Hazatérő terroristák fenyegetik Európát

Az Iszlám Állam (ISIS) totális veresége után felgyorsult az ISIS-terroristák Európába áramlása, illetve a Nyugat-Európában születettek visszatérése. Ma az ezrével érkezők jelentik a legkomolyabb terrorveszélyt a kontinensen. A hazánkban elfogott Hasszán F. a bizonyítékok szerint szintén az ISIS hóhéra volt. Egy Belgiumban védett tanúként kezelt feltételezett szír túlélő is azonosította őt.

2019. 03. 26. 6:21
French fire brigade members aid an injured individual near the Bataclan concert hall following fatal shootings in Paris
Néhány beszivárgó ISIS-harcos követett el merényleteket 2015 őszén Párizsban. Most ezrével érkezhetnek Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Iszlám Állam (ISIS) totális vereségét követően tömegével szöknek Szíriából és Irakból Európába a terroristák. Emiatt nagyon komoly terrorfenyegetettségnek van kitéve az Európai Unió, benne hazánk is. A terroristák többsége az unió valamelyik országában született, és most úgy próbál hazatérni, mintha semmi sem történt volna az ISIS rémuralma alatt.

Ugyanakkor az érkezők között lehetnek olyanok – és voltak is sokan 2015 óta –, akiknek nincs közük a kontinenshez, és a migránsok között megbújva, magukat menekültnek feltüntetve szivárognak, illetve szivárogtak be az unió területére a szokásos migránsútvonalak valamelyikén.

Közéjük tartozik az a Hasszán F.-ként emlegetett szír férfi is, aki az eddigi információk szerint 2016-tól az Iszlám Állam egyik vezetője volt. Március 22-én fogta el őt a Terrorelhárítási Központ (TEK) egyik műveleti egysége, miután kiderült, hogy a 2018 decemberében még mint illegális bevándorló, Budapesten őrizetbe vett s a kiutasításáig idegenrendészeti őrizetbe helyezett Hasszán F. a terrorszervezet emírjeként öngyilkos merényleteket szervezett és kivégzéseket irányított, emellett emberek lefejezésében vett részt.

Mint ahogy azt megírtuk, a vasárnap gyilkossággal elkövetett terrorcselekmény, valamint terrorcselekményre való előkészület gyanújával letartóztatott férfit elsőként a belga titkosszolgálat azonosította. Forrásaink szerint a belga titkosszolgálatok adták át a TEK-nek az Iszlám Állam propagandavideóját, amelyen embereket nyakaznak le terroristák, miközben Hasszán F. – az ügyvédje szerint egy hozzá nagyon hasonlító férfi – az ISIS-t élteti.

Ezt lényegében megerősíti a Fővárosi Törvényszék közleménye, amely szerint a bíró az európai társszervektől beszerzett adatok, egy különleges bánásmódban részesülő feljelentő vallomása, valamint a terhelt cselekményével kapcsolatos videófelvétel alapján rendelte el a kényszerintézkedést.

Lapunk megkereste Hasszán F. kirendelt védőjét, Kelen Lászlót, akitől megtudtuk, hogy a „különleges bánásmódban részesülő feljelentő” valójában egy védett tanú, aki terhelő vallomást tett a szír férfira.

A tanú elmondta a belga titkosszolgálat tisztjének, hogy Hasszán F. a szíriai Homsz városához közel, egy faluban rá akarta venni rokonait, hogy csatlakozzanak az ISIS-hez, majd miután megtagadták ezt, saját kezűleg vett részt legalább tíz családtagjának a lemészárlásában. A hatóságok eddig amúgy összesen húsz ember életnek kioltását rótták fel a férfi számlájára. A védő szerint Hasszán F. iskolázatlan, csak a nevét tudja leírni arabul, és mindent tagad.

