Józsefvárosi menzabotrány: újabb tízmillió forint bírság

Újabb bírságot szabott ki a Közbeszerzési Hatóság a Pikó András vezette józsefvárosi önkormányzatra. A közétkeztetési feladatok ellátására másodjára indította el a közbeszerzési eljárást a baloldali polgármester, de ugyanúgy, mint első alkalommal, megsértette a közbeszerzési törvény több pontját, ezért a korábbi ötven millió forintos bírság mellett újabb tíz millió forint megfizetésére kötelezték.

2020. 09. 09. 14:16
PIKÓ András
Budapest, 2019. november 5. Pikó András, a VIII. kerület közös ellenzéki polgármestere az új összetételű Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 5-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A józsefvárosi Fidesz felszólította a polgármestert, hogy alakítson ki olyan rendszert, amely nem veszélyezteti a józsefvárosi gyermekek és a szociális étkeztetésben résztvevők mindennapi ellátását, és fejezze be azt a gyakorlatot, hogy

a haveri körök és különböző érdekcsoportok kiszolgálása érdekében rendre és sorozatosan áthágják a közbeszerzési szabályokat.

 

Még mindig nem sikerült ugyanis rendezni a közétkeztetés kérdését Józsefvárosban, ezért az adófizetők pénzéből összesen immár hatvanmillió forint bírságot kell megfizetnie az önkormányzatnak. Lapunk korábban felhívta a figyelmet, hogy jelenleg a gyerekekre és idősekre egyaránt az önkormányzat konyhája főz, ám a helyi konyha ekkora mennyiséget önmagában nem tud ellátni. Az ebédek késve érkeznek, felborítják az óvodai rendet, és előfordult, hogy az idősekhez ebéd helyett csak konzervek érkeztek. Sürgős lett volna egy új közétkeztetési cég bevonása, ám

a Pikó András vezette önkormányzat másodjára is megszegte a közbeszerzési törvényt, ezért a hatóság megszüntette a júliusban kezdeményezett közbeszerzési eljárást, és megbüntette az önkormányzatot újabb tízmillió forintra.

 

Az önkormányzat a korábbi ötvenmilliós bírság megfizetése alól is kibújna, ezért bírósághoz fordultak.

A döntőbizottság legújabb határozata megsemmisíti az ajánlati felhívást, a közbeszerzési dokumentációt, az ezt követően meghozott valamennyi ajánlatkérői döntést és az ajánlatkérővel szemben tízmillió forint bírságot szab ki.

A Magyar Nemzet korábban megírta: Pikó a közbeszerzési eljárás előtt egy nappal dönthetett az említett közétkeztetési szerződés aláírásáról. A polgármester az egészségügyi veszélyhelyzet miatt kapott felhatalmazását arra használta, hogy önhatalmúlag, egy személyben megszüntesse az együttműködést a korábban közbeszerzési eljárásban kiválasztott Klassz Menza Kft.-vel, és egy új, külföldi érdekeltségű céget szerződtessen a közétkeztetési feladatok ellátására. Azóta az új cégnél, az Eurest Kft.-nél komoly közegészségügyi szabálysértéseket talált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Mindezek ellenére a Pikó által vezetett önkormányzat folytatta az együttműködést a céggel mindaddig, amíg a Közbeszerzési Hatóság szabálytalannak nem minősítette. A hatóság ötvenmillió forintra büntette az önkormányzatot a közbeszerzési törvény megsértése miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.