Helyrehozzák hét évtized rombolását a budai Várban

A kormány kinyilvánított célja, hogy a minisztériumok elsősorban állami tulajdonú ingatlanokban, a Parlamenthez és a Várhoz közel működjenek. Ennek nyomán költözött a miniszterelnök és hivatala a Sándor-palota mellé, s a Várban kap helyet a Pénzügyminisztérium és a Belügyminisztérium is. A kormányzati épületek megújításával, racionalizálásával párhuzamosan zajlik a budai Vár műemléki rekonstrukciója is.

2019. 11. 21. 6:05
null
Az államigazgatás fontos intézményei a Várba költöznek Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még 2016-ban született arról rendelet, hogy a Pénzügyminisztérium egy részének vissza kell költöznie a Várnegyedbe, a végrehajtó hatalom eredeti központjába. A cél az 1904-ben átadott, Szentháromság tér 6. alatti épület eredeti homlokzatának helyreállítása, amely harmonizált a Mátyás-temploméval, valamint XXI. századi munkahelyek kialakítása.

A Pénzügyminisztérium egészen ­1944-ig használta a palotát. A világháborút követően a tárcát a Magyar Általános Hitelbank egykori, József Nádor téri székházába költöztették át, oda, ahol a mai napig van.

Az államigazgatás fontos intézményei a Várba költöznek
Fotó: Bach Máté

A háborúban megsérült Szentháromság téri palotához sokáig nem nyúltak, az 1950-es években a kommunista hatalom részéről többször felmerült, hogy teljesen lebontják, mint oly sok még menthető, az 1945 előtti világot idéző épületet a Várban. Végül kompromisszum született, és jelentősen leegyszerűsített helyreállítás mellett döntöttek. Az átalakítást követően a Műszaki Egyetem kollégiuma kapott helyet benne, majd 1981-et követően az MTA irattárának egy része került ide.

Később kulturális rendezvényeket tartottak a palotában, végül a 2011-ben létrejövő Magyarság Háza kapott benne helyet. A Szentháromság téren álló épület homlokzat- és tetőrekonstrukcióját Fellner Sándor 1903-as tervei alapján végzik.

A Szentháromság tér átellenes oldalán a régi budai Városháza a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványának beruházásában kulturális, oktatási központként született újjá. A Bölcs Vár elnevezésű épület megnyitása óta otthona és vendéglátója oktatási, tudományos és kulturális eseményeknek. A kabinet döntése értelmében a Belügyminisztérium is a Várba fog költözni, a tárca az Országház utca 28-32. és az Úri utca 49-51. alatt fog működni, az ottani ingatlanok műemléki felújítása után. Az Országház utca-Úri utcai épületegyüttes kiviteli tervei elkészültek. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy szeptemberi Kormányinfón úgy fogalmazott: a következő ciklusban várható a belügyi tárca Várba költözése.

Idén év elején a miniszterelnök és hivatala az első Orbán-kormány alatt rekonstruált Sándor-palota mellé, a karmelita kolostor felújított épületébe, illetve a mellette kialakított új tömbbe költözött. A beruházásról szóló kormányhatározat még 2014 júliusában jelent meg. A hosszú távú tervek szerint a miniszterelnök hozzávetőleg húsz évig használja majd a Szent György tér-Színház utcai épületegyüttest, ezt követően pedig átköltözik a Sándor-palotába. Az épület jelenleg a köztársasági elnök hivatalának ad otthont, ami húsz éven belül áttelepül a megújuló királyi palota egy részébe, információink szerint az A szárnyba.

A minisztériumok Várba költözésével párhuzamosan folyik a Nemzeti Hauszmann-program megvalósítása, amely elsősorban a Budavári Palotára, a Szent György és a Dísz tér környezetére koncentrál. Ezek a beruházások elsősorban a vár kulturális és turisztikai kínálatát bővítik. Az egykori Főőrség újjáépített épülete a jövő évben megnyitja kapuit a nagyközönség előtt, a rekonstruált királyi lovardát pedig környezete teljes rendezésével, a Csikós udvarral és a Stöckl-lépcsővel együtt a tervek szerint 2021-ben adják át.

Folyamatban van, illetve az elkövetkező években megkezdődik a Várgarázs III. kialakítása, két óriáslift beépítése és az utak, parkok, várfalak teljes rekonstrukciója. A Dísz téren álló Honvéd Főparancsnokság épülettorzója a jelenlegi alapterületen újul meg, visszakapja elbontott emeleteit és kupoláját.

A parancsnoksággal szemközti területen állt egykor a Magyar Királyi Külügyminisztérium épülete – amely eredetileg a Vöröskereszt Egylet székháza volt –, amely korhű külsővel és korszerű belsővel születik újjá. Újból felépítik a Szent György tér hiányzó­, nyugati térfalát jelentő József főhercegi palotát a hozzá tartozó kerttel és istállóval.

Fotó: Bach Máté

Tart a Budavári Palota állapotának felmérése, a rekonstrukció elkészítése és a sürgős építészeti beavatkozások elvégzése is. A palota újjáépítése, belsőjének részleges rekonstrukciója várhatóan több évtizedes munka lesz. Ennek első elemeként elkezdődött az iparművészeti remekként jegyzett, az 1944-45-ös ostromban megsemmisült Szent István-terem újjáépítése.

A kormányzat a minisztériumok elhelyezésének racionalizálására is készül. Mint azt korábban megírtuk, a terv részeként Pesten is további változások várhatók: a Miniszterelnökség Wesselényi utcai, bérelt irodaházában működő főosztályai a tárca Kossuth téri főépületébe költöznek. Ezzel párhuzamosan pedig az igazságügyi tárca – az épület felújítása után – a Nádor utcába települ, amelyből az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala egyébként is távozni készült.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.