Kormányinfó: A kormány kérése, hogy az ellenzék támogassa a veszélyhelyzet meghosszabbítását

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatta a nyilvánosságot a kormány legfontosabb döntéseiről.

Csókás Adrienn-Nagy Orsolya
2020. 11. 04. 13:28
null
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai Kormányinfón ismertette a kormányülésen meghozott, s már a Magyar Közlönyben közzétett járványügyi szigorításokat, amelyek éjféltől léptek életbe.

– Azt látjuk, hogy a vírushelyzet folyamatosan romlik az egész világon, Magyarország sem kivétel ez alól. A fertőzöttségben Magyarország tizedik az EU-s tagállamok rangsorában, a halálozási szám mintegy fele az uniós átlagnak. A fertőzés egyre többeket ér el, ma már átlépjük az ötezres határt a kórházban ápoltak tekintetében – mondta Gulyás. A tárcavezető arra is kitért, hogy a kormány rendkívüli jogrendet hirdetett, ezért arra kérik az Országgyűlést, hogy a 15 napot további 90 nappal hosszabbítsa meg. Az a kabinet kérése az ellenzéki pártokhoz, hogy támogassák ezt, vagyis ha nem segítik, ne nehezítsék meg a védekezést – mondta Gulyás.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón Budapesten, 2020. 11. 4-én

A miniszter hangsúlyozta: a meghozott szabályokat be kell tartani mindenkinek, ellenkező esetben az eddiginél nagyobb szigor várható. – A rendezvények korlátozása észszerű és indokolt. Azt is látjuk, a tömegközlekedés veszélyforrás, fontos, hogy olyan tumultus ne álljon elő, mint amilyet az előző hetekben meg kellett élni, ezt segíti az ingyenes parkolás újbóli bevezetése is – sorolta Gulyás. A miniszter hozzátette: a 11 órás zárás csak részben érte el a kívánt hatást, ezért mindenkinek éjfél előtt haza kell érni, hajnali 5 óráig kijárási korlátozás lép életbe.

– A most meghozott intézkedések, reményeink szerint, hozzá fognak járulni a járvány lassulásához, de a végső megoldás a vakcina lehet – tájékoztatott Gulyás Gergely.

Fővárosi trolibeszerzés

A fővárosi trolibuszbeszerzéseket érintő kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta: 224 milliárd forintnyi pénzállomány áll a fővárosi önkormányzat rendelkezésére, így bőségesen van fedezete a beruházásoknak. – A szóban forgó beruházásra összesen 65 milliárd forint hívható le, a főpolgármester döntésétől függ, hogy beszerzi-e a kedvezményes trolibuszokat, villamosokat, amire opciós joga van. Kifejezetten előnyös a szerződés, a több mint 200 milliárd feletti forrás pedig a mai válságos időszakban említésre méltó. Ezt a főpolgármester úr megörökölte, mindannyiunk érdeke, hogy élni tudjon vele, és fejezzék be a szerencsétlenkedést – fogalmazott a miniszter.

A koronavírusos Szijjártó Péter külügyminiszter állapotáról Gulyás Gergely elmondta, a tárcavezető jól van, betartja a járványügyi protokollt. Kérdésre jelezte: a kormányülésen a tagok bő kétméteres távolságtartással üléseznek, az ülést megelőzően pedig a testhőmérséklet-mérés is kötelező.

A kórháziágy-kapacitásokról úgy szólt: jelenleg összesen 32 ezer kórházi ágy áll a koronavírus-fertőzöttek rendelkezésére, de a többi férőhellyel együtt összesen 66-67 ezer ágy van. Szükség esetén további ágyak szabadíthatók fel. A fertőzötteknek fenntartott 32 ezer ágy a legpesszimistább forgatókönyv szerint december közepére telne meg – mutatott rá Gulyás Gergely, hozzátéve: egymillió főre jutó ágyszám tekintetében a harmadikak vagyunk Európában. Lélegeztetőgépből is van elegendő. Ápolók, orvosok és kisegítő személyzet is kellő számban áll rendelkezésre, de szükség esetén ismét be lehet vonni az orvostanhallgatókat is – mondta a miniszter. Gulyás Gergely kiemelte: ha a szabályokat mindenki betartja, az a fertőzés érdemi lassulásához fog vezetni.

Újságírók kérdezik Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert a Kormányinfón Budapesten, 2020. 11. 4-én

A kijárási korlátozást érintő kérdés kapcsán jelezte: a rendőrségnek van lehetősége szankciót alkalmazni, ha valaki megsérti a szabályt. A tárcavezető szerint a különleges jogrend – a veszélyhelyzet – visszavezetése elegendő lesz 90 napos időtartamra.

– A világban figyeljük, hol vannak kísérleti fázisban lévő vakcinák, Oxford mellett az Egyesült Államokban, Oroszországban és Kínában van ilyen – mondta a miniszter. Az amerikai elnökválasztás kapcsán Gulyás Gergely úgy fogalmazott: a pesszimisták táborába tartozik, nem bízik Donald Trump győzelmében.

Ki fog nyerni Amerikában?

