia, Moldova, Montenegró, valamint Japán és Kína kivételével az ázsiai, az afrikai és a dél-amerikai országok, illetve Ausztrália és Óceánia.

– Horvátországban az esetszám-növekedés ellenére is alacsony a fertőzöttek aránya, ezért egyelőre a zöld kategóriában van, aki innen érkezik, azt csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik.

A szerdától hatályos utazáskorlátozó intézkedésekre viszont azok is számíthatnak, akik Görögországból Szerbián keresztül, közúton térnek haza – mondta a miniszter, aki kitért arra is, hogy a vizsgálatok költségeit augusztus 1-jéig a kormány vállalja, ezt követően azonban mindenkinek magának kell viselnie a tesztelés költségét, ha sárga vagy vörös jelzésű országból hazatérve nem kíván 14 napos hatósági házi karanténba kerülni.

Elhangzott az is, hogy

a szabályok alól kivételt képez a tranzit- és az áruforgalom, továbbá a hivatalos út, de a határokon elvégzendő egészségügyi vizsgálatokra ezekben az esetekben is számítani kell.

A hatósági házi karantén alól különös méltánylást érdemlő esetben – ahogy korábban is – az országos rendőrfőkapitány adhat felmentést. A miniszter tudatta: az államok jelenlegi besorolásáról az országos tiszti főorvos döntött, a kormány pedig szerdai ülésein hétről hétre felül fogja vizsgálni a listát, és ha szükséges, akkor bővíti a sárga vagy a vörös kategóriába tartozó országok számát. – Az európai uniós tagállamok esetében különös figyelmet fordítottunk arra, hogy amennyire lehet, biztosítsuk a mozgás szabadságát – szögezte le Gulyás Gergely.

A miniszter szerint Magyarországon közös erőfeszítéssel megnyertük az első csatát a vírussal szemben, és az életet május közepe óta több részletben sikerült újraindítani. Ugyanakkor míg hazánkban folyamatosan csökken az aktív fertőzöttek száma, addig a környező országokban ismét emelkedik a megbetegedések aránya. – Hazánk ebből a szempontból ma az egyik legbiztonságosabb ország, ám a világban nem mindenhol ennyire sikeres a védekezés, ezért a járvány több helyen újra és újra fellángol – közölte Gulyás Gergely, egyben leszögezte:

akkor van esély arra, hogy az életünket korlátozó intézkedések újbóli bevezetését elkerüljük, ha a vírust sikerül a határokon kívül tartani.

A tárcavezető jelezte: a kormány számára továbbra is a magyar emberek egészsége, élete és biztonsága a legfontosabb, ezért mindent megtesz, hogy megakadályozza a vírus visszatérését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.