Kormányzásra készül a Gyurcsány vezette baloldal

A baloldali pártok vezetői közös sajtótájékoztatón írták alá a remélt kormányzásuk hat alappillérét rögzítő dokumentumot. Jakab Péter nemzetegyesítésről, Kunhalmi Ágnes a munkavállalók védelméről, Szabó Tímea a gazdagok többlet-hozzájárulásairól, míg Gyurcsány Ferenc hazafias, egyben európai kormányzásról beszélt.

Bákonyi Ádám
2021. 01. 05. 15:14
null
Fotó: BachPekaryMate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jakab Péter a baloldali pártelnökök közös sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy megteremtik a társadalmi békét, betemetik a társadalmi árkokat, egyesítik a nemzetet. A Jobbik elnöke szerint erre ők maguk a garancia, akik ideológiákon átívelve fogtak össze. A kormány mindenkit képviselni fog, aki magyarnak vallja magát, nem hat párt, hanem 15 millió magyar kormánya lesz – hangoztatta.

Fekete-Győr András egy olyan új köztársaságot ígért, ahol a polgárok ellenőrzik a kormányt, és nem fordítva, illetve ahol a hatalom szolgálja a törvényt, és nem a törvény a hatalmat. A Momentum elnöke továbbá szabad sajtót, oktatást, művészetet, az oligarchák hatalmának végét, illetve a korrupcióval való leszámolást ígérte. „Egyetlen bűn sem maradhat büntetlenül” – fogalmazott.

Schmuck Erzsébet szerint jövőbe tekintő kormányzásra készülnek, ami figyelembe veszi a bolygó jövőjét is. Az LMP társelnöke úgy fogalmazott: – Mi vagyunk az utolsó generáció, akinek még a saját kezében van a sorsa.

Szabó Tímea egy olyan gondoskodó társadalomról beszélt, amely nem hagyja magára az időseket, a betegeket és a szegényeket. A Párbeszéd társelnöke szerint egy igazságos újraosztási rendszert hoznának létre, ahol mindenkinek elérhető lenne például a minőségi oktatás vagy egészségügyi ellátás, függetlenül attól, hogy milyen családba születik. Szabó úgy fogalmazott, hogy a gazdagoknak igenis többel kell majd hozzájárulniuk a közöshöz.

Kunhalmi Ágnes egy olyan igazságos társadalomról beszélt, amelynek az igazságos gazdaság az alapja. Az MSZP társelnöke szerint mivel hazánk társadalmi és gazdasági fejlődése a tudáson alapul, ezért szerinte szabad, méltányos és társadalmi előrehaladást segítő oktatási rendszerre van szükség. Kunhalmi hangsúlyozta: alapvető fontosságú, hogy a tisztességes munkáért tisztességes bér, később pedig tisztességes nyugdíj járjon. – Mi mindig is a dolgozók, a munkavállalók oldalán álltunk és állunk – jelentette ki.

Gyurcsány Ferenc pedig arról beszélt, hogy hazafias, egyúttal európai kormányzásra készülnek. A DK elnöke természetesnek nevezte, hogy vannak vitáink az Európai Unióval, amely messze nem tökéletes, de Magyarországnak a legjobb választás maradni Európában, nem másodrendű polgárként, hanem hasonlóképpen élni itt, mint tőlünk nyugatabbra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.