Igazgatók: Mindenki megjelent a vizsgán

Rendkívüli körülmények között kellett hétfőn helytállniuk a diákoknak a magyar érettségin, de a lapunk által megkérdezett iskolákban valamennyi vizsgázó megjelent reggel, senki sem lépett vissza a megméretésről. Az igazgatók beszámolói szerint a vizsgázókat sikerült jól elkülöníteni, védőfelszerelést pedig több forrásból is kaptak, így bőven jutott mindenkinek.

Csókás Adrienn
2020. 05. 04. 13:24
null
2020.05.04. Budapest Xantus János kéttannyelvű Gimnázium érettségi,Magyar nyelv érettségi, vírus, érettségi, COVID19 Fotó:Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint hetvenezer diák számára kezdődött meg hétfőn a magyar írásbelivel az idei érettségi szezon. Az első nap akadályait a rendkívüli óvintézkedések ellenére is sikerrel vették az iskolák.

– Nagyon izgultunk, de meglepően gördülékenyen, fennakadás nélkül sikerült lebonyolítani az első vizsganapot. Minden érettségiző diákunk eljött, senki nem lépett vissza a vizsgától

– mondta lapunknak dr. Fehérvizi Judit, a Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium intézményvezetője. Az iskolában összesen 183 vizsgázó jelent meg hétfőn, akik 21 teremben írták meg a dolgozatokat. – A mai napon 37 kolléga lát el feladatot az iskolában, akiket szerencsére egyáltalán nem volt nehéz rávenni arra, hogy vállaljanak részt a vizsga lebonyolításában. Természetesen az idős pedagógusokat, illetve a krónikus betegséggel küzdő, vagy idős családtaggal közös háztartásban élő kollégákat mentesítettük, de nagyon jó érzés, hogy senki nem akarta indokolatlanul kivonni magát a feladat alól. Sőt, van olyan nyugdíjas tanárnőnk, aki 71 éves kora ellenére önként jelentkezett, hogy nagyon szívesen vállalna felügyeleti munkát. Szerencsére a diákjainkon is azt láttuk, hogy a rendkívüli helyzet ellenére jókedvűen, vidáman érkeztek, örültek, hogy újra beléphetnek iskolájukba. Nem éreztünk rajtuk extra stresszt – számolt be az igazgatónő.

Mint mondta, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) mintegy 700 maszkot, több ezer kesztyűt és több mint 30 flakon fertőtlenítő folyadékot biztosított az iskolának, de emellett saját erőforrásból is vásároltak még védőfelszerelést, fertőtlenítőt, sőt szülői felajánlásokat és anyagi támogatást is kaptak. – Volt olyan szülő, aki maszkokat ajánlott fel az iskolának, míg mások saját kezükkel varrtak az iskolai egyenruhához mintájában passzoló, pepita védőmaszkot. Ezúton is köszönjük nekik – fogalmazott dr. Fehérvizi Judit.

A beléptetéssel kapcsolatban elmondta:

a vizsgázókat három különböző kapun engedték be, és már reggel hét órától fogadták őket, hogy ne alakuljon ki csoportosulás.

– Úgy láttuk, a legtöbb diákot, kérésünknek megfelelően, kocsival hozták a szülei, és sokan érkeztek taxival is, hogy elkerüljék a tömegközlekedést – jegyezte meg az igazgatónő.

Az óvintézkedések kapcsán kiemelte: a megérkezéskor viselt kesztyűt mindenki kidobta a bejáratnál, majd lefertőtlenítette a kezét és a cipőjét. – Vettünk érintésmentes, digitális lázmérőket is, szükség esetére, valamint a pszichológus kolléganő és a védőnő is jelen volt a beléptetésnél. Fertőtlenítő minden teremben rendelkezésre áll, az ablakokat minden helyiségben nyitva tartjuk, viseljük a maszkokat, kesztyűket és jelen van az iskola teljes takarító személyzete és orvosa is. Minden mosdónál folyamatosan áll egy takarító kolléga, aki minden használat után elvégzi a szükséges fertőtlenítő takarítást a helyiségben – magyarázta az intézményvezető.

Mint kiderült, segítséget kaptak a rendőrségtől is: az V. kerületi kapitányság munkatársai kora reggel óta járőröznek az iskola környékén, hogy megakadályozzák az esetlegesen kialakuló csoportosulásokat. Sőt, az iskola kapott egy rendőrségi összekötő kontaktot is, így ha rendkívüli esemény történne, rajta keresztül azonnal segítséget tudjanak hívni az intézménybe.

Mindenki megjelent a magyar érettségin a kazincbarcikai Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban is, egyetlen diák sem lépett vissza – tájékoztatott Balla Árpád igazgató. Elmondása szerint voltak, akik a rendkívüli helyzet miatt emelt szintről középszintű vizsgára váltottak, vagy fordítva, de halasztás mellett senki sem döntött.

A fiatalokat két kapun engedték be reggel, és a kötelező kéz-, illetve cipőfertőtlenítés mellett egy nyilatkozatot is alá kellett írnia mindenkinek arról, hogy nincsen fertőző beteg a családjában.

Védőfelszerelésből nem volt hiány, az iskola nem csak a központi készletekből, de a helyi önkormányzattól is kapott maszkokat.

– A legtöbb vizsgázót vonzó első két napon nehéz megoldanunk az érettségi felügyeletét, hiszen az 55 éven felüli, valamint az egészségügyi szempontból veszélyeztetett kollégákat nem hívtuk be, így éppen hogy elegen vagyunk a vizsga lebonyolításához. De a hét második felében már könnyebb lesz a helyzet, történelemből például kimondottan sok diák megy el emelt szintű vizsgára, ami másik helyszínen zajlik. Angolból pedig sokan tettek már előrehozott vizsgát a korábbi vizsga-időszakokban – fogalmazott az igazgató, megjegyezve, hogy bár ma 110 tanuló vizsgázott az iskolában, eddig sikerült elkerülni, hogy csoportosulás alakuljon ki. – Arra kértük a őket, hogy aki végzett, menjen egyenesen haza, ne várják meg egymást – tette hozzá Balla Árpád.

Fotók: Kurucz Árpád

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.