Kiterjesztik a külhoni hallgatók ösztöndíját

A diaszpórában élő hallgatókra is kiterjesztik a külhoni magyar felsőoktatási hallgatóknak járó ösztöndíjakat. A Hunyadi János-ösztöndíjra keresztelt juttatás ősztől havi 30, illetve 80 ezer forint támogatást jelent az érintetteknek.

Csókás Adrienn
2019. 05. 22. 6:30
null
A kormány több száz milliót fordít a határon túli diákokra Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átalakul a határon túli magyar nemzetiségű hallgatók támogatási rendszere, a következő tanévtől a nálunk tanuló külhoni diákok szélesebb köre pályázhat – értesült lapunk. A Hunyadi János-ösztöndíj néven futó juttatást a jövőben a külföldön lakó, de magukat magyar nemzetiségűnek valló hallgatók nyerhetik el, közülük is a legkiemelkedőbb tanulmányi vagy tudományos kutatói tevékenységet folytató, államilag támogatott képzésben tanuló diákok.

Míg a pénzhez korábban csak a szomszédos országokban élők juthattak hozzá, egy friss kormányrendelet módosítás júniustól kiterjeszti a támogatást a diaszpóra magyarságából érkező fia­talokra is, illetve emelkednek az elnyerhető összegek is.

A kiírás szerint a teljes képzésben részt vevő hallgatók tíz hónapra részesülhetnek havi 30 ezer forint támogatásban, vagyis egy tanév alatt 300 ezer forinthoz juthatnak hozzá. Azok pedig, akik részképzésben tanulnak Magyarországon, vagyis csak néhány hónapra, egy-egy szemeszterre iratkoznak be, havi 80 ezer forint támogatásra pályázhatnak. Kérdésünkre az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közölte, hogy a teljes képzésben a 2019/20-as tanévre 340-360 fő részesülhet ösztöndíjban, részképzésben pedig 200-250 fő támogatására van lehetőség.

A kormány több száz milliót fordít a határon túli diákokra
Fotó: Kurucz Árpád

A külhoni diákok anyaországi tanulmányait más programokkal is segíti a magyar kormány. Az elmúlt hónapokban csaknem félmilliárd forint értékben írt ki pályázatokat az Emmi, a Makovecz-program 2019/2020-es tanévi felhívása például 186,36 millió forintot biztosít kétoldalú hallgatói mobilitásra, a magyarországi oktatók kiutazását pedig 145 millió forinttal segíti. Az oktatási kapcsolatok erősítését mindezen túl tanári továbbképzésekkel, tankönyvfejlesztési, szaktáborszervezési pályázatokkal is segítik, amelyekre május végéig adhatják be jelentkezésüket a határon túli pedagógusszövetségek, oktatási intézmények.

A diaszpóra magyar közösségeinek támogatásával kapcsolatban pedig éppen tegnap közölte a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa, hogy júniusban dél-amerikai, ausztráliai, új-zélandi és dél-afrikai magyar közösségekhez, szeptembertől pedig Ausztráliába küldenek Kőrösi Csoma Sándor-ösztöndíjasokat, hogy az ott élő magyarok boldogulását helyben segítsék és erősítsék a nemzeti összetartozást. Szilágyi Péter jelezte: ebben a tanévben már százhetven diaszpórában működő szervezetet segítettek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.