Jövőre több tízezer családnak segít a kormány akcióterve

A több tízezret is megközelítheti azoknak a családoknak a száma, amelyeket már jövőre segíthet a kiteljesedő családvédelmi akcióterv — derül ki a költségvetés számaiból. A családügyi államtitkárság arról tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy jelentős érdeklődésre számítanak az új családtámogatási lehetőségek bevezetése miatt.

Csekő Imre
2019. 06. 06. 6:05
null
A személyautó-vásárlási hozzájárulást legalább tizennégyezer család veheti igénybe Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétpontos családvédelmi akcióterv elemei is helyet kaptak a jövő évi költségvetésben, és a számok alapján rengeteg családnak jelenthetnek segítséget az új konstrukciók. Mint azt Varga Mihály pénzügyminiszter kedden elmondta, a 2020-as büdzsé a családok költségvetése, hiszen a kormány minden eddiginél nagyobb összeget különített el a családok támogatására a jövő évre. Az erre a célra tervezett 2228 milliárd forint több mint 10 százalékkal haladja meg a 2019-es összeget, amivel tíz év alatt a duplájára emelkedett a családtámogatásra fordított keret Magyarországon.

A babaváró támogatásra 26 mil­liárd forintot terveztek jövőre, és ez az összeg – mint azt az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkárságától megtudtuk – felülről nyitott, így az összes jogosult igénylő élhet a támogatással. Ugyanez igaz a nagyszülői gyedre is, amelyet szintén mindenki megkap majd, aki megfelel a feltételeknek és igényli ezt a gyermekgondozási támogatási formát.

A személyautó-vásárlási hozzájárulást legalább tizennégyezer család veheti igénybe
Fotó: Havran Zoltán

Eddig több mint százezer család vette igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt, amely mellé jövőre már használt lakás vásárlásához is igényelhető lesz a kapcsolódó hitel. A költségvetés tervezésekor nagyságrendileg 12-13 ezer érintettel számoltak; több mint 11 milliárd forintot különítettek el erre a célra.

A családok lakáscélú jelzáloghitelének elengedésére szánt összeg 16,5 milliárd forint a költségvetésben. Az államtitkárságtól kapott információink szerint 7-8 ezer család igényelheti ezt a lehetőséget a jövő év során. A nagycsaládosok autóvásárlási támogatására is komoly igények mutatkoznak. Úgy tudni, akár 14 ezer család is igénybe veheti ezt a segítséget 2022-ig. A jövő évben tízmilliárd forintot meghaladó összeget tartalmaz a büdzsé erre a célra.

Az igénylők száma alapján még nőhet is a gyermekvállalást ösztönző költségvetési összeg
Fotó: Havran Zoltán

A 2020-as költségvetésben a négy- vagy többgyermekes édesanyák személyi jövedelemadó alóli mentességének biztosítására 22 milliárd forinttal számoltak. Ez az összeg évente mintegy negyvenezer édesanya odaadását honorálja. A különböző típusú bölcsődeépítésekre mintegy 11 és fél milliárd forintot fordítanak a költségvetés tervezete szerint, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy 2022-ig folyamatosan bővüljön a bölcsődei férőhelyek száma, ami további 21 ezer kisgyermekes családnak jelenthet majd komoly segítséget.

A családvédelmi akciótervre elkülönített összegekből látszik, már jövőre rengeteg család igényelheti a különböző új támogatási formákat. A pontos számot – a hét pontot igénylők közötti esetleges átfedések miatt – nem lehet meghatározni, de sok tízezer családnak jelenthet majd komoly anyagi segítséget a 2020-as esztendőben a családvédelmi akcióterv bevezetése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.