Handó Tünde: Újra eljött a magyar bíróságok aranykora

Csak a kiegyezés aranykorához hasonlítható a magyar bíróságok jelenlegi helyzete – mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság új épületének átadó ünnepségén Budapesten, kedden.

Forrás: MTI2019. 02. 26. 13:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenegyezer ember dolgozik a bíróságokon, évente másfél millió ügyet intéznek és több millió ember fordul meg ezekben az épületekben, tehát nem mindegy, hogy milyenek – mondta Handó Tünde.

Az OBH stratégiai célja a bírósági épületek megújítása. Magyarországon 188 bírósági épület van, ebből 55 műemlék vagy műemléki jellegű. Ezt kell összeegyeztetni a 21. századi követelményekkel – tette hozzá.

Minden kolléga átérezheti, mit jelent a bírósági menedzsment, a gondoskodás, amelynek az a célja, hogy a bíráknak csak az ítélkezéssel kelljen foglalkozniuk.

Az ítéletekből ismerszik meg a bíró, a bíróság. Az igazságszolgáltatás pedig az állam lelkiismerete – mondta Handó Tünde.

Polgárné Vida Judit, a Fővárosi Törvényszék elnöke a rendezvényen elmondta: a II. és III. kerületi bíróság 1991-es létrejötte óta kinőtte a III. kerületi, Miklós utcai épületét, és az infrastruktúrája sem felelt meg a 21. századi követelményeknek. Az új, a III. kerületi Lajos utca 48-66. szám alatti irodaépület azonban jó munkakörülményeket biztosít.

Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) II. kerületi polgármester azt emelte ki, hogy a bíróságok, az önkormányzatok és az állami intézmények egymásra utaltak. Az emberek akkor érezhetik magukat biztonságban, ha ezek az alapvető rendszerek jól működnek, és veszélyes, hogy vannak, akik ezeket támadják. Kellenek a biztos pontok, hogy mindenki biztonságban érezhesse magát – fűzte hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.