Karácsonyék mindent a kormánytól várnak

Bár a kormánytól elvárja a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat a budapesti egészségügy fejlesztésének ötvenmilliárdos többlettámogatását, a baloldali többségű testület nem hajlandó a kabinet által adott forintok mellé ugyanannyit letenni. A képviselők szavaztak a parkolási rendelet módosításáról és a hajléktalanok téli ellátásának javítását célzó intézkedésekről is.

2019. 11. 28. 6:18
null
A vitában frakciószünetet kellett elrendelni, hogy tisztázzák az álláspontokat Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem szavazta meg a budapesti egészségügy fejlesztéséről szóló Fidesz-javaslatot tegnapi ülésén a balliberális többségű Fővárosi Közgyűlés. – Ha Karácsony Gergely főpolgármester komolyan gondolja a választási kampányban tett ígéreteit, és fontos neki a főváros egészségügyi fejlesztése, akkor tennie is kellene ezért, nem elég a kormányra és a kerületekre hárítania a felelősséget – jelentette ki Borbély Lénárd (Fidesz) csepeli polgármester.

A kormánypártok azt szerették volna elérni, hogy a fővárosi önkormányzat a kormányhoz hasonlóan különítsen el tíz év alatt ötvenmilliárd forintos egészségügyi célú többlettámogatást a kerületek alap- és járóbeteg-szakellátásának fejlesztésére. A Dél-budai Centrumkórház XI. kerületi felépítése melletti elköteleződésre is kérték a testületet, ám a baloldali többség egyik javaslatot sem támogatta.

A vitában frakciószünetet kellett elrendelni, hogy tisztázzák az álláspontokat
Fotó: Havran Zoltán

A testület ezzel szemben megszavazta a parkolási rendeletnek – az autósoknak egyébként kedvezőtlen – módosítását is, hiszen jövő év január elsejétől nagyobb arányban növekszik az automatákhoz történő gyaloglási távolság (az eddigi 75 méterről akár 250 méterre), mint a jegyváltásra megállapított türelmi idő (az eddigi öt percről tíz percre), ezenkívül a parkolójegyet kiadó automaták számát is csökkentik, amit a parkolási mobilalkalmazások elterjedtségével indokoltak.

– Az, hogy Karácsony Gergely főpolgármester tervezi megújítani a fővárosi parkolást, ahhoz hasonlít, mintha a whiskys rablóra bíznák egy bank biztonsági rendszerének kiépítését – jelentette ki az ülésen Pintér Gábor (Fidesz), a XV. kerület képviselője, emlékeztetve: Zugló korábbi polgármestere napi egymillió forintos veszteséggel üzemeltette a városrész parkolását.

Láng Zsolt, a II. kerület kormánypárti fővárosi képviselője szerint a módosítás jogilag hibás, és várhatóan megbukik a normakontrollon. A rendelet tartalmazza azt is, hogy az ellenőrzést, a pótdíj kiszabását és az értesítés elhelyezését a járművön kizárólag a helyi önkormányzatokról szóló törvényben meghatározott szolgáltató végezhesse, vállalkozásba adás lehetősége nélkül.

A közgyűlés döntött a hajléktalanok téli ellátásának javítását célzó intézkedésekről is, a többletfeladatok biztosítására – például a szállók, melegedők élősködőmentesítésére – 47 millió forintot különített el.

A képviselők külön szavaztak a Karácsony által jegyzett előterjesztés egyik pontjáról, de nem támogatták, hogy az idősotthonokban is hajléktalanokat helyezzenek el eseti jelleggel. A Fidesz–KDNP-frakció képviselői elfogadhatatlannak és nonszensznek nevezték a javaslatot, mivel a fedél nélküliek ellátóintézményei megfelelő kapacitással működnek, az idősotthonokba pedig egyébként is várólisták nehezítik a bejutást. A

közgyűlés arra is felkérte a főpolgármestert, hogy kezdeményezzen együttműködést a kerületi önkormányzatokkal a hajléktalanná válás megelőzéséről szóló közös fővárosi stratégia megalkotására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.