A Magyar Nemzet kérdésére az amerikai elnökválasztással kapcsolatban Gulyás elmondta, rajta kívül minden kormánytag optimista Trump győzelmével kapcsolatban. A bécsi terrortámadással kapcsolatos kérdésünkre Gulyás kiemelte: nem mondhatná el, ha lenne az osztrákokhoz hasonló lista, ahol a potenciális terroristákat tartják számon.

– A magyar nemzetbiztonsági szervek fel vannak készülve, minden óvintézkedést megtettek. Az ország megvédésének leghatékonyabb módja a kormány bevándorláspolitikája – jelentette ki Gulyás, és hozzátette: hazánkban továbbra is a magyarok döntenek arról, kivel akarnak együtt élni.

járványügyi intézkedések

Gulyás Gergely kérdésre elmondta azt is, hogy a kocsmákat nem zárják be, csak a zenés-táncos szórakozóhelyeket, mert ott terjed a legnagyobb mértékben a fertőzés. Azok a vendéglátóhelyek, ahol ültetett felszolgálás van, nyitva maradhatnak akkor is, ha van zene, és ültetett koncerteket is lehet tartani – tette hozzá.

Annak kapcsán, hogy Szlovákiában a teljes lakosságot letesztelték koronavírusra, a miniszter jelezte: Magyarországon a WHO-protokoll szerint tesztelnek, de figyelnek minden más gyakorlatot és azok eredményességét is.

Az oktatást érintő kérdésre elmondta: jelen pillanatban nem látja indokoltnak a kormány, hogy ismét digitális munkarendet vezessen be az iskolákban, mert a meghozott szigorításokkal a járvány terjedésének üteme lassítható.

A kormány mindig értékeli a helyzetet, felméri a rendelkezésre álló kapacitásokat, és ha veszélybe kerülnek, akkor szigorúbb intézkedéseket hozunk – fogalmazott.

Kitért arra is hogy a nagyvárosoknak tervet kell készíteniük a járatsűrítésre vonatkozóan. – Senkivel nem akarunk kiszúrni, a cél, hogy ne legyenek tömegek, ezért tettük ingyenessé a parkolást – magyarázta.

A fővárosi buszbeszerzésekre visszatérve Gulyás Gergely kiemelte: 2022-ig összesen 1052 vadonatúj metró, villamos, busz és troli állhat forgalomba a korábban biztosított kormányzati támogatásoknak köszönhetően. – A kormány jelentős mértékben támogatja a fővárost, pártpolitikai hovatartozástól függetlenül. A főpolgármestertől most csak egy aláírásra van csak szükség, hogy a város megkaphassa az új tömegközlekedési eszközöket – tette hozzá.

Migráció és sajtószabadság

Ausztria bevándorlási politikájára érkező kérdésre a miniszter védelmébe vette Kurz osztrák kancellárt. Gulyás szerint Ausztria megoldása közel áll a visegrádi négyek politikájához, a Kurz előtti kormányokéi nem. – Többször hangsúlyoztuk, a migrációs politikát egyszer lehet elrontani, Ausztria ebben a helyzetben van – indokolt Gulyás.

Az osztrák terrortámadás kapcsán kifejtette: reméli, hogy Magyarországon hasonló támadásokra nem kerül sor. – Sokszor elmondtuk az elmúlt években, hogy társadalmi értelemben nem integrációs folyamatot látunk. Az első generáció, aki idegenként érkezett az európai országokba, még megpróbált alkalmazkodni ahhoz a kultúrához, törvényekhez, amit az európai társadalmak értékként tartottak számon. A második generáció viszont már nem ilyen, a tagállamoknak ezért nemet kell mondaniuk a migrációra – fogalmazott.

A tartalékos hadsereg kapcsán azt mondta: nagyon örülhetünk annak, hogy sokan tartoznak a tartalékosok kötelékébe. – 2010-ben nyolc vagy 12 tartalékos volt a magyar hadseregben, ma viszont már ezrekről beszélünk, ami egy válságos helyzetben különösen felértékelődik – fogalmazott Gulyás Gergely.

A fővárosi önkormányzat sajtószabadságot sértő rendeletére Gulyás úgy reagált: rendkívül durva javaslat, a késő Kádár-korszakban már szegyellősebbek voltak ennél.

Gulyás Gergely kitért arra is: az időközi választások elmaradnak a járvány miatti veszélyhelyzetben.

Újságírói kérdésre Gulyás Gergely az időseket érintő védelmi intézkedésekről úgy fogalmazott: minden intézkedés az idősek védelmét szolgálja, a szórakozóhelyek bezárása nyilván a fiatalokat érinti.

– Novák Katalin miniszter asszony összehívta az Idősügyi Tanácsot, igyekszünk a döntési folyamatokba becsatornázni a véleményüket. Tapasztalataink alapján ők tartják be legjobban a járványügyi intézkedéseket. A vásárlási sáv visszahozása is felmerült, de nem volt egységes az idősügyi szervezetek álláspontja. Ha úgy alakul, a kormány tud majd ilyen döntést hozni – reagált a tárcavezető.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kitért arra is, hogy az egyetemek szabadon dönthetnek arról, hogy milyen formában biztosítják az oktatást, több egyetem a távoktatást választotta. – A közoktatásban számos szabályt hoztunk, még nem indokolt a távoktatás bevezetése. Néhány osztályt és iskolát már bezártunk – válaszolt Gulyás az oktatást érintő kérdésekre, hozzátéve: néhány alapítványi iskola magától döntött a távoktatás mellett.