Állítja, a vérengzés idején máshol tartózkodott. A vizsgálatnak kell tisztáznia, hogy ki ő és mit tett Szíriában, valamint Európában. A belga hatóságok átirata szerint ugyanis a szír férfi Görögországban kapott menedéket 2016-ban, és azóta legalább háromszor járt Belgiumban – nagy kérdés, hogy milyen céllal. A TEK szerint azonban több uniós országban is megfordult a menedékes úti okmányával.

Az ISIS-tag budapesti elfogása rámutat arra, hogy hazánk nem vonhatja ki magát a terrorizmus hatásai alól, és a migránsok közé rejtőző terroristák azonosításában és elfogásában meghatározó szerepünk van. Különösen most, hogy az ISIS totális veresége után özönlenek Európába a terroristák. Magyarországot különösen érzékenyen érinti az, hogy a Balkánon is jelentősen megnőhet a terrorveszély, miután a bosnyák belbiztonsági miniszter februárban közölte: Bosznia-Hercegovina hajlandó visszafogadni azokat az állampolgárait, akik az elmúlt években az ISIS-ben harcoltak Irakban és Szíriában.

Néhány beszivárgó ISIS-harcos követett el merényleteket 2015 őszén Párizsban. Most ezrével érkezhetnek
Fotó: Reuters

A belbiztonsági tárca adatai szerint Boszniából legalább háromszázan csatlakoztak a szervezethez 2012 után. Bosznia-Hercegovinában egyébként is jelen van a radikális iszlám, hiszen a délszláv háború idején számos mudzsahed érkezett az országba a Közel-Keletről, hogy „testvéreik” oldalán harcoljanak, és közülük sokan a béke beállta után is az országban maradtak.

Ismeretes, Orbán Viktor magyar miniszterelnök volt az első, aki kimondta, hogy a migráció velejárója lehet a terroristák Európába érkezése. Bár a NATO és az ENSZ vezetői is felhívták a figyelmet arra a veszélyre, amelyet az Európába szivárgó vagy ide visszatérő ISIS-harcosok jelenthetnek, az Európai Unióban még most, évek múltán is csak azon folyik a vita, hogyan reagáljanak közösségi szinten erre a fenyegetésre.

Az sem könnyítette meg a helyzet kezelését, hogy Brüsszel és számos európai vagy tagállami politikus, valamint nem kormányzati szervezetek élesen bírálták azokat a kormányokat, amelyek megálljt akartak parancsolni a migrációnak. Pedig 2015 májusában a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg is kijelentette: az egyik probléma hogy a migránsok között visszatérő harcosok is lehetnek, és erről beszélt ­Jean-Paul Laborde, az ENSZ terrorizmus elleni ügynökségének korábbi vezetője is 2017 májusában.

Hivatalos becslések szerint több ezer uniós állampolgárból lett az elmúlt években ISIS-harcos. Az Európai Parlament tavaly májusi jelentésében például egy 2016-os kutatás alapján az olvasható, hogy 3900-4300 uniós állampolgár állt be a terroristák közé, a legtöbben az Egyesült Királyságból, Franciaországból, Németországból és Belgiumból.

Riasztó adat, hogy a tanulmány szerint nagyjából 30 százalékuk már visszatért Európába. Az Europol számításai szerint a visszatérő harcosok száma az ISIS összeomlását követően várhatóan nőni fog, az ISIS pedig a múlt hét végén az utolsó területét is elveszítette Szíriában. Vagyis több ezer ISIS-terrorista érkezésére lehet számítani a közeljövőben, s az EU nincs felkészülve a helyzet kezelésére.

Kelen László, Hasszán F. védője az ENSZ égisze alatt az ISIS által elkövetett rémtettek jogi megtorlására létrehozandó nemzetközi büntetőbíróságban látja a végső megoldást. A nemzetközi büntetőbírósághoz pedig hozzá kell rendelni a leendő elítéltek akár évtizedekig tartó büntetésének letöltése céljából a speciális fegyházakat is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.