Közel 37 ezer ember tiltakozik Gyurcsány kijelentései ellen

– Egy ideológiai háború szemtanúi vagyunk, ami nemcsak idehaza zajlik – mondta a petíció elindítója.

Forrás: peticiok.com, Facebook2020. 09. 03. 18:09
null
Gyurcsány Ferenc, Dobrev Klára Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 36 700 ember írta már alá azt a tiltakozó petíciót, amelyet Gyurcsány Ferencnek a kommunista diktatúrát idéző fenyegető kijelentése ellen indított Rákay Philip kommunikációs és médiaszakember. A tíz nappal ezelőtt elindított kezdeményezést legtöbben eddig a fővárosból írták alá (11 939), de az ország számos településén, sőt a határon túl – az Egyesült Királyságban, Ausztriában, Romániában, Ukrajnában és Szlovákiában – is megmozdultak az emberek. A petíciót 301 neves művész és közéleti személy is támogatta, akik szintén elítélték és minősíthetetlennek titulálták az exminiszterelnök megnyilvánulását.

Gyurcsány kijelentését követően lemondott a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése és szenátusa, ezt követően az egyetem diákjai utcabált és tüntetést szerveztek az intézmény elé, demonstrálva az ellen, hogy szeptember 1-jétől az SZFE alapítványi fenntartású egyetemként működjön tovább.

A sokak szerint Gyurcsány Ferenc generálta konfliktus kirobbanásakor a Demokratikus Koalíció (DK) – számos más balliberális párt és politikus mellett – ironikus módon azonnal szolidaritást vállalt a SZFE hallgatóival és tanáraival, Dobrev Klára, a DK EP-delegáltja pedig a súlyos helyzet orvoslására Brüsszel közbenjárását kérte. Gyurcsányné szerint az SZFE ügye már rég nem csak az egyetemről szól, és ha az EU most hallgat vagy gyengének bizonyul, akkor a példát mások is követni fogják.

A Magyar Nemzet is beszámolt róla, Gyurcsány heves indulatainak azután adott hangot, hogy Vidnyánszky Attilát a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumi elnökének nevezték ki. A DK elnöke „Vidnyánszkyt és társait” azzal fenyegette meg, hogy hatalomra kerülése esetén Orbán után buknak majd, és minden értelemben földönfutóvá fognak válni. Rákay Philip, a petíció elindítója lapunknak korábban kifejtette, hogy Gyurcsány kijelentései nemcsak Vidnyánszky Attila, hanem minden nemzeti érzelmű, jobboldali, konzervatív értékrendű művész, értelmiségi és közéleti személy ellen is irányulnak. A producer arról is beszélt, hogy egy ideológiai háború szemtanúi vagyunk, amely nemcsak idehaza, hanem az egész világban zajlik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.