Lassulhat a járvány?

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) javaslatai közül többet is megfogadott a kormány a védekezési intézkedések kidolgozásakor – mutatott rá Gulyás Gergely. Hozzátette: ahol az ellátás nem vezet nehézséghez, ott tehermentesíthetik a kórházigazgatók a 65 éven felüli orvosokat, de a háziorvosi rendszerben ez nem lenne egyszerű, ezért is részesítjük előnyben a háziorvosokkal való telefonos kapcsolattartást.

A MOK felmérése szerint az új egészségügyi szolgálati jogviszonnyal kapcsolatban nyolcezer dolgozóból hatezren nem írnák alá a szerződést. Újságírói kérdésre a tárcavezető úgy reagált: az ilyen felmérésekkel kapcsolatban fenntartásai vannak. – A kamarának megfelelő döntést hoztunk, az új szerződés a másodállásokat is meg fogja engedni. Nem gondolom, hogy nem írják alá az új dokumentumot, hiszen soha nem látott béremelést tartalmaz – reagált Gulyás.

Közölte azt is: a benzinkutak, éjjel-nappali üzletek és az ügyeletes patikák nyitva lehetnek éjfél és reggel öt óra között is, hiszen ők munkát végeznek. Nekik kell eldönteni, hogy van-e értelme.

Azt várjuk, hogy amíg nem lesz vakcina, az egészségügyi ellátási rendszer minden beteg számára megfelelő színvonalú ellátást biztosítson – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: az intézkedések hatása nyolc-tizennégy nap alatt mutatkozik meg, a járvány terjedésének üteme így egy-két héten belül lassulhat, ha betartjuk a szabályokat.

Annak kapcsán, hogy a szombathelyi kórház Covid-osztálya kezd megtelni, a tárcavezető közölte: világos vezénylési terv készült, az egész országra vonatkozóan pontosan meghatározták, hogy mi a teendő, ha valahol megtelnek az ágyak.

Az influenza elleni oltást érintő kérdésre Gulyás Gergely jelezte: az első körben rendelkezésre álló 1,4 millió vakcinához további vakcinákat is vásárolt, illetve kötött le a kormány, ezek szállítási ideje másfél-két hónap. Influenzajárvány február-március környékén szokott lenni, így még időben vagyunk, a kormány igyekszik a lehető leghamarabb beszerezni a szükséges mennyiségű oltóanyagot – mutatott rá.

A gazdasági helyzet kapcsán kiemelte: 2022 első felében tarthatunk újra ott a gazdasági össztermék mértékét tekintve, mint ahol a járvány kitörése előtt tartott az ország.

Tánc világjárvány idején

A járványügyi védekezés szigorításával kapcsolatban újságírói kérdésre Gulyás elmondta: szükség van a tömegközlekedés sűrítésére és az ingyenes parkolás együttes bevezetésérére. – Úgy gondoltuk, mindkettőre szükség van, hogy a tömeget el tudjuk kerülni, valljuk be, a korábbi időszakban nem álltunk jól – indokolt a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A vendéglátóipar egyes részének a bezárásáról a tárcavezető azt mondta: ott van veszély, ahol az embereknek táncolni lehet.

– A járvány terjedése a fiatalok körében magas, mert a szórakozóhelyen tömegesen vannak jelen. Amit magam is az autóból láttam, azt kell felszámolni. Úgy tűnt, mintha azoknak a fiataloknak semmi tudomása nem lenne arról, hogy egy világjárvány közepén vagyunk – osztotta meg személyes megdöbbenését Gulyás Gergely.

A tárcavezető rámutatott: a sportesemények járványügyi biztosítása a rendező feladata, amennyiben nem tartják be a szabályokat, akkor zárt kapus mérkőzések lesznek. – Ez vonatkozhat a Ferencváros–Barcelona mérkőzésre is – figyelmeztetett Gulyás, aki megjegyezte: a távolságtartási szabályok betartása mellett senkit sem tanácsolna el a meccstől.

Az influenza elleni oltásra visszatérve elhangzott: tavaly 2500 fogyott el, idén viszont 104 ezer áll rendelkezésre a négykomponensű influenzaoltásból.

A koronavírus miatti halálozási arány itthon sokkal alacsonyabb, mint Európa többi országában, az összesített eredmény még mindig fele az uniós átlagnak – húzta alá Gulyás Gergely. Ha a helyzet tovább romlik és az ellátóképesség veszélybe kerül, szigorúbb intézkedéseket fogunk hozni. Cél, hogy az iskolák, amíg lehet, működhessenek. A számokat az operatív törzs naponta, a kormány hetente vizsgálja a megfelelő döntések meghozásához – magyarázta.

Cikkünk folyamatosan frissül...

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.