Harckocsizó ünnep Tatán Leopard 2-esekkel

A harckocsizók védőszentjéhez, Szent Kristóf napjához kapcsolódva, ünnepélyes keretek között, a rendszerben lévő T–72-es tankok köszöntése mellett átadták pénteken az MH 25. Klapka György Lövészdandárnak az első négy Leopard 2A4HU típusú harckocsit, amelyet a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programon belül szereztek be. Év végéig további nyolc német tank érkezik Tatára, hogy elkezdjék a kiképzését az állománynak a 2023-tól érkező, a legkorszerűbb A7-es változatra. A Leopard 2-es harckocsik rendszeresítésével a Magyar Honvédség egy fegyvernemi elit klub tagja lett.

2020. 07. 24. 16:54
null
Fotók: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az új eszközökkel a Magyar Honvédség megkezdi páncélos fegyvernemének fejlesztését a 21. század követelményeinek megfelelően – mondta ünnepi beszédében Benkő Tibor a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár előtt az első négy Leopard 2 A4Hu harckocsik rendszerbe állításával kapcsolatban. A honvédelmi miniszter bejelentette: szeptembertől év végéig havonta két Leopard 2A4HU érkezik Tatára, így 12 ilyen járművel rendelkezik majd a Magyar Honvédség. Hozzátette: 2023-tól már a legkorszerűbb, 2A7HU típusú páncélosokat használhatják a katonák. – Ilyen modern harckocsijai a NATO-ban Magyarország mellett csak Németországnak és Dániának lesznek. A miniszter köszönetet mondott a tankokat gyártó, felújító német Krauss-Maffei Wegmann (KMW) gyárnak azért, hogy a koronavírus-világjárvány ellenére is tartani tudták a szállítási határidőt, Ausztriának pedig amiért biztosítják a harckocsik személyzete számára a kiképzést. A miniszter elismeréssel szólt mindazok munkájáról, akik negyven éven keresztül hadrendben tartották és üzemeltetik továbbra is a T–72-es harckocsikat.

Szent Kristóf napja

A tárcavezető Szent Kristóf ünnepe, a tatai alakulat fegyvernemi napja kapcsán úgy fogalmazott: a harckocsizóknak nem is lehetne kedvezőbb és szebb alkalom az ünneplésre, mint az, hogy birtokba vehetik az új technikai eszközöket.

– A magyar kormány elkötelezett abban, hogy Magyarországnak erős, ütőképes hadserege legyen. Elkötelezettek vagyunk, hogy ez a Magyar Honvédség kiváló, felkészült, lojális katonákból álljon. Becsüljék meg ezeket az eszközöket, legyenek rájuk büszkék, találják meg velük számításaikat – fejezte be a beszédét Benkő Tibor. A tárcavezető a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta: a harckocsik mostani beérkezéséhez hasonlóan a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program is terv szerint halad, sőt, ha a tankokat nézzük, vannak olyan elemek, amelyeket előbbre hozott a tárca.

– A harckocsik beszerzése egy kicsit későbbi időpontra volt tervezve, de a világban végbemenő biztonságpolitikai és biztonsági környezeti változások megkövetelik, hogy minél előbb legyünk alkalmasak és képesek olyan feladatok ellátására, ami egyrészt az ország, a térség, másrészt a NATO szempontjából is rendkívül fontos – szögezte le, hozzátéve: az észak-atlanti szövetségnek Magyarország tett egy felajánlást, amely szerint 2028-ra létrehoz, felszerel egy nehézdandárt. A Zrínyi 2026 kapcsán megjegyezte, hogy jól haladnak, ehhez a kormány is megad minden támogatást, mivel egyértelmű, hogy negyvenéves technikával nem lehet biztonságról beszélni. Újságírói kérdésre a jelenleg rendszerben álló T–72-esekkel kapcsolatban azt mondta: 2025–2026-ig párhuzamosan készítik fel az állományt a régebbi tankok kezelésére, alkalmazására, később pedig az alkatrészellátástól, illetve a kormány döntésétől függően akár az ellenerő században, oktatásra, kiképzésre vagy akár a tartalékos egységeknél is megfontolandó a további rendszerben tartásuk.

