Káosz az utakon és Karácsony kommunikációjában

A fővárosban tapasztalható közlekedési káoszt jó kommunikációval sem lehetne elhalványítani – vélekedett lapunknak Perlaky-Papp József, a Budapesti Metropolitan Egyetem docense, kríziskommunikációs szakember. Szerinte Karácsony Gergely gyakorolhatna gesztusokat is, de a főként a közösségi médiára irányuló kommunikációjában a témák aránya az, hogy „kis Budapest, sok fideszesezés”. Kovács Kázmér, az autóklub jogi bizottságának elnöke nehezményezi, hogy a főpolgármesterhez írt nyílt levelükre semmilyen választ nem kaptak, és hangsúlyozta: nem lehet minden fontos utat lezárni, mert az káoszt okoz.

2021. 07. 01. 6:39
null
20210611 MN Budapest dugó illusztráció Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem lehet mindenhol lezárni a főváros fontos útjait, mivel az káoszhoz vezet

– hangsúlyozta lapunknak Kovács Kázmér a budapesti felújítások és az azzal járó dugók kapcsán.

A Magyar Autóklub jogi bizottságának elnöke felidézte, hogy a budapesti autósokat ért első nehézség a Fővárosi Közgyűlés egyik tavaly tavaszi előterjesztése volt. Ez többek között tartalmazta, hogy a főbb útvonalakon 70 helyett egységesen 50 kilométer/óra legyen a sebességhatár, ezeken kívül egységesen 30 kilométer/óra, illetve lakó-pihenőövezeti szabályok legyenek érvényesek.

Kovács Kázmér emlékeztetett, hogy ez a döntés akkor felháborodáshoz vezetett, az autóklub pedig nyílt levelet intézett a döntés miatt a főpolgármesterhez, azonban arra választ nem kaptak.

Később Karácsony Gergely a Facebookon a témával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „csak indokolt helyeken kívánták bevezetni a szigorítást”. Kovács Kázmér kiemelte, hogy az autóklub nyílt levele is tartalmazta ezt a javaslatot.

– A kialakult helyzet inkább egy városüzemeltetési krízis. Ezeket a dugókat egy jó kommunikáció sem tudná elhalványítani –

közölte Perlaky-Papp József, a Budapesti Metropolitan Egyetem docense, kríziskommunikációs szakember, hozzátéve: ebben az esetben a kommunikáció a részleges kármentésre lehetne alkalmas, de láthatóan nincs erre szándék. Véleménye szerint arra vállalkozhatott volna a városvezetés, hogy előzetes felkészítést, valamint tehermentesítést végezzen. Emellett gesztusokat is tehetett volna a főpolgármester Budapest lakóinak a kialakult helyzetre tekintettel.

– Adná magát, hogy a közlekedésszervezés alternatív útvonalat javasoljon, a belváros bevezető útjain felhívják a figyelmet a közlekedési nehézségekre, gesztust tehetnének az autósok felé a kevéssé használt biciklisávok átmeneti visszaadásával, vagy éppen a 40 fokos melegben a dugókban araszolóknak hűtött vizet is oszthatnának

– hangsúlyozta a szakértő, majd hozzátette: látható, hogy erre nincs szándék, a „sajnáljuk és a türelmet kérünkön túl nincs döntés, nincs változtatás”.

Régóta megfigyelhető az a trend, hogy Karácsony Gergely előszeretettel használja a közösségi média felületét a kommunikációra. Ezzel kapcsolatban Perlaky-Papp József rámutatott: az utóbbi idők posztjaiban elsősorban az országos politika témáiról, politikai programhirdetésről lehet olvasni, ugyanis a 2022-es választásra való felkészülés határozza meg a főpolgármester kommunikációját.

– Kis Budapest, sok fideszezés adja meg a témák arányait

– világított rá.

Mint arról a Magyar Nemzet beszámolt, Karácsony nem tervezi, hogy elődjéhez, Tarlós Istvánhoz hasonlóan rendszeres sajtótájékoztató, a Budapestinfo keretein belül tájékoztassa a közvéleményt. Ennek kapcsán a szakértő kiemelte, hogy egy Budapestinfón a főváros ügyeiről kellene beszélni. Válaszolni kellene olyan újságíróknak is, akik kritikus kérdésekkel találják meg, méghozzá fővárosi témákban.

– Karácsony Gergely láthatóan nem erről szeretne beszélni. Mondanivalója legtöbbször arra szorítkozik, hogy a kormány miatt nincs forrása, és emiatt nem tudja rendezni Budapest ügyeit

– emelte ki a szakértő, hozzátéve: a főpolgármester számára biztonságos stúdiókban 11-13 percig kényelmes elbeszélgetni az aktualitásokról, ahol egy témára csak néhány perc jut, és abból sem mindegyik érinti a fővárost.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.