Kiheverte a Deseda-tó a busapusztulást

Visszatért a Deseda-tavon az élet a normális kerékvágásba, ahol az elhullott busatetemeket kihalászó halőröket mostanra a horgásztábor diákjai váltották fel. A tavat kezelő Kaposvári Sporthorgász-egyesület elnöke reméli: a busák lehalászásával meg lehet akadályozni a tavaszihoz hasonló halpusztulást.

2019. 07. 02. 19:31
null
A Kaposvári Sporthorgász-egyesület folytatja a problémát okozó halállomány gyérítését Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 77,6 tonna busatetemet gyűjtöttünk be tavasszal a Deseda-tóról, de a mai napig is felbukkan hetente egy-egy döglött hal, ez azonban már nem tekinthető természetellenesnek – bocsátja előre Kozári Miklós, a Kaposvári Sporthorgász-egyesület elnöke. Mint ismert, a tömeges busapusztulás, amiről két hónapja riportban számoltunk be, április elején kezdődött, és hetekig állította már-már leküzdhetetlen akadály elé a sporthorgász-egyesületet. A szervezet halőrei embertelen körülmények között, kora reggeltől késő estig gyűjtötték be az elhullott busákat a Deseda felszínéről. A laborvizsgálatok négy okot találtak a tömeges halpusztulásra, e szerint a hőmérséklet-ingadozás, a vízben lévő vegyi anyagok, az oxigénhiány és a halállomány elöregedése együttesen okozhatta a tragédiát.

Kozári Miklós elmondja, hogy tavasszal kezelni tudták a helyzetet, de az egyesület csaknem tönkrement a rendkívüli költségek miatt, a végszámla ugyanis megközelíti a 12 millió forintot.

– Most arra várunk, hogy azok, akik tavasszal támogatást, segítséget ígértek, mellénk álljanak. Nagy szükségünk van a pénzre, mert a Deseda fenntartása is sokba kerül, és ha nem kapunk támogatást, akkor arra nem jut majd forrás, amire nagyon kellene, a halra – hangsúlyozza a szakember.

A Kaposvári Sporthorgász-egyesület folytatja a problémát okozó halállomány gyérítését
Fotó: Havran Zoltán

A probléma ráadásul nem oldódott meg, mert a tóban még legalább száz tonna busa van. Kozári Miklós szerint az állomány folyamatos gyérítése jelenthet megoldást, így mindenkit arra biztatnak, hogy ha busába akad a horga, akkor ne eressze el, a halőrök segítenek kivenni az állatot. – Emellett most tavasszal lehalásztunk 15 tonna busát, amivel szintén az állományt gyérítjük. Ezt ősszel és jövő tavasszal újra megismételjük, és őszintén reméljük, hogy még egyszer nem ismétlődik meg a mostani halpusztulás – fejtette ki bizakodva.

A Kaposvári Sporthorgász-egyesület elnöke arról is beszámolt, hogy jelenleg a tó vizének minősége kitűnő, ami bizakodásra ad okot. Emiatt is van, hogy azok a halak, amelyeket a közelmúltban megrendezett országos horgászversenyeken fogtak ki, egészségesek voltak, vagyis a Deseda megtisztult. Azért, hogy ez az állapot így is maradjon, magasan tartják a vízszintet.

A Deseda-tónál minden évben horgásztáborokat szervez az egyesület, ez az idén sincs másként. Sőt, ebben az évben a tíz, egyenként egyhetes táborral már a teljes szünidőt lefedik. A gyerekek minden nap reggel nyolcra érkeznek, és délután négy óráig foglalkoznak velük. A tábort a Magyar Országos Horgászszövetség is támogatja több százezer forinttal.

– A turnusonként 20-22 általános iskolás gyerek egyensapkát és -pólót is kap. A tábor alatt a gyerekek előadásokat hallgatnak, és természetesen horgásznak is, van, aki annyira élvezi a foglalkozásokat, hogy három hétig is velünk van – tette hozzá Kozári Miklós.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.