Korszakváltás

Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka korszakváltó eseménynek nevezte a Leopardok átadását. Mint mondta, a honvédelmi és haderőfejlesztési program 2020-as tervének egyik legfontosabb állomásáról van szó, hiszen a generációváltással a legmodernebb technika váltja fel a T–72-esek rendszerét. – A Leopard 2A7-esek érkezéséig ezek a harckocsik biztosítják számunkra az átmenetet. Használatba vételük meghatározó jelentőségű, hiszen általuk a Magyar Honvédség még hatékonyabban, még magasabb színvonalon végezheti feladatát – mondta Korom vezérezredes.

Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka korszakváltó eseménynek nevezte a Krauss-Maffei Wegmann által felújított Leopardok Magyarországra érkezését, majd elmondta, a Magyar Honvédség célja, hogy a világ egyik legmodernebb eszközének számító Leopard 2A7HU harckocsival lássa el a 11. harckocsi zászlóaljat. A parancsnok kiemelte, a 2A4HU típus jelenti azt a lépcsőfokot, amely biztosítja a zökkenőmentes áttérést a világ legmodernebb tankjának rendszeresítéséhez és hatékony alkalmazásához.

Frank Haun, a KMW vezérigazgatója elmondta, az Európa 13 országában rendszeresítették a Leopardokat. A három éven belül Tatára érkező 2A7HU páncélosokkal Magyarország Németországhoz és Dániához hasonló harckocsizó képességekkel rendelkezik majd.

Dinamikus bemutató

Az ünnepélyes átadón a 18 T–72-es harckocsi, egy VT–72 műszaki harcjármű és egy BLG–66-os hídvető tank, valamint két korábbi előd, egy T–34-es és egy T–55-ös tank is felsorakozott a nagytestvérek tiszteletére. A T–72-esek motorindítással köszöntötték a négy új Leoprad 2 A4HU-t, a szovjet gyártású tankok motorjai együtt több mint tizennégyezer lóerővel dübörögtek a tatai laktanya alakuló terén. A régi és az új technika dinamikus bemutatót is tartott, négy T–72-es és egy BLG–66-os hídvető mutatott be különböző gyakorlatokat, közte a klasszikus zenére írt, látványos „tankbalettet”. Egy régi Suzuki Swiften azt is bemutatták, hogy mire képes elsöprő fizikai erejével a negyvenéves orosz monstrum. A négy T–72-es szó szerint palacsintává lapította az egykor szebb napokat látott, kopott népautót. A nézőkkel szemben végül felsorakozó T–72-esek a gyakorlópályát mesterséges füsttel árasztották el, amelynek eloszlása után előtűnt a honvédség Leopard 2 A4HU tankja. A rendezvény a gyári személyzet által vezetett Leopard 2-es dinamikus bemutatójával ért véget.

A gyártó cég által tartott kiképzés a tatai laktanyában szeptember és december között valósul meg, majd az osztrák védelmi minisztériummal kötött együttműködési megállapodás értelmében az állomány szimulátoros képzéssel sajátíthatja el a típus tökéletes vezetését és kezelését.

A legmodernebb tankok

A használtan beszerzett, a müncheni KMW üzemben nagyjavított Leopard 2A4HU német tankokhoz 27 hónapos logisztikai és kiképzési támogatást vásárolt a magyar haderő. Az új gyártású Leopard 2 A7HU harckocsikat – amelyekből 44-et rendelt meg Magyarország – 2023 és 2025 között szállítja le a német gyártó. A csomag részeként egy darab vezetési gyakorlásra, oktatásra alkalmas jármű, öt Wisent 2 műszaki mentő jármű és három Leguan hídvető harckocsi is érkezik. Mindegyik jármű a Leopard 2-es alvázára épül, a nagyfokú egyezés megkönnyíti az üzemeltetést. A beszerzéssel a Magyar Honvédség Európa legmodernebb harckocsijaira fog szert tenni.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.