Háromszáznál több határsértő próbálkozott a hét végén

Háromszázhét illegális bevándorló, hat embercsempész, három körözött személygépkocsi, egy lopott sportjármű – ez az elmúlt hétvége statisztikája a déli-keleti végeken. A legnagyobb gyalogos csoport 22 fős volt, a legnagyobb embercsempész-szállítmány húsz főből állt. Az elfogott, az ideiglenes biztonsági határzárhoz visszakísért migránsok legtöbbje afgán és szír polgárnak mondta magát, de volt a határsértők közt mongol is.

Magyar Nemzet
Forrás: police.hu2020. 07. 28. 9:45
Illegális bevándorló elfogása
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legtöbb illegális bevándorló a magyar–szerb határ kiskunsági végein próbálkozott a hét végén, sokszor közvetlenül egymás után 1-2 fő mászta meg a kerítést, nagy valószínűséggel ez az embercsempészek új taktikája, hogy megosszák a határt védő magyar rendőrök és honvédek figyelmét. A magyar–román zöldhatár mentén tíz migránst fogtak el, a magyar–horvát határ mellett hét határsértő szaladt bele a rendőrökbe, Győr közelében két embercsempész nyolc illegális bevándorlót próbált Ausztria felé vinni. A gyalogos próbálkozók közt Röszkénél két migráns, Tompánál négy határsértő próbált meg kamionok alvázába kapaszkodva bejutni az országba.

A legnagyobb fogás a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen volt, ahol a magyar–román közös határellenőrzés közben egy török kamionban húsz migránst találtak, a sofőr tudtával rejtőzködtek el a szír határsértők a rakományban. A teherautót a fuvarozó cég cseresofőrje vitte tovább, mert a román rendőrség az embercsempészt elfogta. Ugyanígy járt itt egy román férfi is a hét végén, ő négy afgán illegális bevándorlót akart behozni Magyarországra hamis román iratokkal, egy ideig neki is a csendőrség biztosít szállást.

Egy tizenhét fős csoport is próbálkozott egy teherautón elbújva, az ő esetükben nem volt benne a sofőr az üzletben. Három lopott autó szintén fennakadt itt a rostán, egy Mercedes kisbuszt és egy luxus kategóriájú Audit a német rendőrök köröztettek, egy Land Rover terepjáró épp egy belga kölcsönző cégnek hiányzott, amikor hamis okmányokkal akart átmenni a határon vele egy román férfi. Az autókat a rendőrök lefoglalták, a sofőröket a külföldi hatóságok kérésére őrizetbe vették, kihallgatták. Szintén lefoglalták a kiszombori határátkelőhelyen azt a terepversenyekre gyártott sportautót, amit egy kamion konténerében találtak meg a rendőrök. A homokfutót a holland rendőrség kerestette, a kamion sofőrje azt állította, nem tudta mi van a rakományában.

Fotó: police.hu

A kiskunsági Katymár külterületén a határrendészek szombat reggel felfedezték egy új alagút magyarországi kijáratát. Az ötven centiméter átmérőjű nyílás egy föld alatti alagút kijárata, amely szerb területről indul, és az ideiglenes biztonsági határzár alatt húzódik. A járat 22,7 méter hosszú és kilencven centiméter belmagasságú. Az alagút kivezető nyílása a rendőrök által rendszeresen ellenőrzött területen található. Két nappal korábban Bácsbokodnál tetten értek egy 19 és egy 23 éves afgán férfit, akik éppen egy másik alagutat ástak.

Fotó: police.hu

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság migrációs ügyek osztályának információi alapján, július 25-én 8 óra 50 perckor állítottak meg a rendőrök két magyar rendszámú gépkocsit az M1-es autópálya 107. kilométerszelvényében, Győr térségében. Az Ausztria irányába haladó járművekben egy osztrák tartózkodási engedéllyel rendelkező afgán és egy osztrák sofőrön kívül további nyolc, magát afgán állampolgárnak valló férfi utazott. Az autók utasai magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, valamint személyazonosságukat hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért a rendőrök a sofőröket és a külföldieket elfogták. A migránsokat meghallgatásukat követően a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A járművezetőkkel szemben embercsempészés bűntette miatt eljárás indult, a bíróság elrendelte letartóztatásukat. Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel járhat.

Hétfő délelőtt tíz órakor a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nemzetközi bűnözés elleni főosztály I. bűnüldözési osztály munkatársai közreműködésével a székesfehérvári rendőrök az M7-es autópálya Budapest irányába vezető oldalán, a 62-es kilométerszelvénynél, Székesfehérvár térségében ellenőriztek egy Opel és egy Citroen típusú személyautót. Az egyik kocsiban a magyar sofőrön kívül kilenc – magát szír állampolgárnak valló – férfi tartózkodott. A gyanú szerint a másik jármű szintén magyar vezetője előfutóként közreműködött a migránsok külföldre juttatásában, hogy ha rendőri ellenőrzés van, őt állítsák meg, pechjükre a rendőrök mind a két autót kiterelték az útról. Az illegális bevándorlókat – akik magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni – a rendőrök a két sofőrrel együtt elfogták, és